Köpa valp?


 


Pris

Priset för en valp är från cirka 12 000 - 15 000 kronor och uppåt. Medellivslängden för en hund är cirka 10-13 år, mycket storvuxna raser har dock kortare medellivslängd.


Avmaskningar och vaccinationer
Innan leverans ska valpen ha avmaskats minst två gånger. Du bör också avmaska valpen efter 12-14 dagar i den nya hemmiljön. Det finns olika avmaskningsprogram för olika preparat. Rådfråga gärna på apoteket.

SKK rekommenderar att alla valpar vaccineras mot såväl parvo som valpsjuka och smittsam leverinflammation (HCC). Parvovirusvaccin bör ges vid 8 veckors ålder, 12 veckors ålder och därefter en gång om året. Mot valpsjuka och HCC ges ett så kallat dubbelvaccin vanligen då valpen är cirka 12 veckor. Omvaccinering sker vid ett års ålder och därefter vart fjärde år med dubbelvaccin. Vaccinationsintyg bifogas eller finns infört i registreringsbeviset.


KÖP INTE HUNDVALP om du INTE


– får träffa valpens mor

– överta hunden hemma hos uppfödaren eller ägaren

– hunden har stamtavla och vaccinationer gjorda i Sverige

 

 

Försäkring
Jag rekommenderar hundägare att både veterinärvårds- och livförsäkra valpen. En olycka händer så lätt och ett besök hos veterinären kan bli en mycket kostsam affär.
Kontrollera även att hemförsäkringen innehåller en ansvarsförsäkring, som hundägare har du strikt hundägaransvar.


Utfodring
Angående utfodring hänvisar jag till uppfödarens råd. Det bästa är att valpen får äta det som den redan är van vid.


Ytterligare kostnader kommer till för saker som hundvalpen behöver:

· halsband/sele och koppel

· mat- och vattenskål (undvik plast)

· våtfoder / torrfoder

· hundbädd eller korg

· hundbajspåsar

· bitvänliga leksaker, gärna något mjukisdjur

· hundschampo

· tandborste/ hundtandkräm

· kloklippare

· transportbur eller hundbilbälte inför bilfärdEtt husapotek bör finnas hos varje hundägare. Förslag på vad det ska innehålla har jag skrivit om i en tidigare blogg. Finns i arkivet under juli månad.

I samma arkiv kan du läsa om Är du i hundköpartankar? där jag tar upp val av hundras och uppfödare samt finns det allergivänliga raser?


Valpsäkra hemmet

Plocka bort saker som kan skada valpen, som farliga sladdar och vissa växter, mediciner, kemikalier, tobaksvaror och rengöringsmedel och saker som valpen kan ha sönder. Plocka undan skor som valpen kan och gärna tuggar på. Skor som används dagligen brukar jag ställa upp på hatthyllan och andra skor inne i en garderob. Ta även bort mattor som är svåra att tvätta så att inte valpen kissar på dem. Eftersom hunden gärna kissar på mjukt underlag kan det vara idé att plocka bort de mattor som är svåra att tvätta.


Kurser
Svenska Brukshundklubben erbjuder alla hundägare oavsett ras ett stort utbud med kurser från valputveckling till mer avancerade kurser. Kontakta också din läns- och rasklubb och hör efter vilka kurser och aktiviteter de kan erbjuda dig och din hund.

Det finns även ett flertal duktiga privata hundinstruktörer runt om i landet som kan erbjuda kurser för både valpar, unghundar och äldre hundar. Mitt råd är att även om du är van hundägare sedan tidigare, så är alltid en valpkurs bra social- och miljöträning för den nya valpen

 


 KÖP INGA SMUGGELHUNDAR!