Ekollon och kastanjer är giftiga för hundar 

Ekollon


Varje höst rapporteras om hundar som förgiftats av ekollon. Under hösten faller ekollon till marken och frestelsen blir för stor för många hundar, särskilt för valpar och unga hundar som glufsar i sig det mesta.


Problemet är att ekollon innehåller stora mängder av växtämnet tannin som djur är mycket känsliga för, gäller även hästar och annan boskap.


Tannin är frätande och kan orsaka inflammation i mag- och tarmkanalens väggar samt skada njurar och lever.


Tecknen på förgiftning kommer ganska snabbt, kolikliknande symptom, håglöshet eller att djuret slutar att äta.


Det finns ingen medicin mot ekollonförgiftning. Behandling mot magsmärta, förstoppning och diarré är det enda som står till buds.


Särskilt giftiga är omogna ekollon. Dessa kan djuren dessutom bli beroende av.Kastanjer


Kastanjer kan orsaka förgiftning som resulterar i form av diarré, kräkningar och magont. Och vid större doser kan det ge neurologiska symptom

Fastnar i tarmarna

Kastanjer har dock svårt att ta sig in i tarmarna, vilket leder till att de lätt kan fastna där. Det är farligt för en hund och måste åtgärdas snarast med en akut operation. Anledningen till att det är brådskande är för att en kastanj som har fastnat kan hindra blodtillförseln till tarmvävnaden. Det leder till att cellerna dör i området kring kastanjenSå se upp på höstpromenaden om du har en matglad och nyfiken hund!