INLÄRNING PÅ SKOJ

 

 

Här följer några tips på vad du kan lära din hund. All mental träning och stimulans är bra och där kan även inlärning av olika konster ingå.

Självklart måste du anpassa svårigheterna efter din hunds förmåga.

 

 

 

Slicka munnen: Sitt med en godis i handen och ge kommandot "slicka munnen". Hunden förstår  till en början förstås inte vad han ska göra. Rent reflexmässigt slickade han sig kanske om munnen. Så fort hunden gör detta belönar ni med godisbiten. Det brukar inte ta lång tid innan hunden förknippar slickandet runt munnen med belöningen och kommandot "slicka munnen".

 

 

 

 

Sitta fint: Detta är en balansövning där hunden ska sitta med enbart bakbenen i backen. Du kan  börja med att hålla en godis över hundens huvud. Håll godiset på en sådan höjd att hunden är tvungen att sträcka sig efter den. Låt gärna hunden ta stöd med framtassarna mot dig och när han sitter i den position som du vill ha honom så belönar du. När han suttit på detta sätt, med dig som stöd några gånger tar ni bort stödet. Låt honom sitta själv 1/10 sekund. Efter viss träning kan hunden ”sitta fint” utan att tappa balansen.. Träna bara korta stunder åt gången.

 

 

 


 

 

Dansa: Håll en godis över hundens huvud och för sedan godiset runt i en stor cirkel. Hunden brukar glatt följa efter godisen och på så sätt gå runt i en ring. Lägg till kommandot "dansa" och ganska snart brukar hunden förstå kommandot och börja gå i en cirkel, precis som när hunden jagar sin egen svans, så snart han hör kommandot "dansa"..

 


 

 

 

Svimma: "Svimma" är samma sak som att "spela död". Kommendera hunden att lägga sig ner och för sedan en godisbit framför nosen på honom och upp mot skuldran. I och med att han är tvungen att vrida på hela huvudet för att kunna följa med godisen tippar hunden lätt över och blir då liggande på sidan, varpå du ger kommandot "svimma". Detta kan ta ganska lång tid att lära in. 

 

 

 


 

 

Rulla runt: "Rulla runt" är en fortsättning på "svimma" och går till på ungefär samma sätt. Hunden ligger i "svimma"-ställning när du för en godis över hans huvud som hunden följer efter. Även här är han tvungen att vrida huvudet så pass mycket att han nästan rullade runt. Hjälp till att putta över honom samtidigt som du säger "rulla runt". Kan hunden "svimma" går det ganska lätt att även lära den "rulla runt"


 

 


 

 

Godis på nosen: Övningen att lägga godis på hundens nos kan vara svår till en början. Börja med att lägga en godis på golvet framför hunden. Låt hunden sitta eller stå stilla och vänta på ett ”varsågod”. Sedan kan man försvåra genom att lägga godis på framtassarna på hunden som stilla ska vänta på ett ”varsågod”. Det svåraste är att lägga godiset på hundens nos. Ta godis med platt yta som inte rullar av så lätt. Extra bra är det om hunden på ”varsågod” kan knycka till med nosen och fånga godiset innan det ramlar i golvet.

 


 

 

 

Höger och vänster tass: Lär hunden vilken tass som är höger och vilken som är vänster. Det här är en övning som tar tid innan hunden blir säker på vilken tass som är vilken. När hunden blivit säker får man höja kraven och kräva att rätt tass ska sträckas fram fort.

 


 

 

TIPS PÅ ANDRA AKTIVITETER

 

Söka godis: Denna övning är perfekt om du vill stimulera din hund inomhus då du av någon anledning inte kan vara utomhus. Sätt hunden t ex i köket och be den stanna kvar. Lägg sedan ut små godisbitar lite överallt i lägenheten och gå sedan tillbaka till hunden och be den leta efter godiset. Ju duktigare hunden blir ju svårare gömställen kan du hitta på.

 

 

 

Godis i vatten: Fyll en balja med vatten och lägg i några godisar som flyter. Låt nu hunden försöka att ta upp dessa godisbitar. Det är svårare än man tror, men efter ett tag brukar hunden lista ut hur den ska göra

 

 

 

 

 

 

Leta matte/husse:

Till detta behöver du ett rum med två ingångar. Sätt hunden utanför ena dörren och stäng den med dig på andra sidan. Kalla sedan på hunden. Nu måste denne själv lista ut hur den ska komma in till dig, att den kan använda sig av den andra ingången. Till en början kommer hunden stå och krafsa på den stängda dörren, men ganska snart kommer den att leta andra vägar för att hitta dig.

 

 

 

 

 

Spåra: Spårning är ett enkelt och roligt sätt att stimulera din hund på. Låt hunden sitta uppbunden eller sitta kvar i bilen om det inte är för varmt medan du lägger spåret. Gå ut i skogen och börja med att bara gå ca 50 meter rakt in och lägg en av hundens favoritleksaker på backen när du gått så långt som du tycker verkar bra. Leksaken ligger då i slutet av spåret som en belöning. När du går tillbaka till utgångspunkten, var noga med att inte gå tillbaka samma väg som du kom dvs samma väg som du la spåret. Spåret kan förstöras. När spåret har legat ett tag hämtar du hunden och ställer den på den utgångspunkt du hade när du la spåret. Snart kommer den ha fått upp ditt spår och kommer att leta sig fram till leksaken. Lek då med hunden som belöning. Ju duktigare hunden blir, ju svårare och längre spår kan du lägga. Du kan t ex lägga in 90 graders vinklar så att spåret bildar ett U och förlänga liggtiden. Det är också bra att ha en spårsele och en spårlina som hunden enbart använder när ni spårar.

Om hunden har svårt att i början nosa i backen kan man lägga små godisbitar ( t ex korv som luktar mycket) i spåret. När hunden automatiskt har nosen i backen kan man sluta med godisbitarna.