FAROR OCH GIFTER I TRÄDGÅRDEN FÖR DIN HUND


Insektsmedel och bekämpningsmedel

Många insekts- och bekämpningsmedel innehåller kemikalier som är giftiga för hundar, som tex metaldehyd och disulfoton. Läs alltid instruktionerna noggrant och välj hellre ett mildare medel.


Kemiska ogräsmedel

En del ogräsmedel innehåller medlet glysofat som kan vara farligt för hundar om de får i sig det. Vid större mängder kan hunden få symtom som skakningar, kramper och njursvikt


Komposten

Att leta efter matrester i komposten kan vara lockande för en hund. Förmultnad mat och trädgårdsavfall kan utveckla mögelgifter, mykotoxin, så hundar bör hållas borta från komposten.Körsbär


Den största faran med körsbär är att deras kärnor, stjälkar och löv innehåller cyanid, som är giftigt och till och med dödligt om hunden får i sig stora mängder. Kärnorna kan också fastna och orsaka tarmstopp


Svampar

 


Svampar kan dyka upp i trädgården och nyfikna hundar kan få för sig att smaka på dem. Vissa svampar är direkt dödliga medan andra kan göra hunden allvarligt sjuk. Kontakta snarast veterinär om du misstänker att hunden har fått i sig giftig eller okänd svamp.

De farligaste svamparna är: Röd flugsvamp, brun flugsvamp, panterflugsvamp, vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, toppig giftspindling och stenmurkla
 Giftiga växter i trädgården


 · Buxbom kan vara livsfarlig för din hund


· Enbär, hela växten är giftig för din hund


· Fingerborgsblommor, endast 5 gram är dödlig för stor hund


· Gullregn, blommorna innehåller kinoliznalkaloider som kan döda en hund inom några minuter


· Hyacint, kan ge kräkningar och blodig diarré


· Idegran, bär sitt gift i frön, barren och de röda bären


· Liljekonvalj, delar av växten är giftiga för både djur och människor


. Påskliljor, hela växten är giftig. Kan leda till njursvikt och i värsta fall till död· Rhododrendon, är giftig för människor men ännu farligare för hundar och katter


· Riddarsporre, fröna är farliga för din hund. 


. Tuja. Kan ge allvarliga förgiftningssymtom. Andningsfunktionen kan påverkas. Giftet tujon skadar njurarna


· Tulpan, framför allt är löken giftig. Symtom: salivering, magsmärtor och andningsbesvär.


· Vitsippor, mycket giftiga


· Änglatrumpet, mycket giftig för både djur och människor Ekollon


Under hösten faller ekollon till marken och frestelsen blir stor för många hundar. Problemet är att ekollon innehåller stora mängder av växtämnet tannin som djur är mycket känsliga för, gäller även hästar och boskap.

Tannin är frätande och kan orsaka inflammation i mag- tarmkanalens väggar samt skada lever och njurar. Tecknen på förgiftning kommer ganska snabbt, kolikliknande symtom, håglöshet eller att djuret slutar att äta. Ingen medicin finns mot ekollonförgiftning. Behandling mot magsmärta, förstoppning eller diarré är det enda som står till buds. Särskilt giftiga är omogna ekollon. Dessa kan djuren dessutom bli beroende av.

Råttgift


Ibland får hundar tag i råttgift som säkert både luktar och smakar intressant. Råttgift är ju gjort för att verka aptitligt för råttan och blir därmed också intressant för din hund. De råttgifter som används idag hämmar blodets förmåga att levra sig och blödningar kan uppstå, som blödningar ur nos och munhåla samt inre blödningar. Vanligtvis dröjer det mellan ett och tre dygn innan symtomen visar sig, men vänta aldrig innan du kontaktar veterinär för att ta reda på risken.

 Drunkningsrisk - Lämna ALDRIG din hund ensam i poolen!
 


Håll ett extra öga på din hund om den befinner sig i närheten av swimmingpoolen eller trädgårdsdammen. Hundar kan drabbas av kramp, avdomningar eller annat sjukdomstillstånd, vilket kan hindra dem från att ta sig ut ur poolen.

Vissa raser, som labrador, golden retriever, new foundland och andra vattenhundar är skickliga simmare och har en naturlig förmåga och är anpassade till att vara i vatten..

Däremot blir det en svår utmaning för plattnosade raser. De får svårt att andas, vilket de även får vid annan ansträngning.