TORRFODER

och konserver

-industriellt tillverkade foder

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns hundratals olika torrfoder. Dessa är bara ett urval av de foder som är populära bland hundägare här i landet.

 

 

 

En hälsosam kost krävs för god hälsa. Många hundägare har flyttat över ansvaret för utfodringen till hundmatsindustrin och övertron på att den industriellt framställda maten är så mycket bättre är tyvärr stor. Det är  betydligt lättare och bekvämare att bara köpa en säck torrfoder och tro på tillverkarens övertygelser om den goda kvalitén.

 

Fodertillverkarnas intresse är att få sälja så mycket som möjligt för de vill ju tjäna pengar. Till hjälp har de skickliga reklammakare som skapar frestande och attraktiva annonser.

 

 

 

 

 

 

 

Den första konserverade hundmaten såldes på 1930-talet i USA av bröderna Chappel och det var även de som introducerade det första torrfodret.

 

Det dröjde cirka 20 år innan den första konserverade hundmaten dök upp i Sverige. Under 1950-talet kom även torrfodret hit. I slutet på 1950-talet inledde Vårgårda kvarn och Väse grynverk ett samarbete med varandra och utvecklade Doggi. När i:et byttes mot y är osäkert.

 

 

 

 

 

 

 

Det finns hundratals olika torrfoder och alla innehåller de i stort sett samma saker. Några få använder sig av bättre råvaror men det hjälper ju inte mycket när de sedan minskar värdet av det genom tillverkningen.

 

 

Hundarna har haft cirka 50 år på sig att anpassa sig till torrfodret men under dessa år har hundens allmänna hälsotillstånd försämrats. Olika sjukdomstillstånd har ökat, cancer, allergier, hudproblem, försvagat immunförsvar, kroniska inflammationer, fortplantningsbekymmer, sjukdomar i de inre organen, lever-och njursjukdomar, urinsten, övervikt, fetma, diabetes, tillväxtstörningar och tandsjukdomar förekommer alltmer.

 

 

        

 

 

Det sägs att torrfodret innehåller kött men det består till stora delar av köttets biprodukter, slaktrester som inte är avsedda att ätas av människor.. Enligt foderlagen kan man i hund- och kattmat få använda könsorgan, blod, skinn, lungor, hjärna och ryggmärg samt öron, fötter och knorrar från svin. Råvarorna kan också komma från självdöda djur, trafikoffer, avlivade sällskapsdjur, hormonbehandlade djur m.m.

Ofta är råvarorna ofullständigt redovisade.

 

 

 

 

 

INNEHÅLLSFÖRTECKNINGEN

 

 Enligt lag ska tillverkarna ange vad deras produkter innehåller men innehållsföteckningen kan också dölja en del otrevliga och obegripliga saker.

Många välkända fodermärken innehåller tillsatser som vissa hundägare inte vill ge till sin hund.

 

 

Den ingrediens som står först i innehållsförteckningen talar om fodrets huvudsakliga beståndsdel men det är överhuvudtaget inte lätt att förstå vad fodret innehåller?.

 

Här är exempel på innehållsförteckning från två populära hundfoder. Det kan t ex stå:

 

 

Pedigree Adult Healty Vitality kyckling (för vuxna hundar):

 

Spannmål (ris, vete, majs), kött och köttbiprodukter, oljor o fetter, vegetabiliska biprodukter, mineraler, vegabiliskt proteinextrakt, grönsaker.

 

I detta foder är det alltså huvudingrediensen spannmål som ris, vete och majs. Det är billiga ingredienser och alltmer vanligt i många foder men vanligt är också att hundar blir allergiska mot vete och majs. Vad är det för kött i fodret? Och vad är köttbiprodukter  och vegetabiliska biprodukter för något? För att inte tala om vegetabiliskt proteinextrakt?

 

Ytterligare ett exempel:

 

 

Royal Canin Dog Medium Adult ( för medelstora vuxna hundar):

Torkad fågel, vetemjöl, majsmjöl, majs, vete, animaliskt fett, hydrolyserat animaliskt protein, torkat fläskköttsprotein, betfiber, fiskolja, jäst, mineral, jästhydrolysat, äggpulver…

 

Jaha, vad är det för torkad fågel och varför majsmjöl? Vad är hydrolyserat animaliskt protein och torkat fläskköttsprotein? Och jästhydrolysat?

 

 

 

Kyckling-, lamm- eller oxkött.

 

Om kyckling, lamm eller oxkött står som första ingrediens vet du att fodret innehåller kött från ett slaktat djur (dvs muskelvävnad som finns i skelettmuskulatur, tunga, diafragma, hjärta och matstrupe med medföljande fettvävnad) men är det så? Om fodret är gjort på fint djurkött och ändå billigt så kan det bero på att köttet kanske mest innehåller vatten.

 

 

 

Mjöl från kyckling, nötdjur och lamm.

 

Mjöl innebär att kött har malts ner. Benmjöl från lamm tillverkas genom att benen torkas och mals. De steriliseras först genom ångkokning.

 

 

Kycklingbiprodukter.

 

Biprodukter omfattar huvud, näbb, hals, fötter, inälvor, inklusive organkött. Fjädrar är tillåtna om de har råkat komma med under beredningen.


 

Köttbiprodukter.

 

Alla slaktdelar som inte lämpar sig för mänsklig föda, tex huvud, fötter, svans, hår, senor, ben, njure, mjälte, lever, blod och lungor. Biprodukter behöver inte betyda att fodret är dåligt.

 

 

Majs, majsgluten och annan spannmål.

Majs och majsprodukter är svårsmälta för en del hundar, precis som för människor men majs används ändå som proteinkälla, utfyllnad och sötningsmedel. Majs är ett billigt protein och en bra utfyllnad men är inte lika näringsrikt som andra livsmedel. Majs är känt för att framkalla allergier hos både hundar och människor.

 

Vete kan vara ännu mer allergiframkallande än majs. All spannmål som inte är tillräckligt behandlad kan också orsaka allergiska reaktioner.

 

 

Animaliska biprodukter (från nötdjur)


 

Här rör det sig om produkter som har återvunnits från slaktkroppar av nötdjur (utom hår, hovar, horn, avföring och maginnehåll). ”Materialet” återvinns på kemisk väg med hjälp av enzymer.

 

 

Animaliska biprodukter (från kyckling)

 

Här kommer det från slaktkroppar av kyckling och kan omfatta huvud, fötter och inälvor.

 

 

Oljor och fetter

Vid tillverkningen utvinns fettet från köttet under extremt stark värme och mycket högt tryck. I slutet av processen sprutas sedan fettet över fodret för att det ska smaka bättre.

 

 

Tillsatser.

I fodret finns ett antal olika tillsatser, vitaminer, mineraler, antioxidanter, färgämnen och konserveringsmedel.

Anledningen till att vitaminer tillsätts är att råvarornas ursprungliga vitaminer har förstörts vid tillverkningen.

Färgämnen tillsätts för att fodret ska se mer tilltalande ut, alltså inte för hunden utan för hundägaren.

Antioxidanter som BHT och BHA samt konserveringsmedel som etoxyquin är kemikalier som kan inverka negativt på hundens beteende. Dessa ämnen används för att fodret ska hålla längre.

 

Vad innehåller egentligen kemikalierna?

 

 

 

 

 

 

 

Torrfodrets vattenhalt varierar mellan 6 - 12 %. Tillverkningsprocessen är vanligen extrudering (en slags ångkokning) men även bakning och pelletering förkommer.

 

Konserverat foder har en vattenhalt på cirka 75 % och tillverkas genom att vatten tillsätts till övriga ingredienser, varefter blandningen upphettas för att trycksteriliseras. Värmen och trycket medför att eventuella skadliga bakterier dör samt medför en viss näringsbrist och mycket lång hållbarhet.

Konserverad hundmat innehåller oftast avsevärt mer mängd protein och fett som gör att det smakar bättre än torrfoder.

 

 

 

 

 

 Foderföretag som tillverkar foder 

som både finns som friskfoder i butik

och

som  special/dietfoder hos veterinär

 

 

Eukanuba = "det bästa" betyder namnet.

The Iams Company grundades av Paul Iams år 1946 då den första djurfoderfabriken öppnades i Dayton, Ohio

I januari 1999 öppnade den första foderfabriken i Europa. Fabriken ligger i Coevorden, Holland och förser idag Europa, Mellanöstern och Sydafrika med Eukanuba- och Iamsprodukter.

 

 

 

 

 

 

Hills grundades år 1949 av veterinär Mark Morris. Idag ägs Hills av Colgate-Palmolive i Kansas, USA.

Hill’s har ett brett utbud av kliniska näringsprodukter för sjuka, utsatta och friska husdjur. Hill’s var den första fodertillverkaren som introducerade denna typ av foder brett på 90-talet i Sverige.

 

 

 

 

Royal Canin grundades år 1967 av en fransk veterinär, Jean Cathary. Fodret introducerades i Sverige år 1969.

Genom att välja rätt foder kan du ge din hund bästa tänkbara förutsättningar för ett hälsosamt liv enligt deras reklam..

 

 

 

 

För foderkontrollen i Sverige har miljöenheten vid Jordbruksverket det övergripande ansvaret. Kontroll av hund- och kattfoder görs en gång per år. 

 

 

 

 

 

Hippokrates, läkekonstens fader, sade:
” Låt maten vara din medicin och låt medicinen vara din mat"