Björken blommar nu i hela södra Sverige upp till Sydvästra och Östra Svealand medan det i Norrland och Nordvästra Svealand fortfarande är för kallt. Sälg/vide blommar rikligt och kan också ge upphov till allergiska besvär. Källa: Pollenrapporten.seDe vanligaste allergiframkallande pollensorterna i Sverige kommer från lövträd, främst från björk, al och hassel, men även från gräs och gråbo. Att många reagerar på björk, gräs och gråbo beror främst på att dessa periodvis finns i stora mängder.Även våra hundar kan vara pollenallergiker.


Vanliga symtom vid pollenallergi hos hundar:


• Klåda runt ansikte och runt öron.

• Slickar sig på tassar, i ljumskar och på andra ställen på kroppen.

• Rinnande ögon.

• Rinner slem från nosen.


Eftersom pollen finns överallt är det en allergi som är svår att förebygga.

Jag rekommenderar att hunden duschas med ljummet vatten efter långpromenader eller varje kväll och emellanåt kan medicinskt schampo som återfuktar huden användas.

Har hunden svåra besvär bör kontakt göras med en veterinär. För att ta reda på om det är allergi, måste veterinären göra en omfattande utredning av hunden för att utesluta annat, som t ex en infektion, parasiter eller överkänslighet mot fodret. Ett pricktest visar vilken typ av pollen eller andra luftburna ämnen hunden är allergisk mot.