STANNADetta är ett kommandoord som jag tycker är bland det viktigast att lära hunden. Det gäller att få stopp på hunden om den sticker iväg, men även i andra vardagliga situationer kan ordet stanna vara mycket värdefullt. Hunden får inte olovandes sticka fram till människor eller andra hundarTräna ”stanna” när hunden är kopplad under promenaden. Gå en bit, säg ”stanna” och stå still, gå igen, ”stanna” och stå still och så fortsätter du med träningen. Du kan fortsätta att träna ”stanna” med hunden i långlina om du är orolig att hunden sticker iväg. I ett inhägnat område tränas ”stanna” in när hunden springer lös. Om den fortsätter att gå eller springa ropar du bara ”stanna” igen. Hunden ska stå still tills du kommer fram och belönar den.”Stanna” tränas gärna in så fort valpen har installerats i det nya hemmet och det dagligen. Tex. säg ”stanna” och stå still vid väg/trottoarkanten varje gång ni ska passera över en väg/gata oavsett om det kommer en bil eller inte. Det är mycket vanligt att hundar är inblandade i trafikolyckor för att de bara har rusat rakt ut på vägen/gatan. Valpen lär sig fort så till slut behöver du inte säga ordet stanna utan hunden gör det automatiskt.
INKALLNINGSjälvklart vill alla hundägare att hunden ska kunna få vara lös ute i naturen men då måste den komma när vi ropar ”hit” eller ”kom”. Av den anledningen är det mycket viktigt att träna lösträning tidigt och ofta. Ju oftare du tränar, desto bättre kommer inkallningen att fungera. Det ska hända något spännande eller roligt när hunden kommer till matte eller husse. Lek gärna med hunden, ha dragkamp, någon gång kan den få en godisbit men variera belöningen så att hunden inte vet vad som väntar.

OBS! Koppla inte upp hunden varje gång den kommer för då lär den sig snabbt att friheten är borta och det är slut på det roliga. Risken är då stor att hunden inte kommer nästa gång du kallar på den. Om du har svårt att få hunden att komma till dig vid inkallning är ett tips att du springer ifrån den. Hundar gillar fart så den kommer att springa efter dig. Sätt dig på huk med ryggen åt hunden som genast blir nyfiken på vad du pysslar med. Visa glädje och belöna ordentligt när hunden kommer. Du får inte visa irritation över att hunden var olydig.


En valp vill gärna vara nära sin flock så ta tillfället i akt och träna inkallning redan när valpen är liten. Lek kurragömma hemma i bostaden och ute i trädgården, i skogen eller på annan lämplig plats.


HÄLSA FINT


 


Det här är en övning som leder till att hunden inte hoppar på människor när den vill hälsa, vilket är mycket vanligt att hundar gör. Hundägaren går fram mot en person som håller en godisbit i handen. Hundägaren säger "hälsa fint" och då ska hunden sätta sig och så får den godisbiten. Hoppar hunden, gömmer personen godisbiten bakom ryggen. Hundägaren upprepar "hälsa fint". När hunden sitter ner berömmer du och den får den godisbiten av personen som den hälsar på. Träna detta ofta och gärna med olika personer. När hunden har lärt sig detta så fortsätter du träningen med att du själv har godisbiten i handen. När hunden självmant sätter sig när den ska hälsa på någon så får den beröm och du ger godisbiten till hunden i stället. Till slut räcker det med beröm.
Rädda och stressade hundar kan eller vill inte äta. Gå försiktigt fram med dem och tänk extra noga på kroppsspråket!


Det finns även hundar som är osäkra och rädda för människor av olika anledningar. Viktigt är då att figuranten som man tränar på är lugn, hundvan och inte tittar hunden i ögonen. Figuranten sätter sig på huk med ena sidan mot hunden och ansiktet bortvänt och med ena handen utsträckt mot hunden. I handen ligger en åtråvärd godisbit. Håll handen stilla och vänta på att hunden vågar ta den. Hundägaren berömmer då hunden och gärna med både rösten och en egen godisbit. HÄLSA FINT på person med hund

 Ett vanligt problem är följande. Du möter en vän på promenaden som också har sin hund med sig. Problemet är att hundarna kanske inte gillar varandra eller att de blir uppstressade och vill hoppa och busa vid mötet. Meningen är att du ska kunna hälsa på din vän i lugn och ro.


Du tränar detta på följande vis: Du möter en hundägare som du ska hälsa på. När ni kommer jämsides säger ni till era hundar att sitta ner. Ni hälsar genom att ta varandra i hand men inte förrän hundarna sitter stilla bredvid er. Hundarna får INTE hälsa på varandra. Ni hälsar, samtalar en kort stund och går vidare åt varsitt håll. Beröm hundarna ordentligt! Träna detta på möten med olika hundägare.


HUNDMÖTEN
Låt inte den lilla valpen hälsa på alla hundar den möter, för när den blir äldre så är det inte alltid så lämpligt utan kan i många fall vara direkt olämpligt. Har valpen vant sig vid att få komma fram till alla den möter så kan den nu bli frustrerad och börja skälla och slänga sig fram i kopplet för att nå fram till hunden som den möter. Alltså, låt valpen bara få hälsa på vissa hundar och det är du som bestämmer vilka den får hälsa på och när den får göra det. Försök att få valpens uppmärksamhet när ni ska passera en främmande hund och belöna den när ni har passerat förbi.


Har du en hund som skäller och gör utfall mot andra hundar och som gör att promenaderna inte alls blir roliga utan enbart jobbiga så är det viktigt att ta tag i problemet i stället för att undvika hundmöten.
Det kan finnas flera förklaringar till att hunden uppför sig så.

Hunden kan ha ont någonstans och det måste i så fall åtgärdas i första hand. Det är inte alltid man som hundägare upptäcker att hunden har ont eftersom hundar är fenomenala på att dölja sin smärta. Den kan vara rädd eller ha dålig erfarenhet av andra hundar, den kan ha överskottsenergi eller så kan det bero på hur du som hundägare uppför dig vid hundmöten. Hunden kan också vara av en vaktande ras.


Om din hund plötsligt uppvisar upp ett aggressivt beteende när ni möter vissa hundar så kan det bero att hunden blir rädd för den andra hunden. Om hunden hade varit lös så hade den sprungit iväg men nu sitter den fast i kopplet och den måste då låtsas vara aggressiv. Reagerar då den mötande hunden på utfallet med att bli osäker och kanske till och med skrämd så finns stor risk att din hund fortsätter med utfallen för att skrämma bort andra hundar. Upprepas detta så är det snart ett inlärt beteende.


Hur ska du träna? Det absolut viktigaste är att du som förare uppträder lugnt i denna situation. Du kan välja olika träningsmetoder men a och o är att du inte undviker hundmöten. Ladda upp med något godis som din hund gillar extra mycket eller ta med en boll eller annan favoritleksak.
Ser du att det kommer en mötande hund på håll som du vet att din hund kommer att reagera aggressivt på så kan du antingen byta riktning och gå åt annat håll eller passera förbi i en vid båge och det ska du göra innan din hund gör utfall. Gå aldrig rakt emot den mötande hunden.Du kan säga till din hund att sitta ner intill dig och vänta på att den andra hunden har passerat förbi. Belöna rikligt antingen med godis eller med en stund lek om din hund klarade av att sitta lugnt och stilla. Glöm inte använda den viktiga rösten!


Du kan även köra lydnadsövningar eller kasta ut en näve godis som hunden får leta upp medan den andra hunden passerar förbi.


 


Något som är väldigt viktigt är hur du hanterar kopplet. Omedvetet kortar många hundägare in kopplet då de ser att det kommer en hund på avstånd och som kommer att trigga igång din hund. Problemet är att din hund märker genast att kopplet spänns och förstår att nu kommer det en rival eller ovän, ofta långt innan den ser den mötande hunden själv. Spänn aldrig kopplet!


Låt inte hundar stå och provocera genom att stå och stirra på varandra. Ryck i kopplet ökar bara aggressiviteten. Om din hund har blivit ”hundilsk” så är det viktigt med regelbunden lydnadsträning, i början långt bort från andra hundar. Allteftersom träningen ger positiv effekt tränar du närmare andra hundar. Ta gärna hjälp av en duktig hundinstruktör eller gå en lydnadskurs om problemet verkar övermäktigt. Lycka till med träningen!


I nästa inlägg tar jag upp ögonkontakt, "varsågod", ensamhetsträning, problemhund och val av koppel...