KANTARELLSÖKDet är ett svamprikt år, så ta tillfället i akt och förena nytta med nöje. Lär hunden leta efter kantareller. Det blir en kul och samtidigt nyttig mental aktivitet för hunden. Alla hundar kan lära sig, yngre som äldre, även om jag brukade dra en gräns vid 5-6 månader på mina kurser. Unga valpar kan inte koncentrera sig långa stunder åt gången. 


Det viktiga är att inte gå för fort fram vid inlärandet och att vara införstådd med att olika hundar behöver olika lång tid på sig. Tid och tålamod alltså! Hunden hittar kantareller som du inte ser och är svåra att hitta, under löv, rötter, ris och på andra ställen.  Hundars förmåga att skilja på olika lukter är imponerande och kantareller har en doft som skiljer sig från omgivningens lukter..


 Det anordnas kurser i kantarellsök med hund lite varstans över landet och jag vet att inlärningsmetoderna kan variera en del. Huvudsaken är ju ändå att den fungerar.

 

 


Finns ingen kurs i närheten så rekommenderar jag boken "Kantarellsök med hund" av Anders Hallgren/ Marie Hansson.


Följer man instruktionerna i boken noga och inte forcerar träningen utan tar de vilopauser som krävs så kan vilken hund som helst lära sig. Blir hunden mentalt trött så ta vilopaus! Risk finns annars att hunden tröttnar helt.Hundpsykolog Anders Hallgren ”uppfann” kantarellsök med hund på sent 70-tal med sin hund Ludde och jag lärde mig det av honom och Marie Hansson på tidigt 80-tal då jag jobbade på Anders kursgård Sofielunds hundskola i Arboga, som är nedlagd sedan många år tillbaka. Sedan dess har jag haft åtskilliga kurser genom åren och jag vet inte hur många hundratals hundar som har deltagit och lärt sig denna konst till deras ägares förtjusning och förvåning. I stort sett alla raser har deltagit på kurserna, från minsta chihuahua till stora Sankt Bernhardshundar, från 5 månaders valpar till 14 år gamla hundar.


 


OBS! Är hunden sjuk, skadad eller känner av smärta någonstans får man vänta med träningen tills hunden blir frisk. Likaså kan det vara idé att låta en löptik vänta tills löpet är klart och i löptikstider kan vissa hanhundar ha det svårt med koncentrationen.

 


En hund glömmer aldrig en doft som de har lärt sig men vissa hundar kan behöva några grundläggande övningar inför nästa säsong. Man lägger ut några kantareller ”laddade” med lever. Det kan behövas fyra-fem påminnelseförsök tills hunden är igång igen. Är hunden långsam eller överaktiv och kanske slarvig kan man behöva öva några extra gånger.

 


Min hund Becka, en fd gatuhund från Rumänien deltog i en av mina kurser för fem år sedan. Jag testade henne nu i sommar med "planterade" kantareller på olika platser och underlag och hon klarade det hela galant. Det var två år sedan hon letade kantareller senast.