KATTER

 

  

Många hundägare är också kattägare eller funderar på att bli det och det går alldeles utmärkt att ha hund och katt tillsammans. Det bästa är om hunden kommer först och katten senare (lättare för hunden) och det underlättar om katten är ung. Men med tålamod går det även att få äldre katter att acceptera hunden eller en annan katt.

 

Jag har själv två hundar och två innekatter/huskatter.

Leo och Iris

syskonkärlek

 

 

 Att tänka på vid kattköp: 

  • Katten behöver mycket kärlek och omvårdnad för lång tid framåt. En katt kan leva i över 20 år om du har tur.
  • En kattunge skall alltid vara 12 veckor innan den tas från sin mamma. Ingenting är viktigare för kattens framtida trygghet än att den får "lära" av sin mamma under dessa tolv veckor. En otrygg kattunge kan skapa stora problem i sin nya familj.
  • Som blivande kattägare bör Du kräva att kattungen är veterinärundersökt samt vaccinerad. Katten ska också vara avmaskad.
  • VACCINERA din katt årligen mot kattsnuva och kattpest
  • ÖRONMÄRK din katt eller ID-märk med DATACHIPS även om den är innekatt. Katten kan smita ut vid ett obevakat ögonblick.
  • FÖRSÄKRA din katt. Många katter avlivas i onödan på grund av att ägaren inte har råd att betala en oväntat hög veterinärräkning.
  • KASTRERA din katt när den blivit könsmogen. Katter har en mycket utpräglad könsdrift med löptider som följer tätt inpå varandra. Om katten inte får avreagera sig kan den bli svårhanterlig och framför allt mycket högljudd. Hankatter kan också börja skvätta urin omkring sig. Det här börjar någon gång mellan sex månader - ett års ålder. Enda möjligheten för katter att få bättre status är att det inte blir för många av dem. Det är varje kattägares ansvar att kastrera den.
  • Se till att du har någon som kan ta hand om den när du åker på semester
  • SKAFFA INTE SOMMARKATT utan ta ansvar för den året runt!

 

 

 

SVENSKA KATTÄLSKARES FAVORITER

Topplista över raskatter

 

1

 

Ragdoll

trasdocka - en lealös katt som gillar mat -

 är en perfekt innekatt, på grund av sitt lugna och tillgivna sätt. Den anpassar sig lätt efter familjemedlemmarnas olika nycker och det inkluderar både djur och barn. En ragdoll slappnar av i alla muskler och blir lealös när man lyfter upp den.

En fullvuxen hanne väger 6-9 kg.

 

2

 

Helig birma

 Birmakattens "mask" uppträder i ansiktet, på ben, svans, öron och genitalier och finns idag i tjugo olika färgvarianter

 

 

3

 

 

Norsk skogskatt

 har en speciell päls med tjock underull, för att skydda mot kyla, och de långa vattenavvisande täckhåren, hängande över ryggen och utmed sidorna för att ge skydd mot regn och snår

 

 

 

Maine coon

  är stor, muskulös och bredbröstad och katten bör vara lång - men med ett rektangulärt helhetsintryck. Den långa buskiga svansen är bred vid basen och avsmalnande. De stora, runda, välpälsade tassarna fungerar som “snöskor“.

 

 5

 

 

 

Perser

 

Temperamentsmässigt är persern oftast vänlig, lugn och tystlåten. Behandlas den som en prydnadskudde, blir den lika opersonlig som en sådan och tappar gnistan, men behandlas den som en levande katt, blir den lika livfull och givande som vilken katt som helst. Pälsen på en perserkatt kräver dock extra omvårdnad.

 

 

 Bondkatten är dock Sveriges vanligaste katt

 

Iris och leo i lektagen