Köldkramp: Vid stark kyla hämmas blodcirkulationen i delar av kroppen. Drabbade kroppsdelar är oftast tassar, öron, svanstipp och även pungen på hanhundar.. Vid köldkramp i tassarna så hoppar hunden på tre ben och har svårt att stödja på benen. Massage hjälper till att få igång blodförsörjningen till tassarna, men det kan göra väldigt ont, så man måste ta det mycket försiktigt.


Vid sträng kyla bör man bara ta korta promenader och aktivera hunden med mer mental motion inomhus. Den ansträngande fysiska motionen får vänta till kylan har släppt. Kall luft är inte heller bra att andas ner i lungorna. Det kan leda till luftvägskatarr.


Små, gamla och frusna hundar kan behöva ha ett varmt täcke som gärna är vattentätt på sig vid kall och ruggig väderlek. För hundar som vistas länge inne i varm lägenhets-/bostadsvärme blir kontrasten till kylan utomhus stor, något man bör tänka på.


Man också skydda hundens tassar mot kyla med hjälp av hundskor.

Vägsalt är besvärligt för tassar och trampdynor. Skölj av tassarna i ljummet vatten efter varje promenad på saltade vägar och torka noga efteråt.. Ha gärna en hink ljummet vatten och handdukar tillhands innanför ytterdörren.


Smörj in trampdynorna för att förebygga sprickor med mjukgörande vattenfri salva, gärna Försvarets hudsalva som finns till en billig penning på Apoteket eller någon annan tassalva. Olivolja har också en läkande förmåga. Smörj trampdynorna före sänggåendet för natten. 

Kontrollera tassar och trampdynor dagligen. Håll klorna korta och pälsen mellan tårna på långhåriga hundar bör avlägsnas, så att inte snö bildar klumpar. Har det blivit isbollar i pälsen så löses dessa lättast upp med ljummet vatten. 


Var uppmärksam på rödaktig missfärgning och röd irritation på trampdynorna och mellan tårna. Irritationen beror på ytlig svampinfektion som lätt får fäste om det ständigt är fuktigt i pälsen. 


Håll hårväxten nere på tassarna och om hunden har drabbats av svamp kan du prova denna huskur: Ta en msk flytande Atamon i cirka två dl vatten. Sätt hundens tassar i blandningen i ett par minuter. Torka noggrant efteråt. Gör så dagligen i en vecka. Atamon är ett konserveringsmedel som finns i livsmedelsbutiken.