MINERALER och FETTER | OLJOR


Obalans i vitamin- och mineralsammansättningen kan störa kroppen, t ex höga halter av koppar i dricksvattnet sänker zinkvärdet.

Många hundägare med hundar som lider av mag- eller hudproblem tror att hunden är överkänslig mot födoämnen, vilket den förstås kan vara, men i många fall räcker det med att tillsätta rejäla doser med mineraler och fetter (rätt sorts fett)MINERALER

Mineraler är grundämnen som har en livsviktig funktion. De brukar indelas i makromineraler och spårämnen.

Till makromineralerna räknas kalcium, fosfor, magnesium, svavel, natrium, kalium och klor. Samtliga behövs i större mängder i hundkroppen.

Spårämnena är lika viktiga. Dit räknas järn, koppar, zink, mangan, jod, selen och kobolt.


DE VANLIGASTE MINERALBRISTERNA


 

 

Älgkött


ZINK = kan ge dålig aptit, sämre hudläkning och hudproblem, som eksem, bölder m.m. Nöt- vilt- och griskött innehåller zink


 

Nöthjärta


JÄRN =är en viktig beståndsdel i hemoglobin, blodets syretransportör. Har inte kroppen tillräckligt med järn kan den inte heller bilda hemoglobin och hunden kan riskera att drabbas av blodbrist, trötthet, energibrist, andfåddhet, näsblod, tarmproblem, kraftigt håravfall och nervosite samt ökad utsatthet för infektioner. Blodberikad mat som nöthjärta, kött, blodpudding innehåller järn.

 

Vitkål


KALCIUM = kan ge muskelkramp, sköra klor, hud- och pälsproblem och allergier. Kalcium är viktigt för skelett och tänder. Finns rikligt i vitkål.
MAGNESIUM = kan ge dålig stress- och ljudkänslighet och kramper. Magnesiumbrist kan se till att kalcium ”vandrar” ut ur skelettet för att inte rubba dess balans. Överskottet av kalcium lagras i muskler, leder och bindväv.KROM (utarmas av sockerkonsumtion) = hämmar proteinsyntesen samt omsättningen av socker och fett. Vanlig brist vid diabetes och nervositet.KOPPAR = brist kan leda till dålig pigmentering och kraftigt håravfall.


Jag rekommenderar tillskott av ISHAVSALGER för att stärka immunförsvaret och säkra mineralhalten.

Makroalgerna från Island innehåller vitaminer, aminosyror, enzymer, mineraler och spårämnen.

Havet runt Island är näst intill opåverkat av människan. Där råder fortfarande balans i vattnet, så att algplantorna ges möjlighet att ta upp alla de livsviktiga näringsämnen som saknas i dagens föda.

Alger kan ges till hundar i alla åldrar som tillskott. Många hundar har blivit av med klåda, eksem, magproblem och hälta, sedan de har börjat äta alger. OBS! Överdosera inte utan följ doseringsanvisningen!

  

Alger från Alg-Börjes
FETTER | OLJOR


DET ÄR SKILLNAD PÅ FETT OCH FETT!


Liksom vitaminer och mineraler, så är även de fleromättade fettsyrorna eller essentiella fettsyrorna som de också kallas, livsnödvändiga för tillväxt och hälsa. De kan inte produceras av kroppen utan måste tillsättas i maten.

Torrfodren innehåller för lite fett för hållbarhetens skull.

FETT ÄR NÖDVÄNDIGT för funktionen hos celler, vävnader, körtlar och organ. Fettsyror hjälper kroppen att ta upp syre

.

LINOLSYRA = en typ av omega-6 fettsyra

LINOLENSYRA = en omega-3-fettsyra


De nyttiga fettsyrorna

De bidrar till att hålla cellmembran smidiga och styr tillväxt, vitalitet och den mentala hälsan samt dämpar inflammationer och motverkar allergier.

Essentiella fettsyror underlättar upptaget av kalcium och dess transport till skelettet. De är viktiga för ämnesomsättningen i cellerna och behövs för en frisk hud och starka tänder. Symtomen vid brist på omega-3-fettsyror kan variera, men torr hud, sköra klor som skivar sig, sprickor i trampdynorna, skrovlig hud, mjäll, sår i huden och håravfall är vanligt. Hundar med ATOPISKA HUDEKSEM eller ALLERGIER har alldeles för lite av omega-3- fettsyror.

De nyttiga fettsyrorna finns i kallpressade oljor som alla innehåller E-vitamin, som är en viktig antioxidant. Vitamin E hindrar fett och andra ämnen att oxidera, ”härskna”. Viktigt för ämnesomsättningen, olika körtlars funktioner samt för lever, muskler och fruktsamhet.


Blanda inte olika oljor i samma måltid. Undvik oljor som stått ljust eller har varit öppnade länge. Oljan får inte ha härsknat!

LINOLENSYROR i % omega-3-fettsyror

• Linfröolja 53,1 %

• Rapsolja 9,6 %


LINOLENSYROR i %  omega-6-fettsyror

• Solrosolja 63,6 %

• Vetegroddsolja 58 %

• Majsolja 57 %

• Linfröolja 15 %

• Olivolja 7,5 %


 


Antioxidanter, betakaroten, fria radikaler


  

Lax

ANTIOXIDANTER = ämnen som skyddar cellerna mot skador från negativa fria radikaler. Antioxidanter hitta man i A- C- och E-vitamin samt i mineraler som selen, zink, koppar och magnesium samt i vissa fettsyror från fisk

Morötter

BETAKAROTEN = förstadiet till A-vitamin. Finns bl. a i morötter och mörkgröna bladgrönsaker.


FRIA RADIKALER = En atom eller molekyl som har en eller flera oparade elektroner som kan skada celler. De bildas som ”biprodukter” vid kroppens ämnesomsättning. Antioxidanterna skyddar cellerna mot dessa skador. En liten del av syret som andas in omvandlas till fria radikaler. Fria radikaler anses kunna påskynda det naturliga åldrandet och även spela roll i processen vid flera sjukdomar, som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, inflammationer, senillitet, m.m


 I nästa blogg kommer recept på hemlagad hundmat