Att lära hunden spåraAtt lära hunden att spåra är ett enkelt och roligt sätt att stimulera din hund på. Hundar har ett välutvecklat luktsinne som blir ännu bättre vid träning. En hund som spårtränas övar upp sin koncentrationsförmåga och den tränar samtidigt sin kropp och sina muskler på ett mycket effektivt sätt.


 


Börja gärna träningen redan när hunden är valp och som nybörjare ska ni starta med enkla raka spår. Börja träningen med ett godisspår.


Låt hunden sitta uppbunden eller sitta kvar i bilen om det nu inte är för varmt ute medan du lägger spåret. Gå ut i skogen och lägg ut små godisbitar, (t ex korv eller köttbullar som doftar gott), lägg en liten korvbit vid varje steg du tar.


Börja med att bara gå ca 30-50 meter rakt in i skogen och lägg en av hundens favoritleksaker på marken i slutet av spåret, när du gått så långt som du tycker verkar bra. Leksaken ligger då i slutet av spåret som en belöning. När du går tillbaka till utgångspunkten, var noga med att inte gå tillbaka samma väg som du kom, dvs samma väg som du la spåret, utan gå en ordentlig omväg tillbaka och korsa inte heller spåret. 


När spåret har legat en stund hämtar du hunden och ställer den på den utgångspunkt du hade när du la spåret. Snart kommer hunden ha fått upp ditt spår. Beröm hunden när den hittar godisbitarna i rätt ordning. Till slut letar den sig fram till leksaken. Lek då en stund med hunden som belöning.När du märker att din hund följer spåret utan problem så lägger du ut godisbiten vid vart tredje steg och senare med längre avstånd. Ju duktigare hunden blir, desto svårare och längre spår kan du lägga. Du tar till slut bort godisbitarna från spåret. Korven är ett hjälpmedel i början vid inlärningen. Det viktiga är att antingen älsklingsleksaken eller att riktigt gott godis finns i slutet på spåret som belöning. Glöm inte heller att berömma med rösten.Gå inte för fort fram med träningen så att hunden tröttnar! Nosarbete är väldigt koncentrationskrävande och därmed också mycket tröttande. Olika raser och individer har olika förutsättningar, motivation och anlag men alla hundar kan lära sig och tycka att det är roligt. Du kan senare t ex lägga in 90 graders vinklar så att spåret bildar ett U och förlänga liggtiden innan du skickar ut hunden..Viktigt är att du måste se till att det är medvind på de första spåren. Vinden ska blåsa dig i nacken, alltså inte i ansiktet.


Använd en spårsele som hunden kan röra sig mer fritt i, än om du fäster spårlinan i halsbandet. Viktigt är att selen sitter bra på hunden. En ergonomisk hundsele hjälper till att förhindra skador och är bekvämare för hunden att bära. Själv föredrar jag en sele med Y-formad framsida.


Du behöver också en spårlina på max 10 meter om hunden är nybörjare. Linan ska kunna glida genom skog och mark utan att trassla, vara köldtålig, lättskött och av bättre material, som t ex gummi.
Träna viltspårOm du senare är intresserad av att börja spåra vilt med din hund är det alltid en bra idé att gå en kurs för en instruktör som är insatt i viltspår. Kurser erbjuds via brukshundklubbar, rasklubbar och privata hundtränare. Lycka till med spårträningen!