Saker som din hund inte bör leka med!



Stenar

Får hunden i sig stenar kan det leda till stora problem och kan till och med vara livsfarligt. Större stenar kan fastna i tunntarmen med dyrbar operation som följd. Stenar kan även samlas i magsäcken och/eller perforera magsäcken eller tarmväggen. Tänderna blir också snabbt nedslitna. 


Se alltså till att hunden inte plockar upp stenar. Har du en hund som gärna gör det, så ha hunden kopplad. Räcker inte det, så använd munkorg.


Hundens intresse för stenar kan bero på brist på mineraler. Kontrollera hos veterinären att hunden inte har någon bristsjukdom eller annat hälsoproblem.


Själv rekommenderar jag tillskott av alger från Alg-Börjes för hund och katt. Det är viktig att följa doseringsanvisningen och att inte överdosera.

Lägre näringsvärde i jorden, fler miljögifter och kemikalier gör att vi behöver mer av vitaminer och mineraler, än det födan ger. Det gäller både människor och hundar.


Makroalgerna från Island innehåller vitaminer, aminosyror, enzymer, mineraler och spårämnen. Havet runt Island är näst intill opåverkat av människan. Där råder fortfarande balans i vattnet, så att algplantorna ges möjlighet att ta upp alla dom livsviktiga näringsämnen som saknas i dagens föda”.


Alger kan ges till hundar i alla åldrar som tillskott. Många hundar har blivit av med klåda, eksem, magproblem och hälta, sedan de har börjat äta alger.





Pinnar


Många hundägare låter sina hundar tugga på pinnar och kvistar, men detta kan vara farligt och orsaka skador i mun, hals och tarmar. Populärt som motionsform är att kasta pinnar som hunden ska springa efter, plocka upp och sedan överlämna till husse/matte. 


Precis som pinnen kan gå sönder i munnen, kan den eller stickor även hamna i hundens mage och orsaka inre blödningar, i organ eller mage. Dessutom stressar pinnkastandet hunden. Låt därför inte din hund hämta pinnar som du har kastat iväg eller tugga på pinnar överhuvudtaget!


 



Tallkottar

 


Kottar kan fastna i tarmen och det finns även alltid en kvävningsrisk, vilket kan orsaka ett livshotande tillstånd.




Pingisbollar

 



Här finns kvävningsrisk och även att bollen fastnar i tarmen, ett livshotande tillstånd med dyrbar operation som följd.

 


Jag hade tidigare en Sankt Bernhardshund, Oden, som råkade svälja en pingisboll när han var unghund och som han måste ha hittat på någon gräsmatta i närheten av vår bostad. Han blev väldigt sjuk och svävade mellan liv och död. Inte förrän veterinären öppnade magen på honom, såg hon att bollen hade fastnat i tarmen. Pingisbollen syntes inte på magnetröntgen. Det blev en mycket dyr operation, trots försäkring med högt veterinärvårdsskydd och dessutom ett mycket stort lidande för hunden.



Tennisbollar


 


Problemet med tennisbollar är att luddet blir fuktigt i munnen och det leder till att sand och grus samlas i munnen och fungerar då som sandpapper på tänderna, så tänderna slits ner väldigt fort, framför allt hos bollfixerade hundar. Bollfixeringen är även mycket stressande för hunden.



 


Ekollon


 


Varje höst rapporteras om hundar som förgiftats av ekollon. Under hösten faller ekollon till marken och frestelsen blir stor för många hundar. Problemet är att ekollon innehåller stora mängder av växtämnet tannin som djur är mycket känsliga för, gäller även hästar och boskap.


Tannin är frätande och kan orsaka inflammation i mag- tarmkanalens väggar samt skada lever och njurar. Tecknen på förgiftning kommer ganska snabbt, kolikliknande symtom, håglöshet eller att djuret slutar att äta. Ingen medicin finns mot ekollonförgiftning. Behandling mot magsmärta, förstoppning eller diarré är det enda som står till buds. Särskilt giftiga är omogna ekollon. Dessa kan djuren dessutom bli beroende av.



 



Fyllda djur


 


Vissa hundar älskar att bita och förstöra uppstoppade djur tack vare deras mjuka struktur. Här ligger faran i att fyllningen i dockorna kan orsaka tarmhinder om hundens får i sig det. Dessutom medför vissa tillbehör på plyschleksaker också en risk, t.ex. ögon eller knappar.



PVC-leksaker


Huvudingrediensen i PVC är klor, som är mycket giftigt. Risken ökar för att utveckla cancer och sjukdomar i immunsystemet. Föremålen kännetecknas av en stark plastlukt. Det bästa sättet att undvika dem är att köpa hundleksaker på en veterinärklinik eller en specialbutik som alltid på jakt efter kvalitetsmärken.


 



Ta med någon lämplig och kär leksak till utevistelsen istället men tänk på att välja en leksak som är hundsäker och tillverkad med tanke på starka hundtänder.


 

Se också till att din hund inte jagar getingar och katter! Det kan sluta riktigt illa!