HUSKURER

 


BANANER OCH KALKON

till skott-fyrverkeri- smällare- åskrädda hundar 


Bananer och kalkon hjälper till att höja serotoninhalten i hjärnan. Bra att ge framåt nyår om hunden är rädd och orolig.. 

Bananer är rika på aminosyran tryptofan som tillsammans med B6-vitamin och C-vitamin, som båda finns i banan, omvandlas till signalämnet serotonin.

Banan innehåller kalcium och magnesium som är viktiga för hjärnan.


 I FÄSTINGTIDER


Här nedan följer tips på olika huskurer för utvärtes bruk för att hålla fästingen borta men som är ofarliga för hunden och dessutom effektiva...


Huskur 1

1 liter vatten  

1 brk rosmarin eller timjan 

1 msk vitvinsvinäger 

1 vitlöksklyfta 

lite citronsaft 

Koka upp en liter vatten tillsammans med vitlöksklyftan. Häll i en brk rosmarin eller timjan i vattnet och låt dra i minst en timme. Sila bort kryddan och vitlöken. Tillsätt en msk vitvinsvinäger och citronsaften. Häll blandningen i en sprayflaska. 

Duscha din hund före varje promenad och speciellt runt ben, mage, svans och vid öronen. 

Denna huskur fungerar mycket bra!  


Huskur 2


Koka upp 8 dl vatten och låt det svalna

Tillsätt: 

12 droppar Eukalyptus citriodora
12 droppar citrongräs
12 droppar citronmyrten
12 droppar lavendin
3 droppar timjan

Tillsätt 1 matsked äppelcidervinäger och saften av en halv citron.
Rör om kraftigt och låt blandningen stå minst ett dygn, men helst en vecka, rör om då och då. Häll sedan över blandningen på sprayflaska och spraya djurets päls helst två gånger om dagen, morgon och kväll 


Huskur 3

Ytterligare en insektsspray men med aromaoljor 

Fyll en blomsprayflaska med ljummet vatten och droppa i 2-5 droppar av vardera pepparmynta, citron, rosmarin, aloe vera, lavendel samt 1 msk äppelcidervinäger. Duscha hunden före varje promenad speciellt runt ben, mage, svans och öronen

    

Huskur 4

Plocka totalt ca 1 liter blad 50/50 från Rölleka och Renfana. 

Koka upp 1 liter vatten och häll över bladen. Rör om då och då under tiden som det småputtrar i ca 30 min. 

Sila bort bladen och spar vätskan i flaska i kylskåpet.

 

Tips till matte och husse:

Ta en vitlökskapsel (är luktfri) varje dag under fästingsäsongen eller ät vitlökskryddad mat. Duscha gärna benen med rosmarinvattnet (se ovan) före promenad i fästingmarker.  

Ska du ut i gräset – smörj in ben och fötter med rapsolja eller annan olja. Det gör att fästingarna inte kan fastna på kroppen. Enkelt, billigt och giftfritt!

 

HOT SPOTS  -  FUKT / VÅTEKSEMOm din hund drabbats av fukteksem, blöt upp den ihopklibbade pälsen, klipp sedan försiktigt bort håret på och runt eksemet, cirka 1 cm utanför det drabbade området. Tvätta noga! Blöt en mjuk trasa i varmt vatten och vrid ur. Håll den mot hundens hud i cirka 5-10 minuter för att mjuka upp eventuell skorpbildning. Torka sedan försiktigt! Upprepa detta två/tre ggr dagligen. Låt eksemet lufta ordentligt. Sätt inte på något bandage, eftersom det bara förlänger läkningsprocessen. Undvik alla krämer och salvor. De stänger in fukten och eksemet blir värre.


Vattenlösliga sprayer eller gel av aloe vera är bra. De lindrar och läker och täpper inte till såret. Otinova (Burows lösning) finns på Apoteket och är en produkt som kan vara till hjälp. Duscha lösningen över eksemet ett par ggr/dagen. Det torkar ur.

Te innehåller garvsyra och hjälper också genom att torka ur och läka ihop. Brygg ett starkt te och låt svalna. Låt en bit gasväv ligga i och bli riktigt genomblöt och lägg det sedan direkt på det såriga eksemet. Upprepa en/två ggr dagligen. Blir inte eksemet bättre eller sprider sig, kontakta din veterinär! Din hund behöver kanske en antibiotikakur.


 


RÄVSKABB


Det finns hundar som har blivit av med rävskabb och den fruktansvärda klådan genom såpbad. Misstänker du att hunden har drabbats eller om det finns rävskabb i närheten kan du bada hunden i grönsåpa i förebyggande syfte.

Blöt hunden och schamponera in den med grönsåpa så att det löddrar ordentlig. Skölj därefter rikligt med ljummet vatten. Torka hunden! Gör om proceduren efter någon vecka. Man märker direkt om hunden blir av med klådan. Såpan kan också i vissa fall hjälpa mot eksem och andra hudåkommor

SVAMP I TASSARNAVar uppmärksam på rödaktig missfärgning och röd irritation på trampdynorna och mellan tårna. Irritationen beror på ytlig svampinfektion som lätt får fäste om det ständigt är fuktigt i pälsen. Håll hårväxten nere på tassarna och om hunden har drabbats av svamp kan du prova denna huskur:


Ta 1 msk Atamon i 2 dl vatten. Sätt hundens tassar i lösningen ett par minuter. Torka noggrant efteråt. Gör så dagligen i en vecka.


Atamon är ett konserveringsmedel som finns i livsmedelsbutiken och finns i både som pulver och flytande


 SVAMP I ÖRONEN

 


Har din hund tendens att få svamp i öronen så fukta en kompress med äppelcidervinäger och torka rent örat med. Samma effekt har Molkosan mot svampinfektioner


Recept på öronrens:

1 del vinärger

2 delar vatten

URINVÄGSINFEKTIONBrännässle-te är bra att ge vid urinvägsinfektioner och vid uringrus. Speciellt bra efter sjukdom och för att rena kroppen efter medicinering med ex antibiotika.


1 tsk torkad brännässla läggs i kopp eller porslinsskål och hälls över med 2 dl kokande vatten som avsvalnat något. Låt dra i 10 minuter och sila av. Ges morgon och kväll i max 7 dagar. Gör nytt varje dag. 


 ÅKSJUKA


Lindrande hjälpmedel vid åksjuka......Ingefära 

Man kan prova att ge ingefära till en hund som lätt drabbas av åksjuka.


En skiva färsk ingefära får ligga och dra i en kopp hett kokt vatten. När vattnat har svalnat ger du hunden 1tsk - 2 msk beroende storlek och vikt på hund.

( 1tsk liten hund, 1 msk mellanstor hund och 2 msk stor hund )Adaptil-spray


Adaptil-spray innehåller feromoner som är lugnande för hunden

• förebygger och hjälper till att avbryta tillstånd relaterade till oro och rädsla

• hjälper valpar såväl som vuxna hundar att bibehålla lugn och stabilitet

• kan köpas hos din veterinär eller på djurapotek

• spraya 8-10 pumpslag med D.A.P. cirka 15 minuter före bilresan. Effekten varar i 1-2 timmar. Spraya på nytt när effekten avtar.


 Immunhöjande preparat och örter:TORKAD BRÄNNÄSSLA


När det gäller immunförsvaret så kan man ge hunden torkad brännässla som tillskott i maten, ½ - 1 tsk beroende på kroppsvikt/dagen.

Viktigast under vinter och vår, från oktober till april.

Brännässlan innehåller mycket som är bra för immunförsvaret och dessutom bra för pälsen.

Brännässla innehåller mycket C-vitamin och järn. Dessutom innehåller den klorofyll och många viktiga mineraler. Vid djurvård används den alltid torkad, ej färsk!

Bra för dåliga blodvärden, dåligt immunförsvar, vitamin- och mineralbrist.HONUNG


Honung kan användas till mycket. När det gäller immunförsvaret så är det lättast att blanda ut lite färsk honung med lite kallt vatten.

OBS! Varmt vatten kan förstöra mycket av de viktiga och nyttiga ämnena, så använd kallt vatten.


Dosering: ¼ - 1 tsk honung + lite kallt vatten beroende på kroppsvikt per dag.

Använd gärna en lite spruta och spruta in vätskan i munnen.

Man kan även använda honung utvärtes direkt på småsår.
ISHAVSALGER


Rekommenderar också tillskott av alger för hund och katt från Alg-Börje. 

Algerna består av isländsk knöltång förstärkt med kalkalgen Lithotamnion och magnesium.

Dessa är i pulverform och strös i maten. Algerna stärker immunförsvaret. Dålig pigmentering, pälsproblem med klåda och eksem kan i de flesta fall ses som rena bristsymtom. Algerna kommer att rena kroppen från tungmetaller. Viktigt är att följa doseringsanvisning och att inte överdosera.

 
Nästa blogg kommer att handla om örter och kryddor som kan användas och göra nytta för våra hundars hälsa