VITAMINER

 


Hippokrates, läkekonstens fader, sa: ” Låt maten vara din medicin och låt medicinen vara din mat"
Hundar och katter är inte vegetarianer och kor är inte rovdjur. Husdjur kan inte själva välja sin föda, så det är ägarens ansvar att djuren får vad de behöver.Torrfoder

 

 

Lägre näringsvärde i jorden, fler miljögifter och kemikalier gör att vi behöver mer av vitaminer och mineraler, än det födan ger. Det gäller både människor och hundar.

 

Torrfoder är sterilt och saknar naturliga vitaminer, enzymer, antioxidanter och goda bakterier, så hundar som lever enbart på torrfoder kan dra på sig allehanda sjukdomar och brister. Vitaminerna är syntetiska och många i bristande mängd.  


Att BLÅBÄR är bra vid diarré är välkänt, men de är också virus- och bakteriedödande. Blåbär motverkar infektioner. De innehåller även ett ämne som förbättrar mörkerseende.
 Blåbär är rika på vitaminerna B6, C och E samt antioxidanter och mineraler    

BROCCOLI har högt innehåll av C-vitamin och värdefulla mineraler, framför allt fosfor och kalium.

OBS! Ge aldrig rå broccoli till hund, utan alltid kokt!

 BRÄNNÄSSLAN är mycket mineralrik, som kalium, kalcium, fosfor, kisel, mangan, svavel och järn. Dessutom är nässlorna relativt proteinrika. Nässlor en bra källa för C-vitamin. OBS! Endast torkade nässlor får ges till hund!


Torkade nässlor är bra att strö på maten eller koka te på. Nässlan renar blodet och är bra mot eksem, urinvägsinfektion och grusbildning i njurar.

 

Rekommenderar 1 tsk torkade brännässlor på maten dagligen för hund som väger 30 kg. Enormt bra att stärka upp immunförsvaret med eftersom det innehåller så mycket mineraler

 

Brännässle-te är bra att ge vid urinvägsinfektioner och vid uringrus. Speciellt bra efter sjukdom och för att rena kroppen efter medicinering med ex antibiotika.

1 tsk torkad brännässla läggs i kopp eller porslinsskål och hälls över med 2 dl kokt  vatten som avsvalnat något. Låt dra i 10 minuter och sila av. Ges morgon och kväll i max 7 dagar. Gör nytt te varje dag.

 

 

 

 

GRÄS

 

Även många hundar äter gräs och troligen för att där finns ämnen som betakaroten, klorofyll och C-vitamin och som hunden känner att den behöver. Skulle hunden äta torrt gult gräs har den förmodligen ont i halsen.

 

Gröna växter innehåller klorofyll = växternas hemoglobin, ett syrebärande och  järnhaltigt protein som kan hjälpa vid blodbrist.
MASKROSOR


Maskrosor har haft stor betydelse i folkmedicinen. De är rika på A, - B, - C - och D - vitaminer och även mycket kalium, magnesium och kalcium och därmed mycket näringsrika. Alla maskrosens delar kan ätas, från rot till blomma, 


MORÖTTER kan ätas råa eller kokta och är en nyttig A- och C-vitaminkälla. Moroten är mycket energirik. Den innehåller kalcium, magnesium, kalium, fosfor och betakaroten, som omvandlas till A-vitamin i kroppen och även ger moroten dess färg. 


En rå morot ger bra tuggmotstånd. Vid diarré rekommenderar jag morotspuré.


För övrigt anses moroten vara bra för lever, njurar och magtarmkanalen. Dessutom är den en bra bakterie- och virusdödare.

  

VITKÅL är rik på kalk och C-vitamin. Dessutom är den fiberrik. Kålsaften anses ha en välgörande effekt vid magkatarr och magsår.

Många hundar älskar vitkål, så ett stycke vitkål dagligen är en nyttigt mellanmål.

 

Redan i antiken nämns kålen som läkeväxt..
 

ÄGGULOR innehåller rikligt med A-, B och D-vitaminer. 
Ge gärna en-två äggulor i veckan. Hundar ska inte äta rå äggvita. Den innehåller Avidin, som är en aminosyra som förstör Biotin, vilken räknas till B-vitamingruppen och har betydelse för normal hälsa, tillväxt och fruktsamhet. 


 

ÄPPELCIDERVINÄGER innehåller mer än 30 viktiga näringsämnen, som mineraler, vitaminer och viktiga syror samt ett flertal enzymer. Äppelcidervinägern är ett gammalt beprövat och respekterat naturmedel som förhindrar sjukdomar, dämpar hosta, driver ut förkylningar och den är bra för matsmältningen och för reumatism. 

Ge 1 tsk per 10 kg hund/dag.

 

Hippokrates, läkekonstens fader, använde vinäger som beprövat behandlingspreparat redan 400 år före Kristus.

 


 

  

A-VITAMIN = spelar en viktig roll, inte minst för ögonen, men även för skelettutvecklingen, fortplantning och bildning av kroppens vävnader. 

I växter finns betakaroten som omvandlas till A-vitamin i kroppen. Överskott av A-vitamin lagras i levern. Brist ger torra hornhinnor och slemhinnor, nattblindhet, hudproblem samt nedsatt immunförsvar. A-vitamin finns rikligt i morötter och äggulor 

 B-VITAMINER = är vattenlösliga och måste tillföras i den dagliga kosten.

 

B1 (tiamin) = brist på B1 kan ge trötthet, blodbrist, förstoppning, irritation, depression, förvirring och ängslan. B1 har antioxidanta effekter som motverkar uppkomsten av fria radikaler i cellerna och de reglerar magens saltsyreproduktion. Fria radikaler bildas av syret vi andas och inverkar negativt på cellerna. De anses ligga bakom åldrandet. I rå fisk finns ett enzym som heter tiaminas, som förstör tiaminet. Om hunden äter mycket rå fisk kan den få tiaminbrist. Kokar man fisken förstörs det skadliga ämnet. Finns rikligt i kött, lever, vetegroddar, grönsaker

 

B2 (riboflavin) = brist på B2 kan ge sprickor i mungiporna, inflammation i munnen, eksem, ljuskänslighet, matsmältningsrubbningar, håravfall, viktminskning och dålig funktion på nervsystemet. Finns i lever, nötkött, grönsaker och spannmål.

 

B6 (pyridoxin) = har betydelse främst för omsättningen av proteinbrist på B6 kan finnas vid ledsjukdomar, glutenintolerans och depressioner. B6 förhindrar förfettning i blodkärlen och är gynnsamt för nervfunktionen och immunförsvaret. Finns mycket i potatis.

 

B12 (kobalamin) = brist kan leda till koncentrationsstörningar, koordinationsrubbningar, irritation, blodbrist och depression. Är viktigt för att nervbanornas impulser ska fungera. Finns i äggulor, kött, fisk, kyckling och potatis.

 

Naturliga B-vitaminkällor finns i öljäst och vetegroddar.
 
Äggulor är mycket B-vitaminrika.

 

Ett allsidigt bra b-vitaminpreparat, SHY FEADER B, som egentligen är till för häst men även kan ges till hund.

Dosering:  3 ml per 10 kg hund/dagligen. Produkten är i sirapsform.

 

 

C-VITAMINER försvarar kroppen mot fria radikaler och hjälper till att ta upp järn, stärker hud, blodkärl, skelett och tänder. C-vitamin behövs för en bra benstomme. Brist ger trötthet, irritation, blödande tandkött, försämrad sårläkning. Finns i citrusfrukter, spenat, persilja, broccoli, vitkål och i de flesta bär. Kroppen kan inte lagra C-vitamin. C-vitamin är känsligt för värme och ljus.

 

Det sägs att hundar kan bilda C-vitamin själv, men det har visat sig vara otillräckligt i dagens samhälle. Hundar som utsätts för mycket stress behöver extra mycket C-vitamin. Till stress hör vaccinationer, infektioner, miljögifter (avgaser, passiv rökning m.m.), ansträngning, under/överstimulering, avel, utställningar, resor, miljöombyten m.m. m.m.

 

C-vitaminet är viktigt för tillverkning av collagen, ett proteinämne som fungerar som ”cement” för cellerna. Utan collagen skulle skelett, senor, muskler, blodådror etc. falla sönder. Olika individer tillverkar olika mycket C-vitamin. Sämre produktion ger sämre hälsa. 

När individen blir äldre minskar C-vitaminproduktionen och kvalitén på collagenet försämras, vilket leder till åldersförändringar. Tillskott av C-vitamin kan skjuta upp åldrandet. Hundar som drabbas av urinvägsinfektion bör få extra tillskott av C-vitamin dagligen. 

Köp C-vitamin på Apotek eller i hälsokostaffär. Rekommenderar Ester C - tabletter. Undvik att ge brustabletter eftersom de innehåller ohälsosamma tillsatser.

 

 

 

Vilda hunddjur som vargar får i sig mycket C-vitamin genom bytesdjurens maginnehåll och inälvor, bär och växter…..

 

 


 

D-VITAMIN  = är nödvändigt för kroppens tillgodogörande av kalcium och fosfor och är betydelsefullt för tand- och benbildning. 

 

           D-vitamin bildas i huden då hunden är ute i solljus. Den kan också få i sig D-vitamin via mat från djurriket. D-vitamin får dock ej överdoseras. Det lagras i lever, muskler och fettvävnaden och kan leda till giftverkan och då är det främst njurarna som det är skadligt för.


Mat med stora mängder D-vitamin: lax, sardiner i olja, gula kantareller, rå äggula

 

 


E-VITAMIN = är en antioxidant. Den verkar gynnsamt på blodcirkulationen och motverkar benkramper och bakterie- och virusinfektioner. Brist kan ge störningar i muskel- och nervfunktionerna, muskelnedbrytning, dåligt immunförsvar, hudproblem och dålig fortplantningsförmåga.. 

 

Finns rikligt i vetegroddar, nötter, spenat, korngryn och vegetabilisk oljor

  

 

Raps


 


Nästa blogg handlar om mineraler...