JULEN

 

 

 

Julen är årets största familjehögtid och i många hem förbereder man julen med "julstök", man bakar, stoppar korv, kokar skinka, tillagar knäck och annat julgodis, tar fram julprydnader, klär granen m.m. Alla vill ha en fridfull och harmonisk jul, men frestelserna och farorna kan vara många för våra nyfikna och kanske matglada fyrfotade vänner. Se därför till att förebygga några av de faror som finns i våra hem….


 

 


 

 

Julmaten är till för oss människor. Fet och salt mat kan orsaka svåra diarréer och allvarliga matsmältningsbesvär hos våra hundar. Ställ julskinkan på avsvalning på "hundsäkert" ställe. En bit revbensspäll kan innebära en dyr operation och mycket lidande. Även pepparkakor och saffran är direkt olämpligt för hundmagar och ojäst deg kan leda till berusning hos hundar. Jästsvamparna kan fortsätta att jäsa i magsäcken. Det bildas alkohol och hunden blir berusad. Hundar kan också bli dåliga av lök. Lök i alla former, rå, torkad eller tillagad bör användas med försiktighet till hundar. Löken innehåller ämnen som kan ge hunden dåliga blodvärden, blodbrist, blod i urinen och leverskador.

 

 

 

Ha inte choklad och annat julgodis framme så att hunden kommer åt det! Kakaon i choklad innehåller teobromin, ett ämne som hundar inte kan bryta ned. Teobrominet påverkar flera system i kroppen och symtomen kommer inom ett dygn. Kräkningar, buksmärtor, törst, skakighet, rastlöshet, riklig dregling och hjärtklappning är vanligt. Om hunden har ätit större mängder kan allvarligare symtom tillstöta. Dödsfall har inträffat. Mörk choklad har större kakaohalt och innehåller därmed större mängd teobromin än ljus choklad. Självklart har hundens vikt betydelse, en stor hund tål mer än en liten. Xylitol, som bland annat används som sötningsmedel i sockerfritt godis och tuggummi, är ett ämne som hundar är känsliga för. För mycket xylitol leder till att hundens blodsocker sjunker, vilket visar sig i vinglighet, svårigheter med att stå och gå och i allvarliga fall kramper och medvetslöshet. Julnötter, som valnötter och hasselnötter kan också ställa till stort lidande. De kan fastna i halsen eller ställa till med allehanda magproblem. Vindruvor och russin har visat sig kunna ge njurbesvär i större mängder

 

 

 

Se till att julgranen står stadigt, så att inte en nyfiken hund råkar välta den i sin jakt på glitter, glaskulor och annat pynt. Hundmagar kan inte smälta granbarr, så dammsug ofta kring granen. En krossad glaskula kan ge svåra skärsår i tassarna och om hunden tuggar i sig glittergirlanger eller julklappssnören, kan de snöra åt tarmarna, stoppa tarmrörelserna eller skära sönder dem. Se till att hunden inte tuggar i sig julpynt eller barnens leksaker. Många konstiga saker har plockats ut ur hundmagar - valnötter, majskolvar, legobitar, pusselbitar, kassettband m.m. m.m.

 

 

Lämna aldrig levande ljus i ett rum utan uppsikt. Det är väldigt lätt att en hund vispar ner dem och orsakar en eldsvåda. Och får hunden för sig att äta på ett stearinljus så får ni garanterat räkna med kraftig diarré. Julväxter, som julstjärna, hyacint och amaryllis kan hundar vara känsliga för. Växtsaften kan irritera i mun och svalg och ge magbesvär. Dessa växter är ännu giftigare för katter, så ställ dem så att våra fyrfotade vänner inte kommer åt dem. Låt din hund få njuta av julen genom att hålla vanliga rutiner, ge den gärna något hundgodis och en eller ett par lämpliga aktiveringsleksaker som den kan sysselsätta sig med under helgen!

 

 

 

De vanligaste julväxterna

 

 

Amaryllis: Hela växten är giftig och orsakar diarré och kräkningar.

 

Hyacint: Framför allt löken är giftig och orsakar kräkningar och diarré.

 

Julkaktus & novemberkaktus: Ofarlig.

Julros: Hela växten är giftig.

 

Julstjärna: Hela växten är giftig och orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.

 

Lilja: Ofarlig för hundar, men hela växten är giftig för katter. Orsakar i svåra fall njursvikt, och kan leda till död.

 

Mistel: Bladen och bären giftiga och orsakar diarré och kräkningar.

 

Tazett: Hela växten, framför allt löken, är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

 

Tidlösa: Hela växten är giftig och orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem. Förgiftningen påverkar njurarna.

 

Tulpan: Framför allt löken är giftig och orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

 

Källa: Agria

 

 

 

 

 

 

NYÅR

Skott-/fyrverkeri-/smällare-/åskrädda hundar

Bananer och kalkon hjälper till att höja serotoninhalten i hjärnan. Bra att ge framåt nyår om hunden är rädd och orolig..

 

 

Bananer är rika på aminosyran tryptofan som tillsammans med B6-vitamin och C-vitamin, som båda finns i banan, omvandlas till signalämnet serotonin.

 

Banan innehåller kalcium och magnesium som är viktiga för hjärnan.

 

Det finns hjälpmedel som kan lindra ångesten hos hundar som är rädda för skott, fyrverkerier, raketer, smällare och åska. Många hundar blir helt av med sin rädsla genom rätt träning i god tid

 

Det finns en CD med enkel träning för skott/fyrverkeri/åskrädda hundar. Träningen måste börja i god tid före nyår, helst flera månader innan.

www.jycke-tryck.se

 

 

 

DAP = en adapter som du sätter i vägguttaget i det rum där hunden vistas mest. DAP innehåller feromoner som är lugnande för hunden. Skaffa adaptern ett par veckor före nyår, vid lucia är perfekt.

DAP finns även som spray som du kan spraya i hundbädden, på en scarf som hunden har runt halsen, etc.

DAP: 

  • förebygger och hjälper till att avbryta tillstånd relaterade till oro och rädsla
  • hjälper valpar såväl som vuxna hundar att bibehålla lugn och stabilitet
  • kan köpas hos din veterinär eller på djurapotek

 

 

Hunden får INTE lämnas ensam. Försök att vistas tillsammans med hunden i ett rum som är så ljudisolerat som möjligt, i källaren, i badrummet eller i bilen som står inne i ett garage under de värsta fyrverkeritimmarna.

Ha gärna musik och TV på. Dra för gardiner o persienner. Stoppa fetvadd i hundens öron. Ömka aldrig hunden utan uppträd alltid lugnt och naturligt själv.