Kantarellrecept..
GOTT AV KANTARELLER
Tänkte tipsa om några goda kantarellrecept nu när svampskörden kan bli stor, särskilt framgångsrik blir den om din hund är med och hittar dem..Kantareller behöver både sol och regn för att klara sig. Det bästa vore om det alltid regnade på natten och var sol på dagen. Generellt sträcker sig svampsäsongen till runt oktober men man kan hitta svamp senare än så...
Jills kantarelltoast
4 skivor vitt bröd, cirka 3 msk smör, 300–400 gram kantareller. salt, peppar, ruccola-sallad, 1 tsk olivolja, 2–3 krm balsamvinäger, parmesan- eller västerbottenost, basilikablad, nymalen peppar
• Skär bort kanterna på brödet och stek skivorna i lite smör i en stekpanna.
• Stek svampen i resten av smöret
• Krydda med salt och peppar och strö svampen över brödet.
• Blanda ingredienserna till salladen och fördela på tallrikar.
• Servera toasten på salladsbädden. Toppa med hyvlad ost
Lisens kantarellsoppa ur boken ”Lisens soppor” av Liselott Forslin
1 schalottenlök, 300 gram kantareller, 2 msk smör, 1 msk vetemjöl, 8 dl svampbuljong (finns på tärning eller flaska), 1 tsk torkad timjan, 1 dl vispgrädde, 3 msk sherry eller portvin, salt, peppar
• Hacka lök och svamp grovt.
• Smält smöret i en kastrull och bryn svamp och lök ungefär 10 minuter.
• Häll i vinet, pudra över mjölet och rör om.
• Späd med buljongen
• Strö i timjan och låt sjuda under lock cirka 15 minuter.
• Mixa soppan. Häll tillbaka i kastrullen, späd med grädde och smaka av med salt och peppar.
Kantarellpaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl, 100 gram smör, 1 ägg, 1 krm salt
Fyllning:
1 liter färska kantareller, 2 msk smör, 1 krm timjan, 2 krm salt, 1 krm svartpeppar, 2 dl västerbottenost, 3 ägg, 3 dl vispgrädde
Den här pajen kan antingen göras som en stor eller som cirka 14 småpajer. De är perfekta som tillbehör på en kräftskiva. Pajerna kan ätas varma, ljumma och kall
• Blanda pajdegen och ställ den en kvart i kylen. Tryck ut den i formen/formarna.
• Förgrädda pajskalet till den stora pajen i cirka 8-10 minuter i nedre delen av ugnen. 200 grader i vanlig ugn. Småpajerna behöver inte förgräddas.
• Fräs kantarellerna i smöret, tillsätt kryddorna och hälften av saltet.
• Lägg svampen i formen/formarna.
• Blanda ihop äggstanningen, ägg, vispgrädde och resten av saltet.
• Grädda stora pajen cirka 40 minuter och småpajerna i 20 minuter.
Kantarellrisotto
200-300 gram färska kantareller, 2 dl avorio- eller risottoris, 1 finhackad liten gul lök, 5 dl grönsaksbuljong, 1 dl riven parmesan- eller västerbottenost, 1 dl torrt vitt vin, 1 msk smör, raps- eller olivolja att steka i, salt och peppar
• Sätt plattan på medelstark värme. Häll olja och lök i en stekpanna.
• Låt löken steka tills den blivit genomskinlig.
• Häll i riset och låt det steka med några minuter tills även det är genomskinligt.
• Späd med det vita vinet och låt det koka in i någon minut.
• Späd med ungefär 1 dl av buljongen under omrörning. Rör om tills buljongen kokat in och häll på lite i taget tills att buljongen kokat in och risotton blivit krämig.
• Bryn under tiden kantarellerna i lite smör i en annan stekpanna tills vätskan kokat in. Salta och peppra.
• Blanda ner kantarellerna i risotton tillsammans med osten och rör om väl. Avsluta med en klick smör.
Kantarelltoppade färsbiffar
Antal portioner: 4
500 g blandfärs , 1 st ägg, 2 skivor vitt bröd, 1.5 dl mjölk , 1 st finhackad gul lök, salt och peppar , 1 msk smör och 1 msk olja till stekning
Topping
1 1 l kantareller, 1 skalad schalottenlök, 2 st hackad vitlöksklyftor, 2 msk crème fraiche , 1 st äggula , 1 dl riven parmesanost , 1 msk smör och 1 msk olja till stekning , 1 påse ruccolasallad , 1 litet huvud isbergssallad , 0.5 dl olivolja , 1.5 msk balsamvinäger , 1 st squash
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Färsbiffarna: Skär av kanterna på brödet och lägg skivorna i en skål med ägget och mjölken. Finhacka löken och blanda ner löken. Salta och peppra. När brödet är mjukt, blanda i färsen och smaksätt med salt och peppar. Låt stå och dra i cirka 5 minuter. Forma färsen till biffar, bryn i smör och olja och lägg i en ugnsfast form.
3. Bryn svampen, löken och vitlöken i smör och lite olja, salta och peppra. Lägg svampfräset i en skål. Blanda i den finhackade schalottenlöken, crème fraiche, äggulor och parmesan. Smaksätt med salt och peppar. Fördela blandningen på biffarna. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
4. Skala squashen och skiva den tunt, lägg i en skål med ruccolan. Vänd i oljan och vinägern. Salta och peppra.
Recept Tina Nordström
Kantarellsoppa med strimlad lax
Antal portioner: 4
200 g kantareller, 2 dl hönsbuljong, 2 msk strimlad rökt lax , 1 dl vitt vin eller sherry , 2 dl grädde , 2 st hackade schalottenlökar, 1 msk vetemjöl , 1 msk smör , 1 msk hackad gräslök
Gör så här
1. Dela och fräs svampen i lite smör tills vätskan gått ur. Tillsätt löken.
2. Pudra med mjöl.
3. Tillsätt fond och vin.
4. Tillsätt grädde och låt sjuda i 5-7 min.
5. Mixa.
6. Servera med några droppar torr sherry och strimlad rökt lax. Garnera med gräslöken.
Recept Nils Molinder
Kantareller med tomater och färskost
Portioner: 1
1 dl kantareller, 1 msk smör, 1 tomat , basilika , salvia , 2 msk färskost , ½ runt grovt mörkt bröd
Gör så här: Stek kantarellerna i smör, salta och peppra. Skiva tomaten och stek den snabbt, salta och peppra. Hacka lite basilika och salvia och strö över tomatskivorna.
Bred ett lager färskost över en halv skiva grovt brunt bröd. Lägg på tomatskivorna och så många kantareller som ryms. Toppa mackan med en basilikarosett
LÄR DIN HUND LETA KANTARELLER
Att lära hunden att leta kantareller är en kul och lönsam aktivitet. Kantareller kan vara svåra att hitta. De växer ofta undanskymt under ris och rötter och bland alla gula löv. Kantareller har en doft som skiljer sig från övriga lukter och därför är kantarellsök med hund så framgångsrikt.
Alla hundar kan lära sig och det är ett nyttigt mentalt arbete för hunden. Svampsök är med andra ord bra för hela familjen. Du får svampen och hunden får en härlig stund av naturlig och nyttig aktivitet.
Lycka till i svampskogen!
Föregående inlägg: Kantarellsök med hund
Nästa inlägg: Vikten av vardagslydnad och social-/miljöträning
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar