ÖRTER & KRYDDOR 

 

KAMOMILL

 

Kamomill användes tidigare som en medicinalväxt. Blomkorgarna samlades in vid torrt och soligt väder och torkades till ett desinficerande, kramplösande, inflammationshämmande och värkstillande läkemedel. Denna medicin intogs mest i infusionsform.

Kamomill är lite antiseptiskt och sårläkande

För utvärtes bruk kan du använda kamomillavkok för att badda småsår..

Avkok: Häll 2 dl kokande vatten över 2 tsk torkad kamomill. Sätt över lock och låt dra i 5-10 minuter. Sila örten och låt avsvalna. Spara inte avkoket till nästa dag utan gör nytt då.

 

Örtkur mot eksem

6 matskedar torkad kamomill
eller 8 påsar kamomillte
1 liter kokande vatten

Häll vattnet över kamomillen och låt dra under lock i 15-20 minuter.

Låt svalna till ca 25 grader innan du försiktigt häller vätskan över det drabbade området eller badda med kompress direkt på eksemet.

Pälsen behöver inte sköljas efteråt.

Lindrar eksem och hudirritationer

 

 

Kamomillte verkar kramplösande och kan vara effektiv vid t ex mensvärk i löpperioder

 

  • Koka upp 1 kopp vatten och tillsätt 2 tsk kamomill.
  • Låt teet dra i 10 minuter, men det får inte koka.
  • Sila och ge hunden det när det är ljummet

 

 

 

GURKMEJA 

Gurkmejan är en vanlig krydda med stora egenskaper, nästan snudd på magisk!

Gurkmejan växer i Asien, Afrika och Amerika. Den tillhör ingefärsväxterna och den del som man använder är roten och som ni ser är den väldigt lik ingefäran förutom att den är gul när man skär i den.

En anti-inflammatorisk ört med mycket stor antioxidativ verkan. Minskar smärta och inflammation vid artrit. Bra för levern och gallan.

I Asien har den traditionellt inom humanvård använts mot både gallsten, gulsot, hepatit, blodproppar och dålig matsmältning

Medicinsk användning: Gurkmeja används främst vid akuta eller kroniska inflammationer i leder, muskler eller andra organ. t ex vid ledgångsreumatism, artros, lumbago(ont i korsryggen), kolecystit(inflammation i gallblåsan) med eller utan gallsten. Gurkmeja används även för att stimulera aptiten och produktionen av matsmältningssafter.

Dosering:  1 tsk, intas bäst tillsammans med en måltid och gärna blandad i maten.

 

 

INGEFÄRA

Ingefära stimulerar receptorer i magsäcken, vilket innebär att aptiten och matsmältningen stimuleras.
Ämnet Zingeron i ingefära har antiinflammatoriska

egenskaper. Ingefära har därför en positiv effekt på ledgångsreumatism.
Ingefära stimulerar andning och blodcirkulation
i hjärnan och kan därigenom även reducera smärta vid huvudvärk.
Ingefära är effektivt mot illamående och åksjuka.

 
Man kan prova att ge ingefära till en hund som lätt drabbas av åksjuka eller oro.


En skiva färsk ingefära får ligga och dra i en kopp hett kokt vatten. När vattnet svalnat ger du hunden 1 tsk - 2 msk beroende på storlek och vikt på hund. (1 tsk - liten hund, 1 msk - mellanstor hund och 2 msk - stor hund.)

 

 

 

 

BRÄNNÄSSLA

BRÄNNÄSSLAN är mycket mineralrik, som kalium, kalk, fosfor och järn samt den innehåller mycket C-vitamin.. När det gäller immunförsvaret så kan man ge hunden torkad brännässla som tillskott i maten, ½  - 1 tsk beroende på kroppsvikt/dagen.

Viktigast under vinter och vår, från oktober till april.

Torkade nässlor är bra att strö på maten eller koka te på. Nässlan renar blodet och är bra mot eksem, urinvägsinfektion och grusbildning i njurar.

Vid djurvård används den alltid torkad, ej färsk!

Bra för dåliga blodvärden, dåligt immunförsvar, vitamin- och mineralbrist.

 

 

 

PUMPAFRÖN /PUMPAKÄRNOR

 

Pumpafrön är frön från en pumpa. De innehåller, precis som andra nötter, många olika och nyttiga mineraler. De nyttiga ämnena i pumpafrön är främst protein, fiber, järn, zink, kalium, magnesium och fosfor.

I pumpakärnorna finns även kalcium, zink, selen och betakaroten.

Dessutom sägs pumpafrön vara bra mot prostatabesvär.

 

 

 

 

HONUNG

 

Honung kan användas till mycket. När det gäller immunförsvaret så är det lättast att blanda ut lite färsk honung med lite kallt vatten.

OBS! Varmt vatten kan förstöra mycket av de viktiga och nyttiga ämnena, så använd kallt vatten.

Dosering: ¼ - 1 tsk honung + lite kallt vatten beroende på kroppsvikt per dag.

Använd gärna en lite spruta och spruta in vätskan i munnen.

Man kan även använda honung utvärtes direkt på småsår.

 

 

VITLÖK

 

Vitlök har alltid använts för att immunförsvaret och motverka infektioner . ”Den inre reningens ört”

Som dagligt tillskott kan man ge ½ - 1 vitlöksklyfta beroende på kroppsvikt. Hacka löken och blanda i maten.

Mycket bra mot fästingangrepp också.

Vad gäller lök och hundar så står detta att läsa i boken "HUNDMAT" av Marie Sallander, doktorand i hundmat och Åke Hedhammar, veterinär:

"All slags lök i alla former, rå, torkad eller tillagad, bör användas med försiktighet till hundar. Stora mängder lök kan ge blodbildsförändringar och leverskador! Det förekommer att hundägare ger vitlök i maten, ofta rör det sig om någon klyfta per dag till en större hund, vilket är i så ringa mängd att det inte leder till problem. Man bör tänka på att en liten hund tål betydligt mindre än en stor ." 

Slut citat.    

 

 

 

 

ISHAVSALGER

Rekommenderar också tillskott av alger för hund och katt från Alg-Börje.

Dessa är i pulverform och stärker immunförsvaret. Viktigt är att följa doseringsanvisning och att inte överdosera. 

 

 

 

RÖLLEKA          

Röllekan är flerårig och växer i hela Sverige utom i fjällen. Växter har uppskattats och odlats både som läkemedel och föda sedan begynnelsen av den mänskliga civilisationen. Frön av rölleka har hittats bland de dödas ägodelar i gravar från neandertalsperioden.

Hälsa: bra vid blodbrist, inflammationshämmande, stimulerande för matsmältningen samt bra vid host-och luftrörsbesvär. Man har även baddat variga sår och bölder med rölleka. Röllekan är vattendrivande, ges vid urinvägsbesvär.

Koka upp vatten. 1 tsk rölleka (blommor, stjälk, blad) per kopp vatten. Låt dra i 10 minuter. Röllekan kan ges till våra husdjur.

 

 

 

MASKROS

Maskrosen är flerårig och känd av alla. Blomningstiden är från maj till oktober. Hela växten även dess mjölk är ätligt. Maskrosbladen är näringsrika och de används framför allt i Frankrike, England och Amerika som vardagskost i sallader eller som kokt.

Maskrosbladen innehåller 3 ggr mer äggviteämnen, kalk 4-5 ggr mer, karoten 11 ggr mer, B-vitamin 4-5 ggr mer och C-vitamin 3 ggr mer än sin släkting, isbergssalladen. Bladen kan smaka olika . På en väldigt solig plats kan de vara beska. Plocka gärna de mindre bladen på skuggig plats. Finhacka bladen.

 

Hälsa:

Bladen: stärkande för levern och matsmältningen. Blodrenande.

Roten: stärkande för levern. Vattendrivande och laxerande och bra vid reumatiska besvär.

Används som avkok, i torkad form och te.

Homeopater amvänder flitigt denna växt.

 

 

LAVENDEL       

Doftväxternas doftväxt är lavendel. Välkänd och älskad. Vi kan odla lavendel i örtagården eller i kruka. Lavendeln är känslig för överdriven fukt i jorden. Den trivs på solig plats.

 

Hälsa: Lavendeln är en värdefull ört för många h’älsoproblem. Dess verkan är antiseptisk, bakteriehämmande, motverkar nedstämdhet, avslappnande, stimulerar blodcirkulationen, är uppfriskande för nervsystemet, vid brännskador och vid insektsbett samt som myggmedel.

Som aromaolja räcker det med en droppe på insektsbettet eller några droppar outspädd aromaolja direkt på en brännskada. 1-3 droppar aromaolja på en näsduk eller på en liten tygtrasa i bädden gör att man sover avslappnat.

 

 

 

JOHANNESÖRT

 

Äkta johannesört Hypericumär en flerårig ört som kan bli upp till sju decimeter hög. Den känns igen på den kala, ofta rikt smågreniga stjälken, som har två längsgående lister.
Äkta johannesört förväxlas ibland med den andra vanliga arten,
fyrkantig johannesört, vilken dock har tydligt fyrkantig stjälk och små, trubbiga foderblad.
Användning. Äkta johannesört används, liksom flera andra arter i släktet, till kryddning av brännvin

Den har också en fantastisk förmåga att läka hud. Inte minst vid brännskador, svårläkta sår, lokal värk, hudbristningar, eksem, bensår och muskelförhårdnader.  


Gör en johannesörtolja:.
(Låt blommor o blomknoppar dra i olja och ställ i ett soligt fönster några veckor, sila och använd.)

JOHANNESÖRTSOLJA. Vårdar ömma leder och ledbesvär

Lugnande, avstressande, t.ex vid  skotträdsla / nyårssmällar, rädda nervösa hundar, stressmage. Kan ges som te.

 

 

 

Tranbär

Tranbär är en art i familjen ljungväxter.

Tranbär i stället för antibiotika. Studier visar att de små bären är rena mirakelbomberna.

Tranbären innehåller ämnen som kan hålla magsårsbakterien borta, hindrar urinvägsinfektioner och kanske till och med bromsar cancer och åldrande.


Tranbär anses surgöra urinen så att bakterier inte trivs, vid senare studier har det även framkommit att tranbär även hindrar bakterier från att fästa på blåsväggen.

Biverkningar: Inga kända biverkningar. Kan eventuellt dock minska effekten av alkaliska mediciner såsom tex vissa smärtstillande mediciner. Kan användas kontinuerligt.

Tranbärsjuice har länge använts traditionellt för att förebygga och behandla urinvägsinfektion. Då det kan vara svårt att få i en hund tillräcklig mängd tranbärsjuice kan man ge torkade tranbär istället. Tranbär anses hindra bakterier från att fästa på urinblåsans väggar.

 

 

 

 

ALOE VERA

 

Aloe vera har många namn, t ex "medicinblomma", " brännblomma", "första hjälpen växt" eller "mirakelblomma".

Aloe påminner om en kaktus men är i själva verket en perenn succulent av liljefamiljen.

I årtusenden har man använt Aloe vera och dess släktingar bland medicinalväxterna i många kulturer på grund av dess uppenbara effekt när det gäller att läka brännsår, läka andra sår och lindra smärta..

Man kan använda Aloe vera på många sätt för att behandla våra sällskapsdjurs åkommor. Särskilt när det gäller hud- och pälsbesvär och vid störningar i matsmältningen uppnår man goda resultat. Djur som har dåligt immunförsvar, allergier, eksem, svampinfektioner, ålderssjukdomar som artros, reumatism,  kronisk bindhinneinflammation, grå starr, och matsmältningsbesvär bör få Aloe vera-dryck i maten regelbundet. Aloe Vera Gelly, en salva,  är idealisk att använda vid hudirritationer, eksem, sår, sol- och brännskador, insektsbett m.m. Den är svalkande, antiinflammatorisk och smärtstillande och förhindrar att infektioner sprider sig.

Ha gärna en aloe vera-växt i fönstret. Färsk aloe vera går utmärkt att använda på huden. Skär upp bladen och lägg gelen direkt på huden.