ATT SKAFFA HUND

 

Några viktiga punkter du bör tänka på innan du skaffar hund är:

 

  • Vill hela familjen ha hund?
  • Har du råd att ha hund?
  • Vad ska du använda hunden till?
  • Vill jag vara ute mycket?
  • Vilka aktiviteter tilltalar mig mest?
  • Kommer hunden ha sällskap tillräckligt stor del av dagen?
  • Vill jag ha en valp eller vuxen hund? Tik eller hanhund?
  • Är jag införstådd med att hunden ska leva med mig i 12-15 år framöver?
  • Hur mycket pälsvård vill jag lägga ned?

 

 

 

En hund till?

 

 

Om du redan har en hund och skall välja en hund till är det viktigt hur du väljer nästa. Två hannar och två tikar kan nämligen bli ovänner om de är för lika varandra till sättet. Ju mer jämngamla de är, desto större är risken. Det ska helst vara minst tre års skillnad för att risken ska vara så liten som möjligt, men det får inte heller vara för stor åldersskillnad mellan två hundar av samma kön i samma familj. Lika raser av samma kön ger risk att de blir så jämna att konkurrensen ökar. Välj åldersskillnad och annat som skiljer raserna åt så har du minimerat risken för bråk!

Om du har en gammal hund ska du låta hunden få åldras i lugn och ro och inte utsätta den för en valp eller ny hund i familjen.

 

 

Varje ras har sitt speciella sätt och det är viktigt att känna till vad raserna användes till från början och kanske fortfarande används till. Man får inte låta sig falla för ett speciellt utseende utan ta hänsyn till att raserna inte bara är olika på utsidan utan även på insidan. T ex terrierns ursprung som grythund betyder att den kan ha ett häftigt humör och den charmiga cockerspanieln är egentligen en krävande fågelhund. Känner man inte till bakgrunden kanske man inte förstår varför hunden uppför sig på ett speciellt sätt, t ex att labradoren gärna tar en sko i munnen och bär omkring på när man kommer hem och varför en collie springer runt familjen på promenaden. En vallhund har också lätt för att skälla eftersom det ingår i deras arbete och vattenglada  raser badar gärna i allt.

Att skaffa sig kunskap om olika rasers bakgrund underlättar valet av ras och många olyckliga kombinationer mellan hund och människa skulle minskas.

Med utseendet kommer också pälsvård. Ta reda på hur den ras du är intresserad av ska skötas. Har du tålamod, tid och intresse av flera timmar av borstning och kamning?

 

Läs gärna om hundens biologiska bakgrund under ”Vargen”!

 

 

  

VALP ELLER VUXEN HUND?

 

Här följer några argument för eller emot valp eller vuxen hund:

 

 

Valp

Fördel: Du har chans att påverka valpens utveckling till vuxen hund och det är spännande att följa de olika stadierna i valpens utveckling. Valpar är oerhört söta och charmiga

Nackdel: Det är jobbigt innan valpen blivit rumsren och ensamhetsträningen tar tid. Valpen får inte lämnas ensam mer än korta stunder i taget. Det kan kännas ansvarsfullt och svårt att ge valpen den rätta starten i livet.

 

Vuxen hund:

Fördel: Du kan välja en hund som är trygg och harmonisk och du kan välja en hund som redan har ett visst beteende och sätt. Du kan kolla om hunden har rassjukdomar, HD eller AD-fel. Du slipper oftast träna rumsrenhet och en trygg hund klarar lättare av ensamhet

Nackdel: Du har inte samma chans att forma hunden till den individ du vill ha och du missar den busiga och personliga valpperioden.

 

 

 

TIK ELLER HANHUND?

Nackdelar:

Tikarna löper normalt under tre veckor två gånger per år. Löpningen medför många gånger förändringar i humöret. Likaså skendräktigheten som drabbar ungefär hälften av alla tikar

Hanhundar: Bor man i ett tikrikt område så kan hunden vara kär under många veckor, vilket också påverkar humöret. Det kan vara en oerhört jobbig tid för både hunden och hundägaren

 

 

Att välja uppfödare:

Genom Svenska Kennelklubben kan man få en förteckning på de uppfödare som finns för varje ras. De flesta raser har rasklubbar där man kan få veta mer om rasen och uppfödare. Ofta har rasklubben en ”valpförmedling” där man kan få adresser till uppfödare som har valpar för tillfället.

Det bästa är om man kan få träffa både mamman och pappan till valparna och själv se att de är friska och trevliga. Är mamman rädd av sig, kan valparna bli rädda eftersom de lär sig av sin mamma.

Det är viktigt att valparna bor inomhus hos uppfödaren, där det finns möbler, lukter och ljud som telefon, TV, och dammsugare m.m.

 

 

Att välja ras:

 

I Sverige finns närmare 300 olika raser registrerade hos Svenska Kennelklubben (SKK) vilket innebär att alla torde kunna hitta en ras vars egenskaper passar. Vissa raser är rena jakt-, vall- eller brukshundar, några behöver pälsvård och många kräver mer motion och aktivitet än andra. De är indelad i tio olika rasgrupper.

 

 

Grupp 1:

 

 

Bruks- vall- boskaps- och herdehundar: australian shepherd, belgisk vallhund (groenendael, lackenois, malinois, tervueren), bearded collie, beaucheron, border collie, briard, collie, kelpie, mudi, puli, pumi, schäfer, shetland sheepdog, vit herdehund.

 

  

 

 

 

 

 

Grupp 2:

 

Schnauzer, pinscher, molosser, bergs- & sennenhundar: berner sennen, boxer, dobermann, dogo argentino, dvärgpinscher, dvärgschnauzer, grand danois, hovawart, landseer, leonberger, mastiff, newfoundlandshund, pyrenéer, riesenschnauzer, rottweiler, sankt bernhardshund, shar pei, svart terrier

 

Grupp 3:

 

 

Terrier: airedalterrier, american staffordshire terrier, border terrier, bullterrier, cairnterrier, foxterrier, jack russell terrier, irish soft coated wheaten terrier, irländsk terrier, kerry blue terrier, norfolk terrier, norwich terrier, parson russell terrier, tysk jaktterrier, west highland white terrier, yorkshireterrier

 

Grupp 4:

Taxar: korthårig-, strävhårig o långhårig tax  -  kanin-, dvärg- och normalstor tax

 

Grupp 5:

 

Spetsar och hundar av urhundstyp: akita, alaskan malamute, chow-chow, finsk lapphund, finsk spets, jämthund, karelsk björnhund, keeshound, norrbottenspets, norsk älghund (gråhund), samojed, shiba, siberian husky, svensk lapphund,  västgötaspets,

Urhundar: basenji, faraohund, mexikansk nakenhund, podenco ibicenco, podengo potuges, thai ridgeback dog

 

Grupp 6:

Drivande hundar o spårhundar: basset, beagle, blodhund, dalmatiner, drever, finsk stövare, hamiltonstövare, rhodesian ridgback, schillerstövare, smålandsstövare

 

Grupp 7:

Stående fågelhundar: breton, engelsk setter, gordon setter, irländsk röd setter, münsterländer, pointer, ungersk wiszla, wachtelhund, vorsteh, weimaraner

 

 

Grupp 8:

Apporterande hundar: clumber spaniel, cocker spaniel, curly coated retriver, engelsk springer spaniel, flat coated retriever, golden retriever, labrador retriever, lagotto, nova scotia duck tolling retriver (tollare), potugisisk vattenhund, welsh springer spaniel.

 

Grupp 9:

Sällskapshundar: bichon frisé, bichon havanais, cavalier king charles spaniel, chihuahua, coton de tulear, griffon, kinesisk nakenhund, lhasa apso, maltser, mops, papillon, pekingese, phaléne, pudel (toy- dvärg- mellan- och stor), shih tzu, tibetansk spaniel.

 

 

  

  

  

  

Under år 2012 har ytterligare fyra hundraser blivit godkända av SKK som sällskapshundar:

american eskimo dog, american toy fox terrier, dansk spids och russkaya tsvetnaya bolonka

russkaya tsvetnaya bolonka

 

 

  

Grupp 10:  

  

Vinthundar: Afghanhund, borzoi, greyhound, irländsk varghund, italiensk vinthund, saluki, skotsk hjorthund, whippet

 

 

Raser som ej är godkända av SKK är: dingo, pitbull terrier, schafpudel (vallpudel, en ålderdomlig vallhund som inte är erkänd som självständig ras)

Pitbull Terrier

 

 

Finns allergivänliga raser?

Pudel, schnauzer, irish softcoated wheaten terrier, bedlington terrier, kerry blue terrier, basenji, bichon frisé, malteser, portugisisk vattenhund, italiensk vinthund och kinesisk nakenhund är raser som anses som allergivänliga raser, men det finns inga    garanterat allergisäkra hundar. Många tror att en viss pälsstruktur minskar allergirisken, men det behöver inte vara pälsen som är problemet. De flesta allergiker tål inte de äggviteämnen som finns i hundens hudavlagringar, alltså mjäll, saliv och urin. En allergiker bör först prova att vara hundvakt åt den aktuella rasen samt informera säljaren/uppfödaren om sin allergi så att hunden kan återlämnas om det skulle bli nödvändigt. Vanligt är också att allergiker reagerar kraftigare för valpar än för vuxna hundar och även för svarta hundar.. Hur man reagerar på en hund varierar från individ till individ. 

 

 

Hundraser i topp år 2019

Källa: Svenska Kennelklubben (TT)

 

 1. Labrador retriver 

  2. Golden retriever

  3. Tysk schäfer

  4. Jämthund

  5. Staffordshire bullterrier

  6. Cockerspaniel

  7. Fransk bulldog

  8. Shetland sheepdog

  9. Chihuahua, långhår

 10. Flatcoated retriever

 

 

Schäfervalp

 

 

 

 

 

 

 

Avmaskningar och vaccinationer 

På köpeavtalet och på veterinärintyget noteras om valpen har avmaskats innan överlåtelsen. Uppfödaren bör ha avmaskat valpen minst två ggr med 14 dagars mellanrum. Det finns också noterat om valpen har vaccinerats och anvisningar om framtida vaccinationer. Vaccinationsintyg bifogas eller finns infört i registreringsbeviset.

Man behöver avmaska valpen ytterligare två ggr med 12-14 dagars mellanrum i den nya hemmiljön. Det finns olika avmaskningsprogram för olika preparat. Rådfråga därför på Apotek.

 

 

EU har öppnat gränserna för husdjur:

Med EU-passet kan sällskapsdjur resa till 24 länder utan problem. Jordbruksverket producerar passet som du köper hos din veterinär. Det är en värdehandling i form av en 30-sidig folder som innehåller viktiga uppgifter om husdjuret. Passet är beräknat att räcka under djurets hela livstid.

Information finns på Jordbruksverket  - www.sjv.se

Tullverket – www.tullverket.se

 

Reglerna för införsel av hund och katt ändras den 3 juli 2011

och den 1 januari 2012

www.sjv.se  

 

 

 

 

KÖP INGA SMUGGELHUNDAR !

Smugglingen av hundar in i landet har ökat dramatiskt.  Det är framför allt små hundar, som chihuahua, mops och pekines som efterfrågan är stor på. Ur smittskyddssynpunkt är det katastrof. Vi kan få in sjukdomar som Sverige har varit befriade från, som t ex den fruktade dvärgbandmasken och rabies.

Rabies: är en dödlig sjukdom som finns i östra Europa och i stora delar av världen i övrigt. Som exempel rapporteras flera hundra fall hos djur årligen i de baltiska staterna. Tiotusentals människor dör årligen.

Insmugglade hundar kan också bära på den fruktade dvärgbandmasken som finns över hela kontinenten och som närmast i Danmark. Medan hunden inte behöver frukta masken, så är den dödlig för människan. Om dvärgbandmasken får fäste i Sverige, innebär det slutet för att äta bär, svamp och frilandsodlade grönsaker med mindre än att de först kokas. Maskens ägg sprids via djurens träck och praktiskt taget omöjligt att se.

 

 

 


.