MASSAGE & STRETCHING


  


De flesta hundar tycker om beröring och det är en viktig del sedan valptiden då deras mamma slickade och masserade sina valpar. Att smeka och massera sin hund ger bra kontakt mellan hund och hundägaren.

Hundar kan behöva massage men av olika anledningar. Massagen kan ges som förebyggande, behandlande eller i avslappnande syfte. Massagens lugnande och avslappnande verkan motverkar stress.

  


Alla hundar kan få muskelspänningar, vilket innebär smärta. Muskelproblem kan uppstå av flera olika anledningar.. Det kan vara en sträckning efter att hunden har hoppat högt eller snett, överansträngning efter att ha lekt vilt, infektion, ömhet efter ansträngande promenad i svår terräng eller cykelmotion, uttröttning efter enahanda arbete, psykisk stress m.m. m.m.

Minskad rörlighet hänger vanligtvis ihop med smärta och stelhet i lederna. Valpar kan lida av växtvärk, regelbunden massage lindrar värken. Äldre hundar drabbas ofta av stelhet och därmed minskad rörlighet. Många så kallade ”problemhundar” lider av muskelsmärtor.

Massagen sätter igång en rad reaktioner i kroppen som bidrar till ökad blodcirkulation, vilket gör musklerna mer följsamma och smidiga. Genom beröring frigörs stresshormoner som gör hunden lugnare.

 


Massagens syfte:

- beröring är mycket viktigt. Den ger en fin kontakt mellan hund och människa.
- förebyggande - massagen förhindrar att ett litet muskelproblem blir större
- rehabiliterande - när skadan redan har skett hjälper vi hunden att återhämta sig snabbare genom massagen.
 


TID och TÅLAMOD behövs när du ska börja massera din hund de första gångerna. På en ung hund och på en ovan hund ska massagen vara kort. Det handlar om att vänja den vid behandlingen. Tvinga ALDRIG hunden! Om du masserar en valp kan du kombinera några minuters massage med lite lek och klappar, så att valpen vänjer sig vid beröringen på ett tidigt stadium.

Prata med din hund med en lugn och trygg röst. Så fort hunden spänner sig så talar du lugnande och lättar på trycket. Det är viktigt att man själv är lugn, avslappnad och andas ordentligt. Beröm hunden när han slappnar av.

HÅLL ALLTID BÅDA HÄNDERNA PÅ HUNDENS KROPP SÅ ATT DEN KÄNNER SIG TRYGG. MASSERA ALDRIG SÅ ATT HUNDEN KÄNNER SMÄRTA ELLER OBEHAG.


Ej massage!

- när hunden äter smärtstillande medel, cortison eller står under veterinärbehandling utan veterinärens medgivande

- högt blodtryck, cancer, epilepsi och hjärtsjukdomar

- alla sårskador skall läkas innan man ger massage. Om man masserar en blödning, riskerar man att blödningen sprider sig ytterligare

- nyligen avslitna senor, ledband eller muskler

- pågående infektion och akut inflammation (ömt och svullet)

- löptikar - osäkert hur massagen påverkar blödningen

- dräktiga tikar - osäkert hur massagen påverkar fostren

- iaktta försiktighet vid höftleds- och armbågsfel

- inte direkt efter måltid

- fråga alltid en veterinär vid osäkerhet!

 Stretching

Stretching är en töjning eller förlängning av en muskel eller muskelgrupp, där muskeln får stanna kvar i ett utdraget viloläge en bestämd tid innan den förs tillbaka till sitt ursprungliga läge. Stretching får endast göras när musklerna är uppvärmda. En kall hund får alltså inte stretchas! Genom speciella handgrepp får olika muskelgrupper sträckas ut så att hela muskelns kapacitet kan utnyttjas men detta måste göras varsamt, så att hunden inte spänner de muskler som behandlas. Stretching ska undvikas när vävnaderna är inflammerade. Stretching får absolut inte göra ont på hunden. Stretar hunden emot och visar obehag, så släpp!


Du ska ej stretcha hunden utan kunskap om hur det går till för då kan stretchingen göra mer skada än nytta.

Kurser i massage och stretching brukar anordnas på flera platser och är en väl värd investering.. Annars kan du vända dig till en hundmassör för att få råd och hjälp.


 


 


Övervikt

Övervikt leder till leverproblem, diabetes, andningssvårigheter och belastningsskador. Ledproblem förvärras av övervikt, ju större övervikt, desto värre blir problemen. Om en led inte fungerar som den ska kommer övervikt att orsaka belastning och ge mer smärta. Regelbunden och måttlig motion hjälper ofta till att hålla kvar rörligheten. Leder som inte är igång regelbundet kan stelna till och hunden blir mer inaktiv.

Ge en överviktig hund mindre mat, mindre kalorier och mer motion. Hunden ska äta på bestämda tider. Ständigt småätande och feta godisbitar leder till viktproblem. Hundens näringsbehov varierar med åldern. Ras, storlek och livsstil har förstås betydelse. Äldre hundar som är mindre aktiva behöver något mindre kalorier och mindre fett. Alltför många hundar leder av övervikt på grund av bristande motion och ett ständigt småätande.


 Nackskador

Det är inte typen av halsband eller sele som avgör om hunden drar eller inte. Att gå och segdra och då och då göra ett jätteryck är skadligt för både ägaren och hunden, oavsett vilket halsband eller sele man använder. Många hundar får nackskador av ryck och drag. 

Ett brett halsband av mjukt naturmaterial minskar risken, ju bredare desto bättre. En del hundar drar bara för att det drar åt i halsen. De vill bort från obehaget. Många hundar tycker att en sele känns behagligare. Det är dock viktigt att selen har en stabil fästanordning och att den sitter bra och inte skaver på hunden.

 

Bild på mina tidigare hundar, Jacinto och Eros som hade breda mjuka fleecehalsband

 


Min Sankt Bernhardstik, Vera hade brett läderhalsband...


 

På mina nuvarande hundar, Albin och Becka använder jag sele som är klart bekvämast för hundarna


Använd inte stryphalsband!