VARDAGSLYDNAD

med social- & miljöträning

 Vad menas med vardagslydnad egentligen? Varför är det så viktigt? Och varför måste min hund få miljö- och social träning?Jag anser att vardagslydnaden är det viktigaste vi kan lära våra hundar, oavsett om det är en ren sällskapshund, en arbetande brukshund, vallhund, vakthund, terrier, fågelhund, vinthund eller vilken rasgrupp eller blandraskorsning hunden än tillhör eller uppgift hunden har. Alla hundar måste kunna uppföra sig friktionsfritt i samhället.


Det är alltså oerhört viktigt att våra fyrbenta vänner kan uppträda bland oss människor så att de inte stör och ställer till med besvär för omgivningen och i det sociala umgänget som de måste anpassas till för att de ska kunna leva tillsammans med oss utan komplikationer. 
 


Att träna sin hund i olika miljöer är också klokt. Bor du på landsbygden långt från grannar så är det idé att regelbundet träna hunden i en mer livlig stadsmiljö, eftersom hunden förr eller senare kanske måste vistas i sådan miljö en längre eller kortare tid. Och bor du i stadsmiljö så är det inte alls dumt att ta en tur ut på landet någon gång emellanåt så hunden får uppleva stillheten och även se andra djur som grisar, kor o annan boskap. Man vet aldrig hur livet ändrar sig för vare sig hundar eller hundägare

  


Detsamma gäller hundar som alltid åker bil när de ska någonstans. Det är mycket klokt av hundägaren om hunden redan tidigt får tränas i att åka kommunala färdmedel, som buss, tåg, båt etc. och att man försöker träna detta regelbundet. En vacker dag måste du kanske transportera hunden med annat fordon än bilen och då kan det vara svårt att få med sig hunden, framför allt om det är en stor tung hund som vägrar gå på färdmedlet.


  

F.d gatuhunden Becka åker pendeltåg
 


Att träna hunden att möta andra hundar utan problem är också en mycket viktig träning. Med det är det inte sagt att hunden ska hälsa på allt och alla utan tvärtom. Hunden ska kunna passera en annan hund utan att alltid vilja hälsa eller bli frustrerad och göra utfall eller liknande.
 


 


Att fostra hunden börjar man med redan när den är liten valp för att det inte ska bli till bekymmer när den blir äldre och har lagt sig till med en del olater. Livet blir betydligt smidigare på det sättet. Självklart ska en valp få busa och leka som en valp gör men att lära valpen sådana saker som sitt, sitt kvar, stanna, inkallning, var-så-god, nej, att gå fint i koppel, att inte hoppa på folk har du som hundägare igen senare när hunden blir äldre. 


 


Människor i allmänhet tycker att små valpar är gulliga. De vill gärna hälsa och har inget emot att valpen hoppar när upp på dem men några månader senare är det inte lika roligt längre. Framför allt gäller detta större hundraser. En vuxen rottweiler är både tung och inger respekt och få främmande människor vill att den rusar fram för att hälsa hur snäll än hundägaren säger att han eller hon är.  


Jag rekommenderar därför alla valpköpare som har möjlighet att gå en valpkurs oavsett om man har varit hundägare tidigare eller inte. Det är just den sociala- och miljöträningen som är viktig. Dessutom kan man få värdefulla tips och råd som gäller just träningen med din valp.  


Att sedan gå en kurs i vardagslydnad med social- och miljöträning är ofta en upprepning av valpkursens innehåll men med större krav på hunden eftersom hormonstinna unghundar och även vuxna hundar i ännu högre grad behöver träning i grupp.
Under alla mina år som instruktör i vardagslydnad så är det främst fyra saker som hundägare har haft problem med och vill träna på och det är hundmöten, hälsaträning på personer med eller utan hund, inkallning och att inte dra i kopplet. Det gäller även hundägare som har gått valpkurs men som nu inte känner igen sina söta valpar utan har fått problem med dessa moment nu när de har blivit äldre.


 

Hälsaträning på person utan hund

 

Hundägare hälsar men hundarna får inte hälsa på varandra

 


 

Jämför aldrig valpens eller den vuxna hundens inlärningstakt med andra hundar! Varje individ har olika inlärningsförmåga och behöver av den anledningen olika lång tid på sig för att träningen ska sitta i ryggraden. Olika raser har också olika färdigheter som gör att viss inlärning går fortare för dem. En schäfer eller en vallhundsras är oftast mer förarbunden och samarbetsvillig än t ex en mer självständig jakthund som beagle eller en vinthund som t ex saluki.
  


Är du i hundköpartankar så var noga med att inte gå efter hundens utseende utan ta reda på vilka egenskaper och behov den tilltänkta rasen har innan köp för att slippa ”överraskningar” och en mindre bra hundrelation. Vad ska du använda hunden till är något du noga bör tänka över innan hundköpet.


Träna en kort stund varje dag och var konsekvent! Använd samma kommandoord varje gång. Låt hunden vara hund och prova dig fram tills den gör det du vill. Straffa inte när den gör fel utan beröm i stället när den gör rätt. Låt den alltid få den tid den behöver och jobba alltid på hundens villkor. Du når snabbast resultat då.
För hunden är kroppsspråket oerhört viktigt och han är av den anledningen känslig för rörelser, stora som små. Det du uttrycker med kroppen kan säga mer än ord. Ditt sätt att röra vid hunden, din hållning, dina gester, allt gör en bild av dig och ditt humör. Hundar är mycket känsliga för de ordlösa budskapen vi medvetet eller omedvetet sänder ut. 
Hundens namn och ordet "Nej"


Använd enbart hundens namn i positiva sammanhang! Och tjata aldrig ordet ”nej”. Det ordet ska bara användas när det är absolut nödvändigt och något är riktigt förbjudet. Tyvärr kan man ibland tro att vissa hundar heter "Nej" eftersom det är det enda hunden får höra. Ingen hund lyssnar på tjat.
 
Problemhund?


 


Hunden kommer aldrig att tänka i mänskliga termer men människan har en tendens att förmänskliga hunden. De flesta så kallade "problemhundar" skapar vi själva och i de flesta fall omedvetet.


Aggressivitet är inget som är naturligt för hundar. De utvecklar aggressivitet om man inte lyckas ta itu med det de nu har problem med och om de inte får utlopp för sin frustration.. Och aggressiviteten blir bara allt värre om man inte gör något åt det underliggande problemet. Tidigt tecken på aggression måste tas på stort allvar och det innan hunden biter eller skadar någon. Professionell hjälp finns att få innan hunden måste lämnas bort eller till och med avlivas.        


Det är tack vara hundarnas samarbetsvilja som de oftast lyckas anpassa sig till att klara sig bra i de situationer vi människor utsätter dem för men hundar som inte har fått tillräckligt utlopp för sitt naturliga beteende och sin energi kan uppträda på ett sätt som människan inte kan acceptera och konflikter uppstår av den anledningen.


 
Nästa blogg kommer jag att handla om vad som ingår i vardagslydnad och hur du tränar det bäst..