VANLIGA HÄLSOPROBLEM HOS HUNDAR

 


Allergier 


Även en hund kan vara allergisk – t ex mot dammkvalster, pollen, plast, nickel, födoämnen, andra djur och människor.

Vanligast är luftburen allergi, atopi, och den vanligast förekommande allergin är kvalsterallergi.

Symtom: intensiv klåda.

Den vanligaste födoämnesallergin är mot mjölkprotein. Många hundar är även glutenkänsliga.

Innehållet av gluten i olika mjölsorter kan du läsa om i arkivet "Recept på hemlagad hundmat"

Hundar som är allergiska mot kvalster, framför allt förrådskvalster bör inte äta torrfoder och spannmål, eftersom kvalster trivs i detta.


De här raserna drabbas oftast av allergi enligt statistik från Agria: 1. Bullterrier 2. Boxer 3. West Highland White terrier 4. Welsh terrier 5. Staffordshire bullterrier 6. American staffordshire terrier 7. Rhodesian ridge back 8. Jack russel 9. Wachtelhund 10. Schäfer


POLLENALLERGI

 


Pollen är växternas manliga könsceller, som vid blomningen sprids via djur eller med vindarna. Pollen från dessa växter ställer till problem för allergiker. Inte bara människor utan även våra hundar kan vara pollenallergiker.

Björk, al, alm, bok, ek, hassel, sälg och vide är alla träd eller buskar med pollen som kan orsaka allergier. De över 150 svenska gräsarterna anses alla kunna orsaka allergier. De högsta gräspollenhalterna brukar uppmätas veckorna efter midsommar. Olika typer av groblad växer bland annat i gräsmattor i hela Sverige och kan då sprida pollen från maj till augusti. Gråbo är ett vanligt ogräs som blommar mellan juli och augusti.

Vanliga symtom vid pollenallergi hos hundar:

• Klåda runt ansikte och runt öron.

• Slickar sig på tassar, i ljumskar och på andra ställen på kroppen.

• Rinnande ögon.

• Rinner slem från nosen.


 


En av mina tidigare hundar, Eros, en irländsk röd setter var allergisk mot massor av olika ämnen, dammkvalster, förrådskvalster, gräs, pollen, nickel, plast, mjölk, gluten, häst m.m. Han behandlades med hyposensibilisering under drygt ett år, men svarade inte positivt på behandlingen. Vid två års ålder var han avlivningshotad eftersom inte medicinering, specialfoder och medicinska bad hjälpte. Jag avslutade medicineringen och gjorde ett drastiskt kostomlägg och gav honom rejäla mineraltillskott, alger, aloe vera, rapsolja o B-vitamin dagligen. Symtomen försvann efter en viss tid. Jag bytte kost till Nordic färskfoder special+ (utan spannmål) men efter något år fick han enbart hemlagad näringsrik hundmat. Eros blev 12 år gammal.


 Artros

är en ledsjukdom som drabbar ungefär var femte hund i Sverige. Vissa raser, framför allt storvuxna, är mer drabbade än andra. Sjukdomen bryter ned brosket i lederna, vilket orsakar värk och stelhet och detta påverkar hundens livskvalité. Artros är till viss del ärftlig men även belastning, övervikt, brist på motion och felaktig utfodring kan vara bidragande orsaker.

Artros är en kronisk sjukdom men med rätt behandling kan man ofta hålla besvären i schack, så som smärtlindrande, antiinflammatoriska preparat, försiktig motion som ordinerats av veterinär, simning och massage är några av behandlingsmetoderna.

Många blir bättre med hjälp av glukosamin. Det är ett kosttillskott som kan hämma nedbrytningen av brosket och lindra smärtan.

Tillskott av 1 tsk linfröolja dagligen har också en positiv verkan..


Oden

En av mina tidigare hundar, Oden drabbades av svår artros trots sin unga ålder och för sin kroppstyngd (98 kg) Prognosen var allt annat än god. Det var skonsammast för honom att få somna in. Han blev bara 13 månader gammal. Analsäcksinflammation

Analsäckarna hos hunden är två körtlar, som sitter på vardera sidan innanför ändtarmsmynningen.

Dessa körtlar producerar ett illaluktande sekret. Det händer,

att de blir inflammerade och täpps till, så att de inte kan tömmas normalt.

Sekretet ansamlas då, och en infektion kan uppstå. Problemet återkommer ofta hos vissa hundar.

Symtom:

· Klåda kring ändtarmsöppningen.

· Hunden gnider bakdelen mot mattor och andra sträva föremål.

· Hunden åker kana på ändan, slickar sig eller biter sig ideligen kring svansroten.

· Sekretet set ofta tjockt och grynigt ut.

· Smärtsamma bölder uppstår ibland vid infektion, stundom med feber och allmäntillståndet är påverkat.

Kontakta veterinär vid kraftig analsvullnad och vid bölder i närheten av analöppningen


 Hot spots - fukt/våteksem

Om din hund drabbats av fukteksem, blöt upp den ihopklibbade pälsen, klipp sedan försiktigt bort håret på och runt eksemet, cirka 1 cm utanför det drabbade området. Tvätta noga! Blöt en mjuk trasa i varmt vatten och vrid ur. Håll den mot hundens hud i cirka 5-10 minuter för att mjuka upp eventuell skorpbildning. Torka sedan försiktigt! Upprepa detta två/tre ggr dagligen. Låt eksemet lufta ordentligt. Sätt inte på något bandage, eftersom det bara förlänger läkningsprocessen. Undvik alla krämer och salvor. De stänger in fukten och eksemet blir värre. Hot spots är vanligast på sommaren och hos hundar med varm och tät päls.


Vattenlösliga sprayer eller gel av aloe vera är bra. De lindrar och läker och täpper inte till såret. Otinova (Burows lösning) finns på Apoteket och är en produkt som kan vara till hjälp. Duscha lösningen över eksemet ett par ggr/dagen. Det torkar ur. 

Te innehåller garvsyra och hjälper också genom att torka ur och läka ihop. Brygg ett starkt svart te och låt svalna. Låt en bit gasväv ligga i och bli riktigt genomblöt och lägg det sedan direkt på det såriga eksemet. Upprepa en/två ggr dagligen. Blir inte eksemet bättre eller sprider sig, kontakta din veterinär! Din hund behöver kanske en antibiotikakur.

 
Retrieverhundar drabbas ofta men även raser som schäfer, newfoundland, st bernhard, rottweiler och cocker spaniels kan ofta få detta eksem 


 Kennelhosta

är ett samlingsnamn på flera luftvägsinfektioner. Det är en grupp smittsamma sjukdomar som främst drabbar de övre luftvägarna. Kennelhosta är en relativt vanlig infektion på hundar och epidemier kommer och går.

Symtomen är hosta som liknar kräkningar. Hunden kan hosta upp vitt skum. Inkubationstiden, från smitta till sjukdom, är en-två veckor beroende på vilken smittkälla det är. Hostan kan bero på både virus, bakterier och mykoplasma. Kennelhosta kan leda till lunginflammation. Om hunden får hög feber eller allmäntillståndet är starkt påverkat bör man uppsöka veterinär.

Det är ovanligt att hundar dör, men en gammal hund eller en liten valp blir mer påverkad. I övriga fall brukar hostan avta efter cirka tre veckor. Det finns vaccin men det ger bara 80% säkerhet. Undvik all ansträngning tills hunden har varit symtomfri i några dagar. En vaccinerad hund kan alltså drabbas av kennelhosta.

 

Vanliga smittspridningsställen är utställningar, hunddagis eller på andra platser där många hundar träffas. 


 Kräkningar och diarréer

Svält hunden i ett dygn och ge under tiden teskeds- eller matskedsvis risavkok med 1 matsked druvsocker och 1 tesked salt per liter vätska. Hunden bör ha 70-80 ml vätska per kg kroppsvikt och dygn.


RISAVKOK: 2 dl avorioris, 1 liter vatten. Skölj riset. Häll riset i vattnet och låt koka i cirka 30 minuter. Sila av vattnet och det är detta som kallas för risavkok. Riset kan sparas i kylen i ett par dagar.

AVORIORIS är ett mellanting mellan vitt polerat ris och råris. Riset är mer näringsrikt än vitt ris.

När kräkningarna och/eller diarrén har upphört ges det kokta riset med kokt mager fisk. Ge flera små mål mat om dagen Du kan även blanda i kokta blåbär, kokta morötter eller morotspuré i riset. Pröva även att ge kokt ägg eller omelett.

När hunden är pigg och inte längre kräks eller har diarré kan du försiktigt pröva att blanda riset med lite av det vanliga fodret och sedan successivt öka dosen under en veckas tid, för att sedan gå tillbaka till den normala utfodringen. Viktigt med tillgång till friskt vatten!

Om hundens magbesvär inte snabbt förbättras eller om den inte behåller vätska och foder, enligt ovan, måste hjälp sökas hos veterinär. En hund blir fort uttorkad.

 Magomvridning

Storvuxna hundar kan drabbas av magomvridning, vilket är livshotande. Orsaken till magomvridning är okänt men man ser ett samband med överätning, konsumtion av jäst mat eller överdrivet drickande och/eller kraftig motion efter måltid. Symtomen uppkommer snabbt.

 

Symtom:


·     Oro

·     Försöker kräkas men inget kommer upp

·     Utspänd i främre delen av buken/bakre delen av bröstkorgen, framför allt på höger sida

·     Svaghet

·     Svag snabb puls

·     Chock, bleka slemhinnor

·     Andningssvårigheter

 

Åtgärd: Snabb transport till veterinär

  Livmoderinflammation – pyometra

Var fjärde tik drabbas av livmoderinflammation innan de fyllt tio år. Inom vissa raser drabbas så många som varannan tik.

I Sverige är livmoderinflammation den vanligaste diagnosen som en veterinär ställer på en hund, trots att åkomman endast drabbar tikar. Varje år drabbas cirka 8000 tikar av livmoderinflammation i Sverige, enligt försäkringsbolaget Agrias beräkningar.

Det är en hög siffra jämfört med många andra länder. Inte någon annanstans drabbas så många tikar av livmoderinflammation som i vårt land. Orsaken är att vi i Sverige inte kastrerar våra hundar lika ofta som man gör i andra länder.

Livmoderinflammation orsakas av den ökade mängden av könshormon, som tikar får varje gång de löper. Varje gång en tik löper, går de igenom samma hormonsvängningar, som om de var dräktiga.

Slemhinnan blir förstorad och förtjockad och får cystiska förändringar. Cystiska förändringar är små cystor, som bildas på äggstockarna eller livmodern. Förändringarna ökar för varje löp. Livmoderinflammation uppkommer när bakterier angriper livmodern och livmodern blir varfylld .

Hormonerna stimulerar slemhinnan, så att livmodern blir större. Från ett vanligt cystiskt problem till livmoderinflammation, går det blixtsnabbt och är livshotande, utan åtgärd. Om det går så långt att livmodern spricker, orsakas en bukhinneinflammation, där ca 10 % av tikarna dör, även med intensivvård och kirurgisk åtgärd.

Symtom: Klassiska symtom på livmoderinflammation är: kopiöst drickande, trötthet/slöhet, nedsatt aptit och flytningar, ofta illaluktande.

Den enda helt effektiva behandlingen för livmoderinflammation, pyometra är kirurgisk, det vill säga bortopererande av livmoder och äggstockar, alltså kastrering och det när tiken har blivit könsmogen.

 

Min älskade Sankt Bernhardstik Vera fick opereras akut för livmoderinflammation i mars 2013, följdsjukdom blev bukhinneinflammation och i maj dog hon på grund av cancer som spridit sig i kroppen, endast 4 år gammal. Allt gick så fruktansvärt fort.

Kastrera de hundar som inte ska gå i avel!


 Förstorad prostata

Har hunden blivit lite äldre och fått en kraftig prostataförstoring finns också en viss risk för inkontinens.

Prostata är en körtel som finns hos hanhundar och sitter runt urinröret. När hunden åldras växer prostatan, vilket oftast orsakar problem. Symtomen, som svårigheter att kissa, kan bero på på en prostataförstoring. En kastrering gör att problemet inte uppstår eller fatt det försvinner.


Man ska vara medveten om att en kastrering inte löser alla beteendeproblem. Hundar blir inte automatiskt mindre ”jobbiga” för att de kastreras, inte heller försvinner aggressionerna per automatik för att könsdriften minskas, även om många hundar blir betydligt lugnare och mer kontaktbara. Inlärda beteenden kan vara svåra att komma tillrätta med men med tålamod och kunskap kan de arbetas bort. Kastrering är alltså ingen universallösning.

Om hunden ska kastreras bör det ske när hunden blivit könsmogen och helst före två års ålder.


Kastrering 


Min hund blir som tokig när tikarna löper!

Det är psykiskt mycket jobbigt för hanhundarna när löptikar finns i närheten och bor man i ett tikrikt område kan löpperioderna bli långa.

Under alla år som människan har avlat på hundar för att särprägla olika egenskaper har det funnits en gemensam nämnare och det är att ta fram individer med hög könsdrift. Kraftig könsdrift leder till att de parar sig som vi vill och inte bildar livslånga parrelationer som vargarna gör. Den höga könsdriften är alltså en framavlad egenskap och känns mycket frustrerande för hunden.

För att dämpa könsdriften minskar man mängden könshormoner hos hunden. Det kan göras permanent genom kastrering eller temporärt genom hormonbehandling.

Tabletter eller hormoninjektion leder till att hundens egen produktion av könshormoner minskar. Tyvärr finns en hel del biverkningar vid långtidsbehandling, men enstaka injektioner eller kortare behandlingar brukar gå bra. Man kan prova hormonbehandling först innan hunden kastreras permanent, men effekten är inte helt jämförbar. En del hanar svarar inte så bra på hormonerna.

En av de nackdelar som finns med kastrering är att hunden kan gå upp i vikt om man inte ser upp. Kaloribehovet minskar med cirka 30% samtidigt som aptiten kan öka. Detta får man möta med mindre energitätt foder.

Pälsförändring. Hunden får mer underull. Raser som drabbas värst har blank, lång päls som till exempel irländsk setter och långhårstaxar.


 Skendräktighet

kan bli ett problem för både tiken och hundägaren. Skendräktighet styrs av hormonet prolaktin som insöndras från hjärnan. Det är egentligen helt naturligt med skendräktighet eftersom det är naturens sätt att se till att det i en flock vargar (föregångaren till tamhunden) alltid finns fler tikar som producerar mjölk och som kan hjälpa till att föda upp en valpkull om mamman skulle dö eller om det av annan orsak behövs "extramammor". Symtom på skendräktighet ses normalt cirka två månader efter senaste löp och kan variera.De vanligaste symtomen är:

• Förändrat beteende: nervositet, oro, slöhet, aggressivitet, ovilja att motionera, markerat modersbeteende, hon boar, letar efter valpar, skaffar surrogatvalpar (kuddar, mjukisdjur, en boll, pipleksak eller nästan vad som helst.)

• Viktökning med svullen buk 

• Juversvullnad samt mjölkproduktion: Mjölkproduktion kan förorsaka förändringar i mjölkkörtlarna. Komplikationer kan uppträda i form av juverinflammation.

• Aptitstörning: aptitlöshet eller glupskhet

Tiken vaktar sin ”valp” och är ”moderlig”. Man får inte bestraffa henne om hon morrar, eftersom det vore att förgripa sig på hennes modersnatur.

Stress 

Stress är skadlig i för höga doser och speciellt då under längre perioder. Om det blir för ofta som stresshormonerna skickas ut från binjurarna blir dessa till slut tvungna att anpassa sig till att bli större för att klara stressen. När hunden sedan fått förstorade binjurar så kommer de att skicka ut en för stor mängd stresshormoner. Hunden blir stressad om stressystemet sätts igång för ofta. Stressfaktorer delas in i understimulering, överstimulering och osäkerhet.

Understimulering : En hund är gjord för aktivitet och behöver tillräckligt med motion, både fysiskt och mentalt. Många hundar lever ett passivt och tråkigt liv och de vilar alldeles för mycket.

Eftersom hundar är flockdjur är de som vuxna ganska passiva och blir aktiva först när någon annan tar initiativ. Aktiverar man inte sin hund kommer den att vila i väntan på att något ska ske. De hundar som vilar mest har visat sig de mest problematiska på grund av att de är understimulerade.

Valpar är undantag. De har fullt med energi, men redan vid sju/åtta månaders ålder märker vi att de blir lugnare och anpassar sig mer till de vuxna flockmedlemmarna....

Att vara isolerad från sällskap hör också till denna grupp av stressfaktor, liksom att vara ensam mer än fem/sex timmar totalt per dag. Valpar ska inte vara ensamma överhuvudtaget annat än i korta stunder.

Överstimulering : Hundar som ständigt utsätts för kamp- och jaktlekar kommer att bli stressade. Andra exempel är om man kastar bollar och pinnar överdrivet ofta eller intensiva lekar med andra hundar eller med ägaren. Hunden kan då bli så uppspelt att han blir aggressiv av stressen som orsakas av överstimuleringen. Om hunden långvarigt utsätts för överstimulering kan immunförsvaret försvagas och dessutom är skaderiskerna stora när hunden överanstränger muskler och leder.

OSÄKERHET : Är man som hundägare inkonsekvent, otålig, okunnig eller för auktoritär skapar man lätt osäkerhet hos hunden, som av den anledningen blir stressad.


Andra problem relaterade till stress är: 

nervositet = hunden är nervös och reagerar på minsta ljud utan anledning

rastlöshet = hunden är rastlös, springer omkring och har svårt att sitta still

frustration = hunden nås av ett tillstånd då han inte får göra som han vill. Irritationen genererar mera kroppskrafter. Stresshormoner utsöndras och hunden kan bli aggressiv. Hundar som aldrig får vara lösa utan alltid måste gå i koppel eller stå bundna blir ofta skälliga och även aggressiva av stressen.


Här följer några exempel på vad som kan göra en hund stressad:

• för mycket motion för unga hundar

• för intensiva lekar med bollar/pinnar eller andra hundar

• för mycket jakt- och kamplekar

• för lite motion och aktivitet

• att vara ensam, isolerad från sällskap

• att inte kunna gå ut när man är "nödig"

• att aldrig få koppla av, alltid bli störd

• plötsliga skrämmande händelser och oväsen

• våld, ilska, aggression i hundens omgivning

• direkt hot från oss eller andra hundar

• för höga krav i träning och vardag

• osäker, otålig och inkonsekvent hundägare

• koppelryck, att bli nedtryckt, att bli släpad i kopplet

• får aldrig vara lös utan alltid vara kopplad eller stå bunden

• smärta och sjukdom

• hunger och törst

• att frysa eller vara för varm

• plötsliga förändringar


 Vattensvans / svansförlamning


En del hundar kan drabbas av vattensvans eller svansförlamning om de blir nerkylda efter bad, regnväder, kyla och ansträngning.

Orsaken till vattensvans är inte helt klarlagd men om hunden blir våt och kall eller om svansen blir överansträngd så kan vattensvans uppstå. Orsaken är troligen en inflammation och överansträngning av muskulaturen vid svansroten. Många av de hundar som drabbas av vattensvans får det ofta efter att ha badat och överansträngt svansen. Kraftig vind är ofta en bidragande orsak till att en våt hund blir kall. 

 


Symtom: svansen hänger precis som om den har gått av och detta är otroligt plågsamt. Man bör se till att hunden håller sig lugn och stilla, varm och torr. Hunden är rädd om sin svans och vill ogärna sätta sig ned. Vid beröring vid svansroten kan det ömma ordentligt. Detta brukar vanligtvis gå över efter 3-7 dagar. 

Ett tips är att ge extra B-vitaminer. Det påskyndar läkningen! 


Ge ej värktabletter utan ordination av veterinär!

  

Värktabletter ämnade för människor skall aldrig ges till hund utom på direkt rekommendation av veterinär, som t.ex. Alvedon (paracetamol)  och Bamyl (acetylsalicylsyra). Doseringen skiljer sig mellan människa och hund och måste därför fastställas av en veterinär. Överdosering av värktabletter kan leda till förgiftning hos hund.

Symtom: Vid överdos av paracetamol : leverskador, försämrad syretransportering i blodet m.m. Acetylsalicylsyra: kan ge kräkningar och diarré.


 Violkörteln

På ovansidan av svansen en bit från svansroten finns en körtel kallad violkörteln. Den innehåller en stor mängd talgkörtlar. Äldre hundar tappar ofta pälsen i detta område. I en del fall kan det uppstå inflammation i talgkörtlarna och området blir svullet, ömt eller sårigt.

I en del fall kan det förkomma tumörer i körteln.

Vid inflammation i körteln bör en veterinär behandla hunden.


 Öroninflammation

Den vanligaste orsaken till att en hund är får upprepade öroninflammationer är allergi. Även hormonrubbningar såsom nedsatt funktion i sköldkörteln kan ge upphov till öroninflammation. Därutöver kan öroninflammation förekomma hos hundar med specifika auto-immuna eller ärftliga sjukdomar. Det finns komplicerande faktorer, som i sig inte orsakar sjukdom men som spär på besvären och gör att inflammationen är svårare att bli av med. Dit hör exempelvis trånga hörselgångar, hår i hörselgångarna, polyper eller andra nybildningar inne i örat samt hängande öronlappar.

Öroninflammation är mycket smärtsamt och det är viktigt att hunden kommer till veterinär för utredning och undersökning för att få rätt behandling.


 


Svamp i öronen

Vid svampinfektion med jästsvamp får hunden förutom klåda också ökad produktion av öronvax. Jästsvamp trivs speciellt bra där det är varmt och fuktigt, varför hundöron lätt angrips. Speciellt utsatta är badglada hundar, särskilt om de dessutom har hängande öron som tex cocker spaniel. Det försvårar ventilationen av öronen

Har din hund tendens att få svamp i öronen så fukta en kompress med äppelcidervinäger och torka rent örat med. Samma effekt har Molkosan mot svampinfektionerRecept på öronrens:


1 del vinäger

2 delar vatten


 Övervikt

 


leder till leverproblem, diabetes, andningssvårigheter och belastningsskador. Ledproblem förvärras av övervikt, ju större övervikt, desto värre blir problemen. Om en led inte fungerar som den ska kommer övervikt att orsaka belastning och ge mer smärta. Regelbunden och måttlig motion hjälper ofta till att hålla kvar rörligheten. Leder som inte är igång regelbundet kan stelna till och hunden blir mer inaktiv.

Vanligaste orsaken till övervikt är att hunden får för mycket mat, fel mat, för mycket energirikt godis och för lite motion. Hunden ska äta på bestämda tider. Ständigt småätande och feta godisbitar leder till viktproblem. Hundens näringsbehov varierar med åldern. Ras, storlek och livsstil har förstås betydelse. Vissa raser har lättare för att bli tjocka än andra.

Andra orsaker till övervikt kan bero på medicinska behandlingar som påverkar vikten, kastrering eller att hunden har blivit äldre. Äldre hundar som är mindre aktiva behöver något mindre kalorier och mindre fett

Alltför många hundar leder av övervikt på grund av bristande motion och ett ständigt småätande...

Din hund är troligen för tjock...

• om du inte kan hitta revbenen eftersom de är täckta av ett fettlager...

• om du inte ser var midjan sitter

• om hunden ofta är på dåligt humör och ovilligt att röra på sig


 När det gäller förgiftningar finns info i arkivet för september månad...


När det gäller löss och annan ohyra finns info i arkivet under augusti månad