ÖRTER & KRYDDOR

för hund och hundägare 


ALOE VERA 

 


 


Aloe vera har många namn, t ex "medicinblomma", ”brännblomma", "första hjälpen växt" eller "mirakelblomma".

Aloe påminner om en kaktus men är i själva verket en perenn succulent av liljefamiljen.

 

I årtusenden har man använt Aloe vera och dess släktingar bland medicinalväxterna i många kulturer på grund av dess uppenbara effekt när det gäller att läka brännsår, läka andra sår och lindra smärta..

Man kan använda Aloe vera på många sätt för att behandla våra sällskapsdjurs åkommor. Särskilt när det gäller hud- och pälsbesvär och vid störningar i matsmältningen uppnår man goda resultat. Djur som har dåligt immunförsvar, allergier, eksem, svampinfektioner, ålderssjukdomar som artros, reumatism, kronisk bindhinneinflammation, grå starr, och matsmältningsbesvär bör få Aloe vera-dryck i maten regelbundet. 

Aloe Vera Gelly, en salva, är idealisk att använda vid hudirritationer, eksem, sår, sol- och brännskador, insektsbett m.m. Den är svalkande, antiinflammatorisk och smärtstillande och förhindrar att infektioner sprider sig.


Ha gärna en aloe vera-växt i fönstret. Färsk aloe vera går utmärkt att använda på huden. Skär upp bladen och lägg gelen direkt på huden.

 


  

BRÄNNÄSSLA


  

 

Brännässlan är mycket mineralrik, som kalium, kalk, fosfor och järn samt den innehåller mycket C-vitamin. Vid djurvård används den alltid torkad. Ge aldrig färsk brännässla till djur! När det gäller immunförsvaret så kan man ge hunden torkad brännässla som tillskott i maten, ½  - 1 tsk beroende på kroppsvikt/dagen.

Viktigast under vinter och vår, från oktober till april.

Torkade nässlor är bra att strö på maten eller koka te på. Nässlan renar blodet och är bra mot eksem, urinvägsinfektion och grusbildning i njurar. Mycket bra för dåliga blodvärden, dåligt immunförsvar, vitamin- och mineralbrist.


Rekommenderar 1 tsk torkade brännässlor på maten dagligen för hund som väger 30 kg. Enormt bra att stärka upp immunförsvaret med eftersom det innehåller så mycket mineraler

Brännässle-te är bra att ge vid urinvägsinfektioner och vid uringrus. Speciellt bra efter sjukdom och för att rena kroppen efter medicinering med ex antibiotika.

1 tsk torkad brännässla läggs i kopp eller porslinsskål och hälls över med 2 dl kokande vatten som avsvalnat något. Låt dra i 10 minuter och sila av. Ges morgon och kväll i max 7 dagar. Gör nytt varje dag. 


 

GURKMEJA

Gurkmejan är en vanlig krydda med stora egenskaper, nästan snudd på magisk!

Gurkmejan växer i Asien, Afrika och Amerika. Den tillhör ingefärsväxterna och den del som man använder är roten och som ni ser är den väldigt lik ingefäran förutom att den är gul när man skär i den.

Det är en anti-inflammatorisk ört med mycket stor antioxidativ verkan. Minskar smärta och inflammation vid artrit. Bra för levern och gallan.

I Asien har den traditionellt inom humanvård använts mot både gallsten, gulsot, hepatit, blodproppar och dålig matsmältning


Medicinsk användning: Gurkmeja används främst vid akuta eller kroniska inflammationer i leder, muskler eller andra organ. t ex vid ledgångsreumatism, artros, lumbago(ont i korsryggen), kolecystit (inflammation i gallblåsan) med eller utan gallsten. Gurkmeja används även för att stimulera aptiten och produktionen av matsmältningssafter.

Dosering: 1 tsk för hund under 20 kg, 2 tsk till 20-40 kg hund och 3 tsk till tyngre hund. Intas bäst tillsammans med en måltid och gärna blandad i maten.

 

   HONUNG


 

 

Honung kan användas till mycket. När det gäller immunförsvaret så är det lättast att blanda ut lite färsk honung med lite kallt vatten.

OBS! Varmt vatten kan förstöra mycket av de viktiga och nyttiga ämnena, så använd kallt vatten.

Dosering: ¼ - 1 tsk honung + lite kallt vatten beroende på kroppsvikt per dag.

Använd gärna en lite spruta och spruta in vätskan i munnen.

Man kan även använda honung utvärtes direkt på småsår. 


 

INGEFÄRA

 


 


Ingefära stimulerar receptorer i magsäcken, vilket innebär att aptiten och matsmältningen stimuleras.

Ämnet Zingeron i ingefära har antiinflammatoriska 

egenskaper. Ingefära har därför en positiv effekt på ledgångsreumatism.

Ingefära stimulerar andning och blodcirkulation i hjärnan och kan därigenom även reducera smärta vid huvudvärk.

Ingefära är effektivt mot illamående och åksjuka.

 

Man kan prova att ge ingefära till en hund som lätt drabbas av åksjuka eller oro. En skiva färsk ingefära får ligga och dra i en kopp hett kokt vatten. När vattnet svalnat ger du hunden 1 tsk - 2 msk beroende på storlek och vikt på hund. (1 tsk - liten hund, 1 msk - mellanstor hund och 2 msk - stor hund.)

 


 ISHAVSALGER

 


 


Rekommenderar också tillskott av alger för hund och katt från Alg-Börje.

Dessa är i pulverform och stärker immunförsvaret. Dålig pigmentering, pälsproblem med klåda och eksem m.m kan i de flesta fall ses som bristsymtom. När du ger tillskottet så kommer även havsalgerna att rena kroppen från oönskade tungmetaller. Ishavsalger innehåller alla kända former av mineraler och spårämnen, ett tjugotal olika aminosyror och riklig mängd av omega-3. Viktigt är att följa doseringsanvisning och att inte överdosera!

 

 


 

JOHANNESÖRT 

 

 

Äkta johannesört Hypericum är en flerårig ört som kan bli upp till sju decimeter hög. Den känns igen på den kala, ofta rikt smågreniga stjälken, som har två längsgående lister. 

Äkta johannesört förväxlas ibland med den andra vanliga arten, fyrkantig johannesört, vilken dock har tydligt fyrkantig stjälk och små, trubbiga foderblad.

Användning. Äkta johannesört används, liksom flera andra arter i släktet, till kryddning av brännvinDen har också en fantastisk förmåga att läka hud. Inte minst vid brännskador, svårläkta sår, lokal värk, hudbristningar, eksem, bensår och muskelförhårdnader.  

 

Gör en johannesörtolja: Den vårdar även ömma leder och ledbesvär.

(Låt blommor o blomknoppar dra i olja och ställ i ett soligt fönster några veckor, sila och använd.)

 

 

 KAMOMILL


  


Kamomill användes tidigare som en medicinalväxt. Blomkorgarna samlades in vid torrt och soligt väder och torkades till ett desinficerande, kramplösande, inflammationshämmande och värkstillande läkemedel. Denna medicin intogs mest i infusionsform.

Kamomill är lite antiseptiskt och sårläkande

För utvärtes bruk kan du använda kamomillavkok för att badda småsår..

 

Avkok: Häll 2 dl kokande vatten över 2 tsk torkad kamomill. Sätt över lock och låt dra i 5-10 minuter. Sila örten och låt avsvalna. Spara inte avkoket till nästa dag utan gör nytt då.

 

Örtkur mot eksem

6 matskedar torkad kamomill 

eller 8 påsar kamomillte

1 liter kokande vatten

Häll vattnet över kamomillen och låt dra under lock i 15-20 minuter.

Låt svalna till ca 25 grader innan du försiktigt häller vätskan över det drabbade området eller badda med kompress direkt på eksemet.

Pälsen behöver inte sköljas efteråt.

Lindrar eksem och hudirritationer

 

 

Kamomillte verkar kramplösande och kan vara effektiv vid t ex mensvärk i löpperioder

 

   Koka upp 1 kopp vatten och tillsätt 2 tsk kamomill.

   Låt teet dra i 10 minuter, men det får inte koka.

   Sila och ge hunden det när det är ljummet

 

 


 

LAVENDEL


 


 

Doftväxternas doftväxt är lavendel. Välkänd och älskad. Vi kan odla lavendel i örtagården eller i kruka. Lavendeln är känslig för överdriven fukt i jorden. Den trivs på solig plats.

 

Hälsa: Lavendeln är en värdefull ört för många hälsoproblem. Dess verkan är antiseptisk, bakteriehämmande, motverkar nedstämdhet, avslappnande, stimulerar blodcirkulationen, är uppfriskande för nervsystemet, vid brännskador och vid insektsbett samt som myggmedel. Fästingar avskyr doften av lavendel.

Som aromaolja räcker det med en droppe på insektsbettet eller några droppar outspädd aromaolja direkt på en brännskada. 1-3 droppar aromaolja på en näsduk eller på en liten tygtrasa i bädden gör att man sover avslappnat.

 


 


 

MASKROS

 

 

 

Maskrosen är flerårig och känd av alla. Blomningstiden är från maj till oktober. Hela växten även dess mjölk är ätligt. Maskrosbladen är näringsrika och de används framför allt i Frankrike, England och Amerika som vardagskost i sallader eller som kokt.

Maskrosbladen innehåller 3 ggr mer äggviteämnen, kalk 4-5 ggr mer, karoten 11 ggr mer, B-vitamin 4-5 ggr mer och C-vitamin 3 ggr mer än sin släkting, isbergssalladen. Bladen kan smaka olika. På en väldigt solig plats kan de vara beska. Plocka gärna de mindre bladen på skuggig plats. Finhacka bladen.

 

Hälsa:

Bladen: stärkande för levern och matsmältningen. Blodrenande.

Roten: stärkande för levern. Vattendrivande och laxerande och bra vid reumatiska besvär. Roten är väldigt besk och bör kokas först i 15 min innan den äts eller används i någon rätt.

Används som avkok, i torkad form och te.

Homeopater använder flitigt denna växt.

 

NYPON

 


Nypon är rika på antioxidanter som hjälper både dig och djurets kropp att försvara sig mot de fria radikaler som bryter ner celler och påskyndar åldrandet. Dessutom så stärker nyponen immunförsvaret, är mycket rikt på C-vitamin och bidrar till rörliga och smidiga leder. Nyponen är kända för att lindra ledvärk och artros genom sin antiinflammatoriska och smärtstillande verkan

 

C-vitamin - håller dig och din hund frisk och stärker  immunförsvaret.
Betakaroten - ger huden pigment och du blir lättare brun.
A-vitamin - viktigt för huden och starka slemhinnor.
B2 - viktigt för hud, hår och naglar samt medverkar till sårläkning.
Järn - ger bättre prestationsförmåga, uthållighet och motståndskraft.
Magnesium - lindrar muskelkramper, får dig att slappna av.
Kalium - reglerar vätskebalansen och hjärtrytmen.
Litium - stabiliserar/förbättrar humöret.

 

Nyponpulver finns på apotek och hälskostbutiker

 

 

 


 

 PUMPAFRÖN / PUMPAKÄRNOR

 

 


Pumpafrön är frön från en pumpa. De innehåller, precis som andra nötter, många olika och nyttiga mineraler. De nyttiga ämnena i pumpafrön är främst protein, fiber, järn, zink, kalium, magnesium och fosfor.

I pumpakärnorna finns även kalcium, zink, selen och betakaroten.

Pumpafrön vara bra mot prostatabesvär.


OBS! Ge inte hunden rostade och saltade pumpakärnor då risk finns för saltförgiftning!

 

 

 


 

RÖLLEKA

 


 

Röllekan är flerårig och växer i hela Sverige utom i fjällen. Växten har uppskattats och odlats både som läkemedel och föda sedan begynnelsen av den mänskliga civilisationen. Frön av rölleka har hittats bland de dödas ägodelar i gravar från neandertalsperioden.

Hälsa: bra vid blodbrist, inflammationshämmande, stimulerande för matsmältningen samt bra vid host-och luftrörsbesvär. Man har även baddat variga sår och bölder med rölleka. Röllekan är vattendrivande, ges vid urinvägsbesvär.

Koka upp vatten. 1 tsk rölleka (blommor, stjälk, blad) per kopp vatten. Låt dra i 10 minuter. Röllekan kan ges till våra husdjur.I fästingtider:


Plocka totalt ca 1 liter blad 50/50 från Rölleka och Renfana. 

Koka upp 1 liter vatten och häll över bladen. Rör om då och då under tiden som det småputtrar i ca 30 min. 

Sila bort bladen och spar vätskan i sprayflaska i kylskåpet. Spraya djurets päls morgon och kväll.

 TRANBÄR

 

 


Tranbär är en art i familjen ljungväxter.

Tranbär i stället för antibiotika. Studier visar att de små bären är rena mirakelbomberna.

Tranbären innehåller ämnen som kan hålla magsårsbakterien borta samthindrar urinvägsinfektioner 

Tranbär anses surgöra urinen så att bakterier inte trivs, vid senare studier har det även framkommit att tranbär även hindrar bakterier från att fästa på blåsväggen.

Biverkningar: Inga kända biverkningar. Kan eventuellt dock minska effekten av alkaliska mediciner såsom tex vissa smärtstillande mediciner. Kan användas kontinuerligt.

Tranbärsjuice har länge använts traditionellt för att förebygga och behandla urinvägsinfektion. Då det kan vara svårt att få i en hund tillräcklig mängd tranbärsjuice kan man ge torkade tranbär istället. Tranbär anses hindra bakterier från att fästa på urinblåsans väggar.

 

 


VITLÖK 


 


 

Vitlök stärker immunförsvaret, läker mindre infektioner och bekämpar förkylningar och influensa. Vitlök hjälper kroppen att rensa bort gifter, parasiter och tungmetaller, är bra för blodet och stimulerar produktionen av magsafter samt förbättrar matsmältningen. Rå vitlök dödar bakterier och tillagad vitlök motverkar blodproppsbildning.

Vitlöken är rik på vitaminerna A, B och C.

Du ska undvika att äta vitlök om du tar blodförtunnande läkemedel eftersom vitlök är naturligt blodförtunnande. Du ska inte heller äta vitlök om du lider av hypertyreos (överskott av sköldkörtelhormon) eftersom vitlöken innehåller stora mängder jod.


Hundar och vitlök

Vad gäller hundar och vitlök säger hundmatsdoktorn Marie Sallander, agronomie doktor, expert på kost, motion och träning för hund och katt 

"All slags lök i alla former, rå, torkad eller tillagad, bör användas med försiktighet till hundar. Stora mängder lök kan ge blodbildsförändringar och leverskador! Det förekommer att hundägare ger vitlök i maten, ofta rör det sig om någon klyfta per dag till en större hund, vilket är i så ringa mängd att det inte leder till problem. Man bör tänka på att en liten hund tål betydligt mindre än en stor." slut citat. 


Själv gav jag mina tidigare hundar vitlöksolja under många år då jag bodde i mycket fästingrika områden och under värsta fästingsäsongen juni – oktober. Fästingar avskyr doften av vitlök.


Recept: Lägg två vitlöksklyftor i en glasburk och häll över 4 dl kallpressad rapsolja. Låt stå och dra i ett par dygn. Ta bort vitlöken.


Dosering: 1/2 - 1 tsk liten hund, 1 - 2 tsk mellanstor hund och 1 msk till stor hund. Förvaras i kylen. Du kan halvera satsen av receptet om du ger till liten hund, eftersom det inte ska sparas alltför länge.


Tips till matte och husse om ni inte vill lukta vitlök från andedräkten så ta en vitlökskapsel (är luktfri) varje dag under fästingsäsongen.