Recept -  hundgodis / belöningsgodis Nu när höstens kurser har startat eller om du tränar den egna hunden privat kan det behövas lite belöningsgodis. Här följer några enkla recept som uppskattas mycket av våra fyrbenta vänner. Det bästa med hemlagat hundgodis är att du vet vad hunden får i sig och dessutom blir det ett billigt godis i längden. Dela upp godiset i små portionspåsar och frys in det du inte ska använda. Det som du ska använda de närmaste dagarna kan du förvara i kylskåp.

Personligen anser jag att en godisbit är en bra belöning vid inlärning av olika moment om du inte går till överdrift så att hunden ser dig som en godisautomat. Hunden ska inte heller bli mätt så bitarna ska vara riktigt små. Att en del ser det som en muta håller jag inte med om, eftersom hunden måste ha något att jobba för men som sagt, godisbelöna med måtta. Själv är jag oerhört sparsam med godis. Bäst är att variera belöningen så att hunden inte vet vad som väntar. Godisbelöning varieras med lek eller dragkamp.

 


  Levergodis: Koka cirka 1 kg nötlever (eller lamm) i ungefär en timme. Häll av spadet och låt levern svalna. Skär sedan upp den i små bitar. (5x5 mm)

Torka i ugn, 80-90 grader tills de är torra på ytan och mjuka inuti. Det tar cirka 1,5 timme. Ugnsluckan ska under torkningen stå lite på glänt så att fukten försvinner. 


OBS! A-vitaminhalten är hög i lever så belöna inte hunden med levergodis dagligen under en längre tid

 

 

Blodpudding-godis: Dela färdigköpt blodpudding i små tärningar. Torka tärningarna i cirka 80-90 graders ugnsvärme. Ta ut efter cirka 45 min när de är genomtorra. Ha ugnsluckan på glänt under torkningen så att fukten försvinner. Ett smaskigt och omtyckt godis som inte kladdar.

 

 

Kycklinghjärtan-godis: Koka färska kycklinghjärtan i ungefär 15-20 minuter. Skär dem i små bitar. Lägg dem utspridda på en ugnsplåt. Torka dem 75-80 graders varm ugn i ett par timmar.

 

 

Knapriga köttbitar: Cirka 500 gram nötkött skärs i cirka 1x1 cm stora tärningar. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt och lägg på köttbitarna tätt bredvid varandra. Skjut in plåten i den kalla ugnen och värm upp ugnen till 150 grader. Stek köttet i en timme i ugnen. Sänk sedan ugnsvärmen till 100 grader med ugnsluckan på glänt för att släppa ut ångan. Låt köttbitarna torka i ugnen i ytterligare 2 timmar.

Låt sedan de knapriga bitarna torka över natten i rumstemperatur. Förvaras i burk med tättslutande lock.Köttbullar utan lök och kryddor:  500 gr nötfärs, 4 msk ströbröd, 1,5 dl mjölk, 1 ägg. Blanda ströbröd och mjölk. Låt svälla i 10-15 minuter. Lägg i färsen och ägget. Rör till en jämn smet. Forma smeten till jämna bullar. Stek i smör och rapsolja på medelvärme i cirka 4-5 minuter.

Du kan även tillaga köttbullar i ugn. Lägg ut bullarna på en ugnsplåt. Använd gärna bakplåtspapper. 225-250 grader i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.


Självklart kan du använda andra färser än nötfärs, som lammfärs, kycklingfärs, älgfärs och annan viltfärs.  


 

 

Vid t ex inlärning av kantarellsök använder jag alltid levergodis.


 


 


Ett trevligt moment som jag alltid avslutade mina kurslektioner i vardagslydnad med var att hundarna fick leta efter korv i träden. Mycket populärt bland alla hundar! 

Jag rekommenderar gärna varmkorv av kalkon som du slantar i tunna skivor och som sedan kan delas i mindre bitar. Kalkon är en mild näringsrik korv som inte är så fet. Den lilla mängd salt och lök som finns i korven är ofarlig. Meningen är ju inte att hunden ska äta omåttliga mängder av korven.