VITAMINER - MINERALER - OLJOR

 

 

 

Hippokrates, läkekonstens fader, sade:

” Låt maten vara din medicin och låt medicinen vara din mat"

 

 

Hundar och katter är inte vegetarianer och kor är inte rovdjur. Husdjur kan inte själva välja sin föda, så det är ägarens ansvar att djuren får vad de behöver.

 

 

Torrfoder

Lägre näringsvärde i jorden, fler miljögifter och kemikalier gör att vi behöver mer av vitaminer och mineraler, än det födan ger. Det gäller både människor och hundar.


Torrfoder är sterilt och saknar naturliga vitaminer, enzymer, antioxidanter och goda bakterier, så hundar som lever enbart på torrfoder kan dra på sig allehanda sjukdomar och brister. Vitaminerna är syntetiska och många i bristande mängd.

Mer info på sidan "Torrfoder"

 

 

Gräs

 

Även många hundar äter GRÄS och troligen för att där finns ämnen som betakaroten, klorofyll och C-vitamin och som hunden känner att den behöver. Skulle hunden äta torrt gult gräs har den förmodligen ont i halsen.


Gröna växter innehåller klorofyll = växternas hemoglobin, ett syrebärande, järnhaltigt protein som kan hjälpa vid blodbrist

 

 

 

 

MORÖTTER kan ätas råa eller kokta och är en nyttig A- och C-vitaminkälla. Moroten är mycket energirik. Den innehåller kalcium, magnesium, kalium, fosfor och betakaroten, som omvandlas till A-vitamin i kroppen och även ger moroten dess färg.


En rå morot ger bra tuggmotstånd. Vid diarré rekommenderar jag morotspuré.


För övrigt anses moroten vara bra för lever, njurar och magtarmkanalen. Dessutom är den en bra bakterie- och virusdödare.

 

 

 

VITKÅL är rik på kalk och C-vitamin. Dessutom är den fiberrik. Kålsaften anses ha en välgörande effekt vid magkatarr och magsår.


Jag ger mina hundar ett stycke vitkål dagligen efter kvällsmålet.


Redan i antiken nämns kålen som läkeväxt

 

 

 

 

BROCCOLI har högt innehåll av C-vitamin och värdefulla mineraler, framför allt fosfor och kalium.

 

 

 

BRÄNNÄSSLAN är mycket mineralrik, som kalium, kalcium, fosfor, kisel, mangan, svavel och järn. Dessutom är nässlorna relativt proteinrika.


Torkade nässlor är bra att strö på maten eller koka te på. Nässlan renar blodet och är bra mot eksem, urinvägsinfektion och grusbildning i njurar.

 Rekommenderar 1 tsk torkade brännässlor på maten dagligen för hund som väger 30 kg. Enormt bra att stärka upp immunförsvaret med eftersom det innehåller så mycket mineraler

Brännässle-te är bra att ge vid urinvägsinfektioner och vid uringrus. Speciellt bra efter sjukdom och för att rena kroppen efter medicinering med ex antibiotika.
1 tsk torkad brännässla läggs i kopp eller porslinsskål och hälls över med 2 dl kokande vatten som avsvalnat något. Låt dra i 10 minuter och sila av. Ges morgon och kväll i max 7 dagar. Gör nytt varje dag.

 

ÄPPELCIDERVINÄGER innehåller mer än 30 viktiga näringsämnen, som mineraler, vitaminer och viktiga syror samt ett flertal enzymr. Äppelcidervinägern är ett gammalt beprövat och respekterat naturmedel som förhindrar sjukdomar, dämpar hosta, driver ut förkylningar och den är bra för matsmältningen och för reumatism.

Ge 1 tsk per 10 kg hund/dag.Hippokrates, läkekonstens fader, använde vinäger som beprövat behandlingspreparat redan 400 år före Kristus.

 

 

 

 

 

ÄGGULOR innehåller rikligt med A- och B-vitaminer.
Ge gärna en-två  äggulor i veckan.

Hundar ska inte äta rå äggvita. Den innehåller Avidin, som är en aminosyra som förstör Biotin, vilken räknas till B-vitamingruppen och har betydelse för normal hälsa, tillväxt och fruktsamhet.

 

 

 

Att BLÅBÄR är bra vid diarré är välkänt, men de är också virus- och bakteriedödande. Blåbär motverkar infektioner.

De innehåller även ett ämne som förbättrar mörkerseende.
 
Blåbär är rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler  

 

 

 

 

A-VITAMIN = spelar en viktig roll, inte minst för ögonen, men även för skelettutvecklingen, fortplantning och bildning av kroppens vävnader.

I växter finns betakaroten som omvandlas till A-vitamin i kroppen. Överskott av A-vitamin lagras i levern.

Brist ger torra hornhinnor och slemhinnor, nattblindhet, hudproblem samt nedsatt immunförsvar. A-vitamin finns rikligt i morötter och äggulor

 

 

 

B-VITAMINER = är vattenlösliga och måste tillföras i den dagliga kosten.

 

B1 (tiamin) = brist på B1 kan ge trötthet, blodbrist, förstoppning, irritation, depression, förvirring och ängslan. B1 har antioxidanta effekter som motverkar uppkomsten av fria radikaler i cellerna och de reglerar magens saltsyreproduktion. Fria radikaler bildas av syret vi andas och inverkar negativt på cellerna. De anses ligga bakom åldrandet. I rå fisk finns ett enzym som heter tiaminas, som förstör tiaminet. Om hunden äter mycket rå fisk kan den få tiaminbrist. Kokar man fisken förstörs det skadliga ämnet. Finns rikligt i kött, lever, vetegroddar, grönsaker

 

B2 (riboflavin) = brist på B2 kan ge sprickor i mungiporna, inflammation i munnen, eksem, ljuskänslighet, matsmältningsrubbningar, håravfall, viktminskning och dålig funktion på nervsystemet. Finns i lever, nötkött, grönsaker och spannmål.

 

B6 (pyridoxin) = har betydelse främst för omsättningen av proteinbrist på B6 kan finnas vid ledsjukdomar, glutenintolerans och depressioner. B6 förhindrar förfettning i blodkärlen och är gynnsamt för nervfunktionen och immunförsvaret. Finns mycket i potatis.

 

B12 (kobalamin) = brist kan leda till koncentrationsstörningar, koordinationsrubbningar, irritation, blodbrist och depression. Är viktigt för att nervbanornas impulser ska fungera. Finns i äggulor, kött, fisk, kyckling och potatis.

 

Naturliga B-vitaminkällor finns i öljäst och vetegroddar.
 
Äggulor är mycket B-vitaminrika.Ett allsidigt bra B-vitaminpreparat som finns på Apoteket är B-Kombin Forte-tabletter. Ge 1 st tabl/dagen till medelstor/ stor hund.


Mina hundar får ett allsidigt bra b-vitaminpreparat, SHY FEADER B, som egentligen är till för häst men även kan ges till hund.
Ge 3 ml per 10 kg hund/dagligen. Produkten är i sirapsform.

 

 

C-VITAMINER = försvara kroppen mot fria radikaler och hjälper till at ta upp järn, stärker hud, blodkärl, skelett och tänder. C-vitamin behövs för en bra benstomme. Brist ger trötthet, irritation, blödande tandkött, försämrad sårläkning. Finns i citrusfrukter, spenat, persilja, broccoli, vitkål och i de flesta bär. Kroppen kan inte lagra C-vitamin. C-vitamin är känsligt för värme och ljus.


Det sägs att hundar kan bilda C-vitamin själv, men det har visat sig vara otillräckligt i dagens samhälle. Hundar som utsätts för mycket stress behöver extra mycket C-vitamin.
 
Till stress hör vaccinationer, infektioner, miljögifter (avgaser, passiv rökning m.m.), ansträngning, under/överstimulering, ansträngning, avel, utställningar, resor, miljöombyten m.m. m.m.

C-vitaminet är viktigt för tillverkning av collagen, ett proteinämne som fungerar som ”cement” för cellerna. Utan collagen skulle skelett, senor, muskler, blodådror etc. falla sönder. Olika individer tillverkar olika mycket C-vitamin. Sämre produktion ger sämre hälsa.

När individen blir äldre minskar C-vitaminproduktionen och kvalitén på collagenet försämras, vilket leder till åldersförändringar. Tillskott av C-vitamin kan skjuta upp åldrandet. Hundar som drabbas av urinvägsinfektion bör få extra tillskott av C-vitamin dagligen.

Köp C-vitamin på Apotek eller i hälsokostaffär. Rekommenderar Ester C.

 


Vilda hunddjur, vargar får i sig mycket C-vitamin genom bytesdjurens maginnehåll och inälvor, bär och växter…..

 

D-VITAMIN  = är nödvändigt för kroppens tillgodogörande av kalcium och fosfor och är betydelsefullt för tand- och benbildning.

D-vitamin bildas i huden då hunden är ute i solljus. Den kan också få i sig D-vitamin via mat från djurriket .D-vitamin får dock ej överdoseras.
Det lagras i lever, muskler och fettvävnaden och kan leda till giftverkan och då är det främst njurarna som det är skadligt för.

 

E-VITAMIN = är en antioxidant. Den verkar gynnsamt på blodcirkulationen och motverkar benkramper och bakterie- och virusinfektioner. Brist kan ge störningar i muskel- och nervfunktionerna, muskelnedbrytning, dåligt immunförsvar, hudproblem och dålig fortplantningsförmåga..

Finns rikligt i vetegroddar, nötter, spenat, korngryn och vegetabilisk oljor(raps- majs- o solrosolja)

 

Raps

 

 

 

Obalans i vitamin- och mineralsammansättningen kan störa kroppen, t ex höga halter av koppar i dricksvattnet sänker zinkvärdet..

 

Många hundägare med hundar som lider av mag- eller hudproblem tror att hunden är överkänslig mot födoämnen, vilket den förstås kan vara, men i många fall räcker det med att tillsätta rejäla doser med mineraler och fetter(rätt sorts fett).

 

 

 

MINERALER

Mineraler är grundämnen som har en livsviktig funktion. De brukar indelas i makromineraler och spårämnen.

Till makromineralerna räknas kalcium, fosfor, magnesium, svavel, natrium, kalium och klor. Samtliga behövs i större mängder i hundkroppen.


Spårämnena är lika viktiga. Dit räknas järn, koppar, zink,mangan, jod, selen och kobolt.

 

DE VANLIGASTE MINERALBRISTERNA

 

ZINK = kan ge dålig aptit, sämre hudläkning och hudproblem, som eksem, bölder m.m. Nöt- vilt- och griskött innehåller zink


JÄRN =är en viktig beståndsdel i hemoglobin, blodets syretransportör. Har inte kroppen tillräckligt med järn kan den inte heller bilda hemoglobin och hunden kan riskera att drabbas av blodbrist, trötthet, energibrist, andfåddhet, näsblod, tarmproblem, kraftigt håravfall och nervosite samt ökad utsatthet för infektioner. Blodberikad mat som nöthjärta, kött, blodpudding innehåller järn.


KALCIUM = kan ge muskelkramp, sköra klor, hud- och pälsproblem och allergier. Kalcium är viktigt för skelett och tänder. Finns rikligt i vitkål.


MAGNESIUM = kan ge dålig stress- och ljudkänslighet och kramper. Magnesiumbrist kan se till att kalcium ”vandrar” ut ur skelettet för att inte rubba dess balans. Överskottet av kalcium lagras i muskler, leder och bindväv.


KROM   (utarmas av sockerkonsumtion)= hämmar proteinsyntesen samt omsättningen av socker och fett. Vanlig brist vid diabetes och nervositet.


KOPPAR = brist kan leda till dålig pigmentering och kraftigt håravfall.

 

Jag rekommenderar ISHAVSALGER för att stärka immunförsvaret och säkra mineralhalten.

 

ALGER

Makroalgerna från Island innehåller vitaminer, aminosyror, enzymer, mineraler och spårämnen.

Havet runt Island är näst intill opåverkat av människan. Där råder fortfarande balans i vattnet, så att algplantorna ges möjlighet att ta upp alla dom livsviktiga näringsämnen som saknas i dagens föda.


Alger kan ges till hundar i alla åldrar som tillskott.Många hundar har blivit av med klåda, eksem, magproblem och hälta, sedan de har börjat äta alger.

 

 

 

FETTER

DET ÄR SKILLNAD PÅ FETT OCH FETT!

 

Liksom vitaminer och mineraler, så är även de fleromättade fettsyrorna eller essentiella fettsyrorna som de också kallas, livsnödvändiga för tillväxt och hälsa. De kan inte produceras av kroppen utan måste tillsättas i maten.

Torrfodren innehåller för lite fett för hållbarhetens skull.

 

FETT ÄR NÖDVÄNDIGT för funktionen hos celler, vävnader, körtlar och organ. Fettsyror hjälper kroppen att ta upp syre

.

LINOLSYRA = en typ av omega-6 fettsyra

LINOLENSYRA = en omega-3-fettsyra

 

De nyttiga fettsyrorna

De bidrar till att hålla cellmembran smidiga och styr tillväxt, vitalitet och den mentala hälsan samt dämpar inflammationer och motverkar allergier.

Essentiella fettsyror underlättar upptaget av kalcium och dess transport till skelettet. De är viktiga för ämnesomsättningen i cellerna och behövs för en frisk hud och starka tänder. Symtomen vid brist på omega-3-fettsyror kan variera, men torr hud, sköra klor som skivar sig, sprickor i trampdynorna, skrovlig hud, mjäll, sår i huden och håravfall är vanligt. Hundar med ATOPISKA HUDEKSEM eller ALLERGIER har alldeles för lite omega-3-fettsyror.

 

De nyttiga fettsyrorna finns i kallpressade oljor som alla innehåller E-vitamin, som är en viktig antioxidant. Vitamin E hindrar fett och andra ämnen att oxidera, ”härskna”. Viktigt för ämnesomsättningen, olika körtlars funktioner samt för lever, muskler och fruktsamhet.

 

Blanda inte olika oljor i samma måltid. Undvik oljor som stått ljust eller har varit öppnade länge. Oljan får inte ha härsknat!

 

 

LINOLENSYROR i % omega-3-fettsyror

  • Linfröolja 53,1 %
  • Rapsolja 9,6 %

 

LINOLSYROR i omega-6-fettsyror

  • Solrosolja 63,6 %
  • Vetegroddsolja 58 %
  • Majsolja 57 %
  • Linfröolja 15 %
  • Olivolja 7,5 %

 

 

 

 

 

Antioxidanter, betakaroten, fria radikaler

 

 

ANTIOXIDANTER = ämnen som skyddar cellerna mot skador från negativa fria radikaler. Antioxidanter hitta man i A- C- och E-vitamin samt i mineraler som selen, zink, koppar och magnesium samt i vissa fettsyror från fisk.  

 

BETAKAROTEN = förstadiet till A-vitamin. Finns bl. a i morötter och mörkgröna bladgrönsaker.  

 

FRIA RADIKALER = En atom eller molekyl som har en eller flera oparade elektroner som kan skada celler. De bildas som ”biprodukter” vid kroppens ämnesomsättning.Antioxidanterna skyddar cellerna mot dessa skador. En liten del av syret som andas in omvandlas till fria radikaler. Fria radikaler anses kunna påskynda det naturliga åldrandet och även spela roll i processen vid flera sjukdomar, som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, inflammationer, senillitet m.m
 
 
En del hundar äter maskrosor

Maskrosor är rika på A, - B, - C - och D - vitaminer och även mycket kalium, magnesium och kalcium och därmed mycket näringsrika.


 

Maskrosor har haft stor betydelse i folkmedicinen