Grönskan slår fort ut nu och gräsmattor börjar klippas i stora delar av Sverige. En jobbig tid för många pollenallergiker...De vanligaste allergiframkallande pollensorterna i Sverige kommer från lövträd, främst från björk, al och hassel, men även från gräs och gråbo. Att många reagerar på björk, gräs och gråbo beror främst på att dessa periodvis finns i mycket stora mängder.

Sälg/vide kan också ge upphov till allergiska besvär.Även våra hundar kan vara pollenallergiker.


Vanliga symtom vid pollenallergi hos hundar:


• Klåda i huden, framförallt i ansiktet och runt öronen samt tassarna. De biter, slickar och tuggar på tassarna och kliar sig i öronen och i ansiktet.


• Irriterade och rinnande ögon


• Nysningar och/eller rinner slem från nosen.Eftersom pollen finns överallt är det en allergi som är svår att förebygga.

Jag rekommenderar att hunden duschas med ljummet vatten efter långpromenader eller varje kväll. Emellanåt kan medicinskt schampo som återfuktar huden användas.

Torka av hundens tassar efter promenader för att minska kontakten med allergener från gräs och blommor.

Har hunden svåra besvär bör kontakt göras med en veterinär. För att ta reda på om det är allergi, måste veterinären göra en omfattande utredning av hunden för att utesluta annat, som t ex en infektion, parasiter eller överkänslighet mot fodret. Ett pricktest visar vilken typ av pollen eller andra luftburna ämnen hunden är allergisk mot.
Eros

2000 - 2012

Min vackra och mycket godhjärtade irländska setter, Eros var allergisk mot massor av ämnen, bl.a häst, nickel, läkemedel, gluten o vissa födoämnen och då självklart mot pollen också, precis som sin matte. Det sägs att hundar kan ta på sig ägarens hälsoproblem, framförallt om det är ett starkt band mellan dem och det stämde verkligen in när det gällde Eros..Jag har skrivit om allergier under "Vanliga hälsoproblem". Finns i arkivet 2020-10-19