KANTARELLSÖK


 

Charlie har markerat att han har hittat en kantarell..


Det är tydligen ett svamprikt år och säsongen har redan kommit igång, så ta tillfället i akt och förena nytta med nöje. Lär din hund leta efter kantareller. Det blir en kul och samtidigt nyttig mental aktivitet för hunden. Alla hundar kan lära sig, yngre som äldre även om jag brukade dra en yngre gräns vid 5-6 månader på mina kurser då unga valpar inte kan koncentrera sig långa stunder åt gången. Det viktiga är att inte gå för fort fram vid inlärandet och att vara införstådd med att olika hundar behöver olika lång tid på sig. Tålamod krävs alltså! Hunden hittar kantareller som du inte ser och är svåra att hitta, under löv, rötter, ris och på andra ställen. Kantareller har en doft som skiljer sig från omgivningens lukter. Hundars förmåga att skilja på olika lukter är imponerande.


Det anordnas kurser i kantarellsök med hund lite varstans över landet och jag vet att inlärningsmetoderna kan variera en del men huvudsaken är ju ändå att den fungerar. Finns ingen kurs i din närhet så rekommenderar jag boken "Kantarellsök med hund" av Anders Hallgren/ Marie Hansson.


 


Följer man instruktionerna i boken noga och inte forcerar träningen utan tar de vilopauser som krävs så kan vilken hund som helst lära sig. Blir hunden mentalt trött, så ta vilopaus! Risk finns annars att hunden tröttnar.Anders Hallgren ”uppfann” kantarellsök med hund på sent 70-tal med sin hund Ludde och jag lärde mig det av honom och Marie Hansson på 80-talet då jag jobbade på Anders kursgård Sofielunds hundskola i Arboga, som är nedlagd sedan många år tillbaka. Sedan dess har jag haft åtskilliga kurser genom åren och jag vet inte hur många hundratals hundar som har deltagit och lärt sig denna konst till deras ägares förtjusning och förvåning. I stort sett alla raser har deltagit på kurserna, från minsta chihuahua till stora Sankt Bernhardshundar, från 5 månaders valpar till 14 år gamla hundar.
Boxern Rocky tyckte att det var jättekul att leta efter svampen. Vissa påstår att boxrar har sämre luktsinne men det stämmer inte alls. Har haft ett flertal boxrar med på kurserna..

Moltas lärde sig snabbt konsten att hitta skogens guldHär har vi en liten kille som var väldigt noggrann. Som kursledare är det alltid roligt att se hundägarnas reaktion när de upptäcker att just deras hund klarar av uppgiften. Många hundägare tror inte att deras sällskapshundar har den förmågan och blir glatt överraskade... Sankt Bernhardstiken Vera kom till mig som omplaceringshund vid två års ålder. Hon lärde sig snabbt en lördagseftermiddag att leta efter kantareller. Veckan därpå visade hon upp sina färdigheter för reportage i en dagstidning. Tyvärr finns inte Vera längre då hon drabbades av cancer som eskalerade oerhört fort. Veras blogg finns bland mina länkar till höger.


 


Inför nästa säsong!

En hund glömmer aldrig en doft som de har lärt sig men vissa hundar kan behöva några grundläggande övningar inför nästa säsong. Man lägger ut några kantareller ”laddade” med små leverbitar. Det kan behövas fyra-fem påminnelseförsök tills hunden är igång igen. Är hunden långsam eller överaktiv och kanske slarvig kan man behöva öva några extra gånger.


 OBS!


Är hunden sjuk, skadad eller känner av smärta någonstans får man vänta med träningen tills hunden blir frisk. Likaså kan det vara idé att låta en löptik vänta tills löpet är klart och i löptikstider kan vissa hanhundar ha det svårt med koncentrationen.

  


 


För elva år sedan lärde sig Becka konsten att leta efter kantareller på en av mina kurser. Tyvärr lever inte Becka längre då hon plötsligt drabbades av aggressiv lymfkörtelcancer i maj i år. 

Hon lärde sig mycket snabbt. Varje säsong sedan dess har hon fått några träningspass, då jag slänger ut kantareller på olika ställen och underlag. Hon hittade dem direkt. Jag har inte tagit i kantarellerna utan använder plasthandskar för att de inte ska ha min lukt. Kastade ut dem gjorde jag också för att inte Becka skulle följa mina spår. Hon missade aldrig någon kantarell. 

 

Tänk dock på att alla hundar kan inte vara lika duktiga som Becka i början utan låt din hund ta den tid den behöver!


 


Lycka till!