Recept

på hemlagad näringsrik hundmat och dietkost




Oavsett om man ger hemlagad mat eller torrfoder så rekommenderar jag tillskott av kallpressad rapsolja dagligen, 1 msk till stor hund och 1 tsk till liten hund. Rapsoljan innehåller mycket av de viktiga omega-3-fettsyrorna.

Dessutom rekommenderas ishavsalger från Alg-Börjes. Viktigt är att följa doseringsanvisningen och att inte överdosera. Algerna stärker immunförsvaret och mineralbalansen.

Lägre näringsvärde i jorden, fler miljögifter och kemikalier gör att vi behöver mer av vitaminer och mineraler, än det födan ger. Det gäller både människor och hundar.


Torrfoder är sterilt och saknar naturliga vitaminer, enzymer, antioxidanter och goda bakterier, så hundar som lever enbart på torrfoder kan dra på sig allehanda sjukdomar och brister. Vitaminerna är syntetiska och många i bristande mängd.


Det kött som finns i recepten kan ges rå i stället för tillagat men det är inte alla hundar som vill äta rått kött om de inte är vana vid det.

Som tillskott kan du även ge grönsaker, helst råa i puréform som du blandar i maten.

Till varje måltid/portion ges vitamintillskott. Rekommenderar Standardt LAGA MAT eller Kafomavit i tablettform (krossas till valp) Följ doseringstabell på förpackningen.


 


Mängden mat

Den mängd mat som är lagom varierar från hund till hund eftersom energibehovet är individuellt. Hundar av samma ras och storlek kan äta olika mängder. Ålder, mängd motion, kön, hälsotillstånd och andra faktorer inverkar på mängden mat som den behöver.

2-3% av hundens kroppsvikt är en vanlig dagsranson hos de flesta hundar. Stora hundar äter i proportion mindre än små hundar.

Väger hunden 30 kg så ska hunden äta 600-900 g mat dagligen. Med lagom mängd mat går hunden varken upp eller ner i vikt.

Revbenen känns om man smeker hunden längs sidorna. De ska inte vara synliga men man ska inte heller behöva söka efter dem genom att trycka med fingrarna.


 



Recept 1

Avorioris och korngryn (hälften av varje) kokas samman, 25-30 min på svag värme.

1 del spannmålsblandning till 3-4 delar vatten = 500 gr spannmål – 2 liter vatten

Köttfärs, höns, lamm eller fisk blandas i eller rå nötvom + nöthjärta.

 


Recept 2

3-3,5 liter vatten

1 köttbuljongtärning eller hönsbuljong

300-400 gr köttfärs eller lammfärs

500 gr avorioris eller korngryn (eller hälften av varje)

200 gr blodpudding (rives eller males)

4 stora potatisar (rives)

Allt kokas på svag värme i cirka 30 min.

Om den färdiga maten blir för vattnig hälls överblivet vatten bort.

Förpackas sedan portionsvis och fryses.

Maten håller sig färskt i kylen i 2- 3 dagar.



Recept 3 - glutenfritt

1 dl avorioris, 1 dl krossad bovete, 1 dl skalad hirs.

Blandningen kokas i 30 minuter i cirka 12 dl vatten.

Samtidigt kokar man cirka 1/2 kg skivade morötter i vatten tills de mjuknat. Lägg i 1 dl ärtor de sista fem minuterna.

Till valp mixar man de kokta morötterna o ärtorna, till unghund/vuxen hund mosar man grönsakerna. Därefter blandas det med spannmålet.

Till detta serveras kokt kött eller fisk. Förslag på kött: kycklinghjärta, nötfärs, kyckling, höns eller fisk.

Dosering: 2 delar spannmåls/grönsaksblandning, 1 del kött eller fisk + 1 tsk – 1 msk kallpressad rapsolja


 


Recept 4

3 kg kött ( nöt, fågel eller vilt), 0,5 kg torra ärter, 1 kg tärnad potatis, 1,5 kg tärnade morötter, 0,5 kg tärnade kålrötter, 0,5 kg hackad vitkål, 0,5 kg korngryn

Lägg ärterna i en 10 liters gryta och täck med vatten. Låt stå över natten. 



Nästa dag: Finfördela köttet. Lägg köttet i grytan och koka köttet och ärterna i 1,5 timme. Fyll på med 1,5 liter vatten och lägg i de tärnade potatisarna och grönsakerna. Lägg sedan i korngrynen. Koka upp och låt puttra på svag värme i 20 minuter under omrörning. Stäng av plattan och låt koka på eftervärme. 

Förpackas och fryses i lagom stora portioner



Recept 5

200 gr nötkött, 2 morötter, 2 msk olivolja, 2,5 dl osaltad höns- eller grönsaksbuljong, 200 gr fiskfilé, 2,5 dl kokt ris

Skär nötköttet i små tärningar. Ansa morötterna och skär dem i småbitar. Hetta upp oljan i en stekgryta och bryn köttet. Tillsätt morötterna och fräs utan att de tar färg. Häll i buljongen, koka upp och låt det hela sjuda i 25 minuter.

Skär fiskfilén i små tärningar och rör i kött- och grönsaksblandningen tillsammans med det kokta riset. Låt koka upp och sedan puttra i 5 minuter på medelgod värme. Dra grytan från värmen och låt kallna. Servera i lagom stora portioner.




Westiegröt

1 dl hirs, 1 dl korngryn, 1 dl råris, 1 dl bovete, 1 liten nypa salt, 2 liter vatten

Koka på allt svag värme i cirka 60 minuter. Tillsätt morötter, ärter eller vad man har hemma och låt det koka med de sista tio minuterna. Denna bas kan frysas in portionsvis. 

Servera med t ex lamm eller rå nötfärs, (inte blandfärs), kokt höna eller kokt fisk. Dosering 1/4-dels kött eller fisk och 3/4 gröt.




Avorioris

Avorioris är ett mellanting mellan vitt polerat ris och råris. Avorioriset är mer näringsrikt än vitt ris. Finns på hälsokosthyllan i livsmedelsbutiken


 



GRÖNSAKER och FRUKTER

Bra grönsaker och frukter till hund är:

blomkål

broccoli, kokt, ej rå

brysselkål

fänkål

gurka

morötter i puréform (en hel morot är bra att gnaga på för tänder och tandkött

sallader (ju mörkare gröna, desto nyttigare

selleri

sparris

spenat

vitkål

björnbär

blåbär

hallon

jordgubbar ( bör undvikas vid björkpollenallergi)

päron

tomater

äpplen ( bör undvikas vid pollenallergi)


Grönsakerna ska helst ges råa och då i puréform. Använd gärna stavmixer!


 


Vitkål är mycket rik på vitaminer.

Vitkålssaften är bra för magproblem, magkatarr, magsår och för matsmältningen



GLUTEN

Gluteninnehåll i olika mjölsorter:

mycket gluten

vetemjöl

lite gluten

rågmjöl, kornmjöl, havremjöl

saknar gluten

majsmjöl, bovetemjöl, sojamjöl, potatismjöl



 


Gröt till glutenallergiker


Gröt på hirs, bovete och avorioris 

Denna gröt kan ges till hundar med foderallergi, som t ex överkänslighet mot gluten och/eller protein.

Ta 1 dl var av hirs, bovete och avorioris i en 2-liters kastrull

Skölj först med hett vatten och häll av försiktigt och skölj sedan med kallt vatten. Häll på 8 dl vatten. Koka upp och rör om. Dra ner värmen och låt sjuda under lock. Rör om då och då.

Förvara avsvalnad gröt i kylen. Den håller sig i en vecka.

Gröten är mineralrik..


 


Diet vid tillfälliga kräkningar och diarréer

Svält hunden i ett dygn och ge under tiden teskeds- eller matskedsvis risavkok med 1 matsked druvsocker och 1 tesked salt per liter vätska. Hunden bör ha 70-80 ml vätska per kg kroppsvikt och dygn.





RISAVKOK: 2 dl avorioris, 1 liter vatten. Skölj riset. Häll riset i vattnet och låt koka i cirka 30 minuter. Sila av vattnet och det är detta som kallas för risavkok. Riset kan sparas i kylen i ett par dagar.

AVORIORIS är ett mellanting mellan vitt polerat ris och råris. Riset är mer näringsrikt än vitt ris.

När kräkningarna och/eller diarrén har upphört ges det kokta riset med kokt mager fisk. Ge flera små mål mat om dagen Du kan även blanda i kokta blåbär, kokta morötter eller morotspuré i riset. Pröva även att ge kokt ägg eller omelett.

 


Hunden måste hela tiden ha fri tillgång till friskt vatten


 



Nästa blogg kommer att handla om ohyra och parasiter