KANTARELLRECEPT

 

 

GOTT AV KANTARELLER

 

 

 

Jills kantarelltoast


4 skivor vitt bröd
cirka 3 msk smör
300–400 gram kantareller
salt, peppar
ruccola-sallad
1 tsk olivolja
2–3 krm balsamvinäger
parmesan eller västerbottenost
basilikablad
nymalen peppar

  • Skär bort kanterna på brödet och stek skivorna i lite smör i en stekpanna.
  • Stek svampen i resten av smöret
  • Krydda med salt och peppar och strö svampen över brödet.
  • Blanda ingredienserna till salladen och fördela på tallrikar.
  • Servera toasten på salladsbädden. Toppa med hyvlad ost

 

 

Lisens kantarellsoppa  ur boken ”Lisens soppor” av Liselott Forslin

 

1 schalottenlök

300 gram kantareller

2 msk smör

1 msk vetemjöl

8 dl svampbuljong  (finns på tärning eller flaska)

1 tsk torkad timjan

1 dl vispgrädde

3 msk sherry eller portvin

Salt, peppar

 

  • Hacka lök och svamp grovt.
  • Smält smöret i en kastrull och bryn svamp och lök ungefär 10 minuter.
  • Häll i vinet, pudra över mjölet och rör om.
  • Späd med buljongen
  • Strö i timjan och låt sjuda under lock cirka 15 minuter.
  • Mixa soppan. Häll tillbaka i kastrullen, späd med grädde och smaka av med salt och peppar.

 

 

Kantarellrisotto

 

200-300 gram färska kantareller

2 dl avorio- eller risottoris

1 finhackad liten gul lök

5 dl grönsaksbuljong

1 dl riven parmesan- eller västerbottenost

1 dl torrt vitt vin

1 msk smör

raps- eller olivolja att steka i

salt och peppar

 

  • Sätt plattan på medelstark värme. Häll olja och lök i en stekpanna.
  • Låt löken steka tills den blivit genomskinlig.
  • Häll i riset och låt det steka med några minuter tills även det är genomskinligt.
  • Späd med det vita vinet och låt det koka in i någon minut.
  • Späd med ungefär 1 dl av buljongen under omrörning. Rör om tills buljongen kokat in och häll på lite i taget tills att buljongen kokat in och risotton blivit krämig.
  • Bryn under tiden kantarellerna i lite smör i en annan stekpanna tills vätskan kokat in. Salta och peppra.
  • Blanda ner kantarellerna i risotton tillsammans med osten och rör om väl. Avsluta med en klick smör.

 

 

Syltade kantareller 

4-5 dl rensade kantareller

1 finhackad gul lök

1 dl socker

1,5 dl vatten

0,5 dl ättikssprit

0,25 tsk salt

8 kryddnejlikor

1 kanelstång

 

  • Blanda allt utom svampen i en kastrull. Låt koka cirka 15 minuter.
  • Lägg i svampen och låt koka upp igen.
  • Kyl i minst 24 timmar
  • Det går att frysa in kantarellerna.

 

 

Kantarellpaj

 

3 dl vetemjöl

100 gram smör

1 ägg

1 krm salt

 

Fyllning:

1 liter färska kantareller

2 msk smör

1 krm timjan

2 krm salt

1 krm svartpeppar

2 dl västerbottenost

3 ägg

3 dl vispgrädde

 

Den här pajen kan antingen göras som en stor eller som cirka 14 småpajer. De är perfekta som tillbehör på en kräftskiva. Pajerna kan ätas varma, ljumma och kalla.

 

  • Blanda pajdegen och ställ den en kvart i kylen. Tryck ut den i formen/formarna.
  • Förgrädda pajskalet till den stora pajen i cirka 8 minuter. Småpajerna behöver inte förgräddas.
  • Fräs kantarellerna i smöret, tillsätt kryddorna och hälften av saltet.
  • Lägg svampen i formen/formarna.
  • Blanda ihop äggstanningen, ägg, vispgrädde och hälften av saltet.
  • Grädda stora pajen cirka 40 minuter och småpajerna i 20 minuter.

 

 

 

Kantareller på rödlöksbädd

1 msk olivolja

1 rödlök

1 tsk balsamvinäger

½ tsk socker

salt och peppar

1 runt bröd

1 dl kantareller

 

  • Häll olivolja i en stekpanna
  • Skala och strimla löken och lägg i pannan. Droppa ner vinägern.
  • Tillsätt socker, salt och peppar. Rör om väl.
  • När löken är lite mjuk läggs den på brödet.
  • Häll i lite ny olja i pannan och snabbstek kantarellerna med lite salt och peppar.
  • Lägg överst på brödet

 

 

 

Inlagda kantareller 

Borsta/rensa 1 liter gula kantareller. Dela större svampar.

Lägg i en skål och tillsätt 1 liter vatten och 1 dl salt. Låt stå i ca 4 timmar. Sila av och låt svampen rinna av ordentligt.

Koka upp 1 dl ättikssprit (12%), 1,5 dl vatten, 1,5 dl socker, 1 tsk gula senapsfrön, 5 hela kryddnejlikor och 1 kanelstång.

Lägg svampen i en väl rengjord varm glasburk och slå den heta lagen över. Sätt på lock direkt och förvara svalt. Blir godast efter några veckors förvaring.

Recept från ICA.

 

Kantareller med tomater och färskost

Ingredienser
Portioner: 1

1 dl kantareller

1 msk smör
1 tomat
basilika
salvia
2 msk färskost
½ runt, mörkt bröd

Gör så här
Stek kantarellerna i smör, salta och peppra.

Skiva tomaten och stek den snabbt. Salta och peppra. Hacka lite basilika och salvia och strö över tomatskivorna.


Bred ett lager färskost över en halv skiva grovt brunt bröd. Lägg på tomatskivorna och så många kantareller som ryms. Toppa mackan med en basilikarosett

 

 

Kantarellsoppa med strimlad lax

 

 200 g kantareller
 2 dl hönsbuljong
 2 msk strimlad rökt lax
 1 dl vitt vin eller sherry
 2 dl grädde
 2 st schalottenlökar, hackad
 1 msk vetemjöl
 1 msk smör
 1 msk gräslök, hackad

Antal portioner: 4

Gör så här

1. Dela och fräs svampen i lite smör tills vätskan gått ur. Tillsätt lök.

2. Pudra med mjöl.

3. Tillsätt fond och vin.

4. Tillsätt grädde och låt sjuda i 5-7 min.

5. Mixa.

6. Servera med några droppar torr sherry och strimlad rökt lax. Garnera med gräslöken.

 

Kantarelltoppade färsbiffar

Antal portioner: 4

500 g blandfärs
1 st ägg
2 skivor vitt bröd
1.5 dl mjölk
1 st finhackad gul lök
 salt och peppar
1 msk smör och 1 msk olja till stekning

Topping

1 1 l kantareller
1 1 skalad schalottenlök
2 2 st hackad vitlöksklyfta
2 2 msk crème fraiche
1 1 st äggula
1 1 dl riven parmesanost
1 1 msk smör och 1 msk olja till stekning

1 1 påse ruccolasallad
1 1 litet huvud isbergssallad
0.5 0.5 dl olivolja
1.5 1.5 msk balsamvinäger
1 1 st squash

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Färsbiffarna: Skär av kanterna på brödet och lägg skivorna i en skål med ägget och mjölken. Finhacka löken och blanda ner löken. Salta och peppra. När brödet är mjukt, blanda i färsen och smaksätt med salt och peppar. Låt stå och dra i cirka 5 minuter. Forma färsen till biffar, bryn i smör och olja och lägg i en ugnsfastform.

3. Bryn svampen, löken och vitlöken i smör och lite olja, salta och peppra. Lägg svampfräset i en skål. Blanda i den finhackade schalottenlöken, crème fraiche, äggulor och parmesan. Smaksätt med salt och peppar. Fördela blandningen på biffarna. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter.

4. Skala squashen och skiva den tunt, lägg i en skål med ruccolan. Vänd i oljan och vinägern. Salta och peppra.

Recept Tina Nordström

 

 

LÄR DIN HUND LETA KANTARELLER

 

Att lära hunden att leta kantareller är en kul och lönsam aktivitet. Kantareller kan vara svåra att hitta. De växer ofta undanskymt under ris och rötter och bland alla gula löv. Kantareller har en doft som skiljer sig från övriga lukter och därför är kantarellsök med hund så framgångsrikt.

Alla hundar kan lära sig och det är ett nyttigt mentalt arbete för hunden. Svampsök är med andra ord bra för hela familjen. Du får svampen och hunden får en härlig stund av naturlig och nyttig aktivitet. 

 

Det bästa är att gå en kurs.

Man kan även läta hunden leta kantareller efter boken "Kantarellsök med hund" av Anders Hallgren/Marie Hansson men det är viktigt att noga följa instruktionerna och inte gå för fort fram med inlärningen. Hunden kan då tröttna.