RECEPT PÅ HUNDKEX


 


VETEFRIA HUNDKEX


7-8 dl korn- eller rågmjöl, 2,5 dl majsmjöl, 2,5 dl havregryn, 3,5 dl varm buljong, 0,5 dl olja, 2 ägg, 2,5 dl riven ost, 1 tsk vitlökspulver


Blanda havregryn och olja. Häll över varm buljong och låt blandningen stå i 10 minuter. Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta samman till en deg. Kavla ut degen centimetertjock på ett mjölat bakbord. Skär ut kex och lägg dem på en bakplåt. Grädda i 150 grader i cirka en timme. Stäng av ugnen men låt kexen stå kvar för torkning, gärna över natten.



 




HUNDKEX MED FILMJÖLK


1 liter filmjölk (ljummen), 1,4 kg vetemjöl, 1 dl majsolja, 1 msk honung


Blanda filmjölk, majsolja och honung. Rör ned mjölet till fast deg. Forma till kakor. Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter tills kexen är svagt bruna. Sänk till 100 grader och torka kexen i några timmar. Lång torktid ger hårda kex.

OBS! Det går att byta ut filen mot vatten till hundar som inte tål mjölkprodukter.



 




VEGOKEX


7 dl hackad persilja, 1,25 dl rivna morötter, 1,5 dl riven ost, 2 msk olja, cirka 6 dl grahamsmjöl, 2 msk havrekli, 2 tsk bakpulver, cirka 1,5 dl vatten


Blanda persilja, morötter och olja för sig. Blanda mjöl, kli och bakpulver för sig. Blanda med varandra. Späd med vatten lite i taget tills det går att forma en deg. Arbeta någon minut. Kavla ut centimetertjockt. Ta ut med kakmått. Lägg på plåt och grädda i 150-200 grader i 20-25 minuter



 




HUNDKEX PÅ GRÖNSAKER


1 dl ärtor, 1 dl rivna morötter, 1 dl majskorn, 2 dl grahamsmjöl, 2 dl vetemjöl, 2 dl vete- eller rågkross, 2 dl hönsbuljong, 2 msk olja.


Mosa ihop grönsakerna (mixer) och blanda i resten till en deg. Verkar den för kladdig, ta i mer mjöl. Gör små platta kex ( som en 5-krona) och lägg ut på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 225 grader i 15-20 minuter. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar i minst en timme. Förvara i tättslutande burk i högst en vecka. Går även bra att frysa.



 



SNACKS


1 liter fullkorns- eller grahamsmjöl, 5 dl vetekli. 5 dl rågkross, 3 msk majsolja, 5 dl köttbuljong, (1 klyfta pressad vitlök)


Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt olja och buljong och arbeta ihop till en deg. Kavla ut degen centimetertjock på ett mjölat bakbord. Skär ut kex i valfri form eller använd kakmått och lägg dem på en bakplåt. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter. Stäng av ugnen men låt kexen stå kvar för torkning, gärna över natten



 



Hundkex (som passar bra till julen)


3 dl grahamsmjöl, 1,5 dl havregryn, 1 ägg, 100 gr smör


Rör ihop alla ingredienser till en smidig deg. Låt degen stå i kylskåpet i minst en halvtimme. (Det är lättare att trycka ut kexen om degen är kall). Kavla ut degen och tryck med hjälp av pepparkaksformar ut kexen. Grädda i 175 grader tills de är bruna och knapriga, cirka 20 min. Mums för en hund!



 


Det kan vara roligt att använda en pepparkaksform som ser ut som en hund


Recept på annat hundgodis finns i arkivet för augusti månad