Mörker och reflexer
Nu när den mörka årstiden är här, så är det viktigt att både våra hundar och vi hundägare syns tydligt i mörkret. Varje år inträffar alltför många olyckor till följd av mörker och dålig sikt. Vi hjälper alltså bilister, cyklister och andra trafikanter genom att ha reflexer på både oss själva och på våra hundar.


 


Hunden bör ha en reflexväst, sele med reflexer på eller reflexhalsband. Det finns även hundtäcken med isydda reflexer. Tänk bara på att det ska synas från alla håll. Du kan även komplettera säkerheten med ett reflexkoppel. 


 

Blinkande halsband är bra, men går du längs trafikerade vägar så ska du vara medveten om att bilisterna inte ser de blinkande lamporna då deras strålkastare är starkare. En kombination av reflexväst eller reflex på sele samt blinkande halsband är alltså bäst. Reflexen syns när den träffas av ljus och den blinkande lampan när det är mörkt.

 Blinkande lampor finns även i olika modeller som är anpassade för att fästa på halsband eller sele. 


På en långhårig fluffig hund kan reflexhalsband/sele försvinna inne i pälsen, så en reflexväst är då ett bättre alternativ. 
Reflexer till dig och din hund är en billig livförsäkring! Det är förstås lika viktigt att husse och matte syns tydligt som att hunden gör det, så använd gärna reflexväst och/eller reflexband runt handlederna och/eller smalbenen samt gärna en lampa. Det är minst lika viktigt att bära reflex i stadsmiljö som på mörka landsvägar.Reflexer är en förbrukningsvara som slits ut och håller därför inte för evigt. De kan även försämras av fukt och smuts.