HUSKURER  

 

    I FÄSTINGTIDER

 

 

Huskur 1: mot fästingar för utvärtes bruk:


1 liter vatten  

1 brk rosmarin eller timjan

1 msk vitvinsvinäger

1 vitlöksklyfta

lite citronsaft

 

Koka upp en liter vatten tillsammans vitlöksklyftan. Häll i en brk rosmarin eller timjan i vattnet och låt dra i minst en timme. Sila bort kryddan och vitlöken. Tillsätt en msk vitvinsvinäger och citronsaften. Häll blandningen i en sprayflaska.

Duscha din hund före varje promenad och speciellt runt ben, mage, svans och vid öronen.

Det fungerar mycket bra! 

 

 

 

Huskur 2

Här följer tre recept med eteriska oljor som passar att använda till din hund eller katt

Koka upp 8 dl vatten och låt det svalna

Tillsätt

12 droppar Eukalyptus citriodora
12 droppar citrongräs
12 droppar citronmyrten
12 droppar lavendin
3 droppar timjan

Tillsätt 1 matsked äppelcidervinäger och saften av en halv citron.
Rör om kraftigt och låt blandningen stå minst ett dygn, men helst en vecka, rör om då och då.
Häll sedan över blandningen på sprayflaska och spraya djurets päls helst två gånger om dagen, morgon och kväll

 


 

Huskur 3


Du kan också blanda en olja av olivolja och johannesört 25 ml av vardera
Tillsätt 3 droppar lavendel, 3 droppar citronella och 3 droppar tea-tree och smörj in pälsen med
framförallt på magen och fram runt nacken och öronen.
Fästingarna gillar inte oljan eller doften
och kommer att ramla ur pälsen


Bränn sedan upp fästingarna, det är det enda som hjälper om vi vill bli av med odjuren!!

Recept kommer från IngridK

 

Huskur 4

 

Lavendelolja

 


Lavendeloljan är inte bara bra för huden. Den har också en avskräckande effekt på fästingar.
Så här gör du:
1) Ställ ugnen på 50 grader.
2) Fyll en ren glasburk med torkade lavendelblommor, som kan köpas i välsorterade hälsokostaffärer och via internet.
3) Häll olivolja över blommorna, tills burken är nästan helt fylld. Var noga så att burken inte blir helt full. Lavendelblommorna sväller lätt och om man använder för mycket olja är risken stor att burken svämmar över. Tycker du inte om doften av olivolja kan du välja en olja med svagare arom. Vilken smakstyrka olivoljan har brukar framgå av etiketten som finns på baksidan av flaskan.
4) Ställ in blandningen på ett galler i den varma ugnen. Placera en bakplåt under gallret.
5) Låt oljan stå och dra i ugnen i minst fem timmar. Vill du få en riktigt kraftfull lavendelolja ska du låta blandningen stå kvar i ugnen ytterligare sju timmar.
6) Klä insidan av ett durkslag med en duk av linne eller bomull.
7) Ta ut oljan ur ugnen och sila den genom duken. Var noga med att låta blomblandningen "droppa ur" ordentligt. När lavendeloljan svalnat är den färdig att användas, direkt på huden eller som ingrediens i andra läkande hudprodukter.

Recept kommer från Cathrin Mikaelsson

 

 

HUSKUR 5

 

Ytterligare en insektsspray men med aromaoljor

Fyll en blomsprayflaska med ljummet vatten och droppa i 2-5 droppar av vardera pepparmynta, citron, rosmarin, aloe vera, lavendel samt 1 msk äppelcidervinäger. Duscha hunden före varje promenad speciellt runt ben, mage, svans och öronen

 

 HUSKUR 6

 

Plocka totalt ca 1 liter blad 50/50 från Rölleka och Renfana.


Koka upp 1 liter vatten och häll över bladen. Rör om då och då under tiden som det småputtrar i ca 30 min.


Sila bort bladen och spar vätskan i flaska i kylskåpet.  

 

 

HUSKURER FÖR INVÄRTES BRUK -

mot fästingar

 

 

VITLÖKSOLJA

1 liter raps- majs- eller solrosolja + 4 st vitlöksklyftor. Rapsoljan innehåller mycket av de viktiga omega-3-fettsyrorna

Lägg vitlöksklyftorna i oljan. Låt dra i fyra dygn. Vänd flaskan en gång varje dag. Sila bort löken.
 

Dosering: 1 msk olja/dagen till medelstor hund och 1 tsk olja/dagen till liten hund. 

Vitlöksköttbullar mot fästingar

 

Blanda 1 kg nötfärs med 2 tsk mald torkad vitlök, 3 msk rosmarin, 2 ägg och skorpmjöl. Rulla till köttbullar och stek. Ge hunden en köttbulle om dagen som komplement till övrigt foder.

(Recept av Charlotte Swanstein


 

Fästingar trivs bäst i högt gräs och fuktig mark. Kontrollera pälsen varje dag!

 


Tips till matte och husse:

Ta en vitlökskapsel (är luktfri) varje dag under fästingsäsongen eller ät vitlökskryddad mat. Duscha gärna benen med rosmarinvattnet (se ovan) före promenad i fästingmarker.  

Ska du ut i gräset – smörj in ben och fötter med rapsolja. Det gör att fästingarna inte kan fastna på kroppen. Enkelt, billigt och giftfritt

 

.

 

Vad gäller lök och hundar så står detta att läsa i boken "HUNDMAT" av Marie Sallander, doktorand i hundmat och Åke Hedhammar, veterinär:

 

"All slags lök i alla former, rå, torkad eller tillagad, bör användas med försiktighet till hundar. Stora mängder lök kan ge blodbildsförändringar och leverskador! det förekommer att hundägare ger vitlök i maten, ofta rör det sig om någon klyfta per dag till en större hund, vilket är i så ringa mängd att det inte leder till problem. Man bör tänka på att en liten hund tål betydligt mindre än en stor ." 

Slut citat.    

 

 

 

 

 

SVAMP I TASSARNAVar uppmärksam på rödaktig missfärgning och röd irritation på trampdynorna och mellan tårna. Irritationen beror på ytlig svampinfektion som lätt får fäste om det ständigt är fuktigt i pälsen. Håll hårväxten nere på tassarna och om hunden har drabbats av svamp kan du prova denna huskur:


Ta 1 msk Atamon i 2 dl vatten. Sätt hundens tassar i lösningen ett par minuter. Torka noggrant efteråt. Gör så dagligen i en vecka.


Atamon är ett konserveringsmedel som finns i livsmedelsbutiken.

 

 

 

HOT SPOTS  -  FUKT/VÅTEKSEM 
 
Inflammation på grund av fukteksem, våteksem, sommareksem, ”goldeneksem eller ”labbeeksem” m.m. kan uppstå även utan bad. Det kan uppstå året runt, men är mer vanlig under årstider då vädret är varmt eller fuktigt


Om din hund drabbats av fukteksem, blöt upp den ihopklibbade pälsen, klipp sedan försiktigt bort håret på och runt eksemet, cirka 1 cm utanför det drabbade området. Tvätta noga! Blöt en mjuk trasa i varmt vatten och vrid ur. Håll den mot hundens hud i cirka 10 minuter för att mjuka upp eventuell skorpbildning. Torka sedan försiktigt! Upprepa detta två/tre ggr dagligen. Låt eksemet lufta ordentligt. Sätt inte på något bandage, eftersom det bara förlänger läkningsprocessen. Undvik alla krämer och salvor. De stänger in fukten och eksemet blir värre.

Vattenlösliga sprayer eller gel av aloe vera är bra. De lindrar och läker och täpper inte till såret. Burrows lösning (finns på Apoteket) är en produkt som kan vara till hjälp. Duscha lösningen över eksemet ett par ggr/dagen. Det torkar ur.


Te

innehåller garvsyra och hjälper också genom att torka ur och läka ihop. Brygg ett starkt te och låt svalna. Låt en bit gasväv ligga i och bli riktigt genomblöt och lägg det sedan direkt på det såriga eksemet. Upprepa en/två ggr dagligen. Blir inte eksemet bättre eller sprider sig, kontakta din veterinär! Din hund behöver kanske en antibiotikakur
 
 
 
 
 
 
RÄVSKABB 


Det finns hundar som har blivit av med rävskabb och den fruktansvärda klådan genom såpbad. Misstänker Du att hunden har drabbats eller om det finns rävskabb i närheten kan du bada hunden i grönsåpa i förebyggande syfte.

Blöt hunden och schamponera in den med grönsåpa så att det löddrar ordentlig. Skölj därefter rikligt med ljummet vatten. Torka hunden! Gör om proceduren efter någon dag. Man märker direkt om hunden blir av med klådan. Såpan kan också i vissa fall hjälpa mot eksem och andra hudåkommor

 

 

URINVÄGSINFEKTION


Brännässle-te är bra att ge vid urinvägsinfektioner och vid uringrus. Speciellt bra efter sjukdom och för att rena kroppen efter medicinering med ex antibiotika.

1 tsk torkad brännässla läggs i kopp eller porslinsskål och hälls över med 2 dl kokande vatten som avsvalnat något. Låt dra i 10 minuter och sila av. Ges morgon och kväll i max 7 dagar. Gör nytt varje dag.Tillskott av C-vitamin är också bra vid anlag för urinvägsinfektioner och då rekommenderar jag
1 tabl Ester-C (200 mg) /dagen.
Finns i hälsokostaffärer och på Åhlèns.

  

 

 

SVAMP I ÖRONEN


 

Har din hund tendens att få svamp i öronen så fukta en kompress med äppelcidervinäger och torka rent örat med. Samma effekt har Molkosan mot svampinfektioner

 

Recept på öronrens:

1 del vinärger

2 delar vatten

 

 

 

Immunhöjande preparat och örter:

 

BRÄNNÄSSLA

När det gäller immunförsvaret så kan man ge hunden torkad brännässla som tillskott i maten, ½  - 1 tsk beroende på kroppsvikt/dagen.

Viktigast under vinter och vår, från oktober till april.

Brännässlan innehåller mycket som är bra för immunförsvaret och dessutom bra för pälsen.

Brännässla innehåller mycket C-vitamin och järn. Dessutom innehåller den klorofyll och många viktiga mineraler. Vid djurvård används den alltid torkad, ej färsk!

Bra för dåliga blodvärden, dåligt immunförsvar, vitamin- och mineralbrist.

 

HONUNG

Honung kan användas till mycket. När det gäller immunförsvaret så är det lättast att blanda ut lite färsk honung med lite kallt vatten.

OBS! Varmt vatten kan förstöra mycket av de viktiga och nyttiga ämnena, så använd kallt vatten.

Dosering: ¼ - 1 tsk honung + lite kallt vatten beroende på kroppsvikt per dag.

Använd gärna en lite spruta och spruta in vätskan i munnen.

Man kan även använda honung utvärtes direkt på småsår .

 

 VITLÖK

Vitlök har alltid använts för att immunförsvaret och motverka infektioner .

Som dagligt tillskott kan man ge 1/4 - 1 vitlöksklyfta beroende på kroppsvikt. Hacka löken och blanda i maten.

Mycket bra mot fästingangrepp också.

 

ISHAVSALGER 

Rekommenderar också tillskott av alger för hund och katt från Alg-Börje.

Dessa är i pulverform och strös i maten. Algerna stärker immunförsvaret. Viktigt är att följa doseringsanvisning och att inte överdosera.    


 

 

BANANER OCH KALKON

till skott-fyrverkeri- smällare- åskrädda hundar

Bananer och kalkon hjälper till att höja serotoninhalten i hjärnan. Bra att ge framåt nyår om hunden är rädd och orolig..

Bananer är rika på aminosyran tryptofan som tillsammans med B6-vitamin och C-vitamin, som båda finns i banan, omvandlas till signalämnet serotonin.

Banan innehåller kalcium och magnesium som är viktiga för hjärnan.