EROS

  

 19 juni 2000 - 20 september 2011

 

 

Min vackra och älskade Eros är i hundhimlen. Han blev elva år och tre månader gammal. Nu slipper han dock att plågas mer. Allt gick lugnt och stilla till. Eftersom han var svårt sjuk så slutade hans hjärta snabbt att slå. Han låg med huvudet på mina fötter. Vi var väldigt tajta Eros och jag. Han följde mig överallt. Eros var en tålmodig kämpe.

Han fick starta sitt liv med att kämpa mot ohälsa. Vid två års ålder var avlivning bokad på grund av hans mycket svåra allergier men genom drastisk ändring av kost och livsföring så fick han leva så gott som helt symtomfri under sex-sju år. Sedan drabbades han av prostataproblem. Chipkastrerades då, något som jag bittert ångrar eftersom han blev sjuk av den kemiska kastreringen. Allergiproblemen triggades igång igen och hans vackra päls blev oerhört ful och svår att underhålla. Han drabbades även av rävskabb som blev svår att behandla. Troligen hade cancern redan då angripit hans kropp kan man nu i efterhand konstatera…….

 

Han började sitt liv med tratt runt huvudet på grund av den plågsamma klådan och han avslutade även livet de två senaste månaderna  med tratten och då på grund av sår som inte ville läka trots kraftig medcinering. Beslutet att låta Eros somna in berodde  på att han fick det allt svårare och svårare med andningen och med matsmältningen. Cancertumörerna fanns i magen och i lungorna …En fruktansvärd sjukdom……

 

Jag har ju haft många hundar genom årens lopp och följt dem till sista vilan. Vissa hundar lämnar mer avtryck och saknad än andra. Eros tillhör definitivt dem. Som han har kämpat och som vi har kämpat tillsammans ger en speciell relation. Han lämnar en stor sorg och tomhet efter sig även om jag har bearbetat detta under lång tid. Jag visste tidigt att han inte skulle överleva detta år…….

 

Detta var en mycket snäll och godmodig hund som älskade allt och alla. Livet blir aldrig detsamma efter hans bortgång...

 

 

 

 

 

 

är en irländska röd setter

Han är född den 19 juni 2000

Hans egentliga namn är Monsieur D

Han har en fransk far

Han kommer från kennel Big Bang

Eros är döpt efter den grekiske kärleksguden.  

Eros är en intelligent och ombytlig Tvilling

Detta är en mycket envis herre och han är även mycket valpig för sin ålder. Rasen är känd för att mogna sent. Han vill också mer än gärna stå i rampljuset och vara medelpunkten i mattes liv.

 

Eros favoritsysselsättning är spår och han gillar att klura ut krångliga uppgifter. Han är otroligt klipsk och uppfinningsrik och det förstås både på gott och ont. Allt han vill lära sig, lär han sig på nolltid. Till favoriterna hör inte lydnadsträning. Helt onödigt enligt honom när det finns så mycket kul som distraherar, men han uppträder ändå utan att matte får skämmas om så krävs. Han är absolut inget tävlingsämne.

 

Eros älskar barn och alldeles för mycket egentligen. Han inser inte alltid att han är lite väl stor och lite för glad över att träffa dem, men barn gillar honom också. Han utstrålar snällhet och godmodighet. Han är en mycket vänlig själ, men humöret kan pendla snabbt mellan glädje och deppighet. På äldre dar har han fått det jobbigt med hormonerna i löptikstider……I juli -08 lät jag behandla honom med ett så kallat chipkastrering...Hoppades att han skulle må bättre av detta. Tyvärr blev det inte så. Den kemiska kastreringen triggade igång hans allergier igen, vilket händer ibland enligt veterinären. Det tog många månader innan Eros blev av med allergisymtomen. Nu blir det ingen kastrering för honom.....

 

 

 

 

Eros är fullkomligt bolltokig och han tycker att det är jättetrist att matte aldrig kastar bollar som han får springa efter. Matte säger att ” du blir alldeles för stressad av det” och gud nåde den hund som försöker sno bollen han gärna går och bär på. Om det krävs kan han ha upp till tre tennisbollar samtidigt i munnen, för han vill inte dela med sig till någon annan.

Under sin uppväxttid fick han inte leka med andra hundar mer än korta stunder med någon utvald hund, för han blir lätt uppstressad av intensiva lekar. Numera bryr han sig inte om hundlek. Om han någon gång följer med Jacinto till hundrastgården (som han inte gillar) så går han och pular för sig själv och låter de övriga hundarna leka och jaga varandra bäst de vill. Jacinto kom till oss för drygt två år sedan och de fann varandra direkt. De har aldrig bråkat eller gruffat, även om Eros nog innerst inne helst skulle vilja vara ensamhund. Eros är Jacintos idol….

Eros mår bäst av regelbundna rutiner och en harmonisk lugn omgivning. Han stressar lätt upp sig i stökiga och oroliga miljöer.

 

När det regnar får gärna matte gå ut själv, för han hatar att bli blöt. Han har fullt sjå med att undvika alla vattenpölar. Nu har han dock fått ett skönt regntäcke som han stolt visar upp sig i.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bad är det värsta han vet. Tidigare fick han ofta bada i medicinska schampon på grund av sina allergibesvär.. Eros är allergisk mot flera ämnen, har både atopisk och födoämnesallergi. De första två åren var han ständigt sjuk. Han har genomgått många besvärliga behandlingar, medicinkurer och specialdieter.

 

 

 

Strax efter tvåårsåldern ändrade matte helt Eros livsföring. Vi slutade med hyposensibiliseringsbehandlingen, all medicinering och specialtorrfoder och övergick i stället till Nordic special+ färskfoder och tillskott av alger, aloe vera-juice och rapsolja. Hälsan förbättrades snabbt. Pälsen växte ut, den såriga huden läkte, de ständiga öroninflammationerna och tonsillproblemen försvann. Orken förbättrades, energin ökade och Eros blev gladare och på den vägen är det. Eros har inte varit sjuk sedan kostombytet  förutom chipkastreringen som gjorde honom sjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eros har lidit svårt av hästfobi också. Han har varit panikslagen och livrädd för hästar sedan valptiden utan att någon händelse har skrämt honom. Vi bodde i närheten av en hästgård och ridskola under Eros första sex år så det har varit tvunget med tålamodsprövande träning, eftersom vi ofta mötte hästar på våra promenader och hästar som passerade genom bostadsområdet.

Söndagen den 2 november 2003 blev en betydelsefull dag i Eros liv. Han nosade och hälsade på en häst. Trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta. Träningen har varit lång och krävt massor av tid och tålamod.

Det var en häst intill ett staket vid en hage som intresserat och nyfiket kollade in Eros när vi skulle passera. Eros stannade, tittade noga och länge och döm om min förvåning när han självmant går fram och hälsar försiktigt på den stora hästen, nos mot mule. Eros måste ha känt sig oerhört stolt efter detta, det blev åtminstone jag….

Efter denna händelse har Eros och denne häst blivit såta vänner. De blir alltid så glada över att träffas…..Vid ett tillfälle senare när Eros och hästen närgånget hälsar på varandra, så säger en gammal man som iakttar djuren ”Märkligt, den hästen är så elak mot de andra hästarna så de kan inte vara tillsammans i hagen. Han bråkar jämt”………

 

 

 

 

Jag har alltid undrat över varför sjuka djur alltid hamnar hos mig och jag har fortfarande inte kommit fram till något svar???

Eros är den enda av de nio valparna i kullen som har drabbats av allergi och det var inte Eros som jag valde ut av valparna utan en helt annan valp, men när jag kom till uppfödaren för att hämta ” min” valp, så låg den i famnen på en liten flicka vars familj var där för att välja ut en valp. Jag förstod genast att den valpen själv hade valt sin ägare, så av den anledningen blev det Eros i stället. Medan de övriga valparna lekte i trädgården låg Eros under min stol och sov och då bestämde jag mig för honom……

 

Eros 9 år

 

Det är kul med snö....

9 mars 2010

 

 

Torsdagen den 13 januari 2011

 

Eros var med matte för TV-inspelning. Matte skulle visa hur hundmassage går till i programmet "Huset fullt av hundar" som ska gå som programserie under våren. Eros var visningsobjekt och han jätteduktig och mycket samarbetsvillig.

 

 

 

 Fredagen den 5 augusti 2011

 

Eros är nu 11  år 1 månad och 17 dagar gammal....

”suck”….livet är inte lätt men vem har sagt att det ska vara det?...Tycker ändå att det är lite väl tufft just nu……..


Eros framtidsprognos var allt annat än positiv. Hjälper inte medicinen såret att läka inom 2 veckor så är det nog bäst att låta honom få somna in...Han har en hel del tumörer, flest på magen och dessa är troligen cancer höll veterinären med mig om. Lungorna lät inte heller riktigt bra. När Eros ligger ner för att sova så vaknar han emellanåt och då måste han resa sig upp för att hosta. Tycker att detta sker oftare nu än tidigare. Eros har tacklat av det sista halvåret. Han har magrat rejält. 7 kg har rasat av honom på kort tid trots mycket god aptit.. Såret på höften är ett liggsår som har blivit ordentligt inflammerat och såret har uppstått på grund av viktminskningen trots att han är en soff- och sänghund även om han har legat en del på golvet nu under den varma sommaren..Fler sår är på gång, både fram på skulderpartiet och på motsvarande höft. Pälsen har ramlat av på dessa ställen. Egentligen skulle han ligga på sidenkuddar sa veterinären….


Det mest jobbiga i hela situationen är att Eros är så livsglad. Utomhus märker man inte ens att han skulle må dåligt på något vis även om man ser att han har blivit tunn. Han leker också gärna med katterna. Han har god aptit, är nyfiken och lekfull även med människor. Andra hundar är inte intressanta (förutom löptikar då) men han har aldrig haft behov av att leka med andra hundar…..Han är en ren mattehund, följer mig överallt ….Vi har haft kämpiga elva år. De första två åren var hans ständigt sjuk med sina svåra allergier. När han var två år gammal var avlivning bokad på grund av hans mycket dåliga hälsa trots medicinering. Han blev bara sämre ända tills jag helt bytte kost och slutade med all medicinering….Sedan har vi hållit hälsan i schack så när som på en allvarlig analsäcksinflammation, prostataproblem och rävskabb för tre år sedan….Man kan ju säga att han lever på övertid med tanke på att han kunde ha avlivats då vid två års ålder.Något som gjorde mig riktigt förbannad igår var att medicinen inte fanns på Apoteket. Vi åkte direkt till Nynäshamn efter vet.besöket för att hämta ut antibiotika och antiinflammatorisk medicin. Då har de inte någon av medicinerna hemma utan jag kan inte hämta dem förrän efter klockan fyra i eftermiddag. Är det akut? frågar farmaceuten spydigt när jag ifrågasätter att de inte har sådan medicin hemma. Självklart är det akut när hunden har ett stort inflammerat sår på höften och som veterinären sa,”det är extra känsligt nu under rötmånaden”. Du kan ju gå ut och titta säger jag eftersom han sitter bunden här utanför. En så jäkla spydig och otrevlig farmaceut har jag aldrig träffat på tidigare…….Det här apoteket brukar jag inte besöka men jag tog första bästa intill busshållplatsen eftersom tiden var knapp innan bussen skulle komma….Orkade inte vänta i två timmar på nästa…...Ska hämta medicinen men kommer sedan aldrig mer besöka det apoteket…..


 

 

 

Eros älskar matte och matte älskar honom!

 

 

 

 

 

 

Eros stamtavla


Ras: irländsk röd setter


Kennelnamn: Big Bang´s

Födelsedatum: 2000-06-19  Kön: hanhund

 

Färg: röd

 

Namn: Monsieur D

 

Reg nr: S44517/2000

 

Fader: Paddie of Seamrog the Tsar

 

Reg nr: S20235/2000                                  A

 

Moder: Big Bang´s Dream of Love

 

S14603/98                                                    H

 

Farfar: Montgomery of Seamrog the Tsar

Rencross Tarragon

LOF51169/06431

 

Holiday of Seamrog

LOF51166/07205

 

Farmor:  Red Tails Irish Coffee

S24875/95

Bonbons Irish Gabriel                                 H

S15473/93

 

Red Tails Roberta

S10559/92                                                    H   

 

Morfar: Copper´s Wild Rover

S35594/96

 

H

LP

Copper´s All Over The Place                      H

S29317/89

 

SV-96

Copper´s My Wild Irish Rose                     H

S46224/90

 

Mormor: Big Bang´s Hera

S44156/93

 

H

Ballywestow Crepello                                 H

S52804/85

 

Big Bang´s Red Fortuna                              H

S30416/91

 

 

 

 

 

 

 

Eros & Afrodite, som är hans mor.
Ordet "erotisk" kommer från Eros namn
I romersk mytologi kallades han Cupidos eller Amor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här finns lite bilder på Eros.......

Eros 1 år i sin favoritsoffa

Eros med barnbarnet Rickard

Eros och Jacinto på uteplatsen i Lund

Eros & Balder

Varmt!

Nya halsband från Vibri

Eros & jacinto i hundrastgården i Lund

Det är kul med snö...

I hundrastgården en kall vinterdag...

Eros gillar att sitta i soffor...Här i Nynäshamn...

Eros och Iris

På besök i Norrtälje....

Eros är rädd att han ska behöva gå i vattnet...Han avskyr att bli blöt...