ÅSKRÄDSLA

 

Bild lånad från SMHIMånga hundar är rädda för åskan och det kan vara svårt att komma tillrätta med problemet för rädslan blir ofta värre ju äldre hunden blir. Hundar känner också av åskan långt innan vi märker av den. 


Hunden ska INTE lämnas ensam. Försök att vistas tillsammans med hunden i ett rum som är så ljudisolerat som möjligt, i källaren, i badrummet eller annat lämpligt ställe. Många hundar har sin sovplats i en bur där den känner sig trygg. Du får dock inte stänga in hunden i buren. Ömka aldrig hunden utan uppträd alltid lugnt och naturligt själv. Bestraffa aldrig hunden för att den beter sig annorlunda på grund av rädslan. Då är det lätt att den senare associerar åskan med rädsla och bestraffning..

 

På djurkliniker och apotek finns hjälpmedel att tillgå som tex Adaptilprodukterna, Aptus Relax och Zylkène

 

Adaptil innehåller ett feromon som är en syntetisk motsvarighet till det feromon som tiken avger från juverområdet efter valpning, vilket gör att valpen knyter starka band till tiken och detta gör att valpen känner sig trygg i hennes närhet. Adaptil-produkterna innehåller alltså feromoner som är lugnande för hunden.


Adaptil doftavgivare är en adapter som du sätter i vägguttaget i det rum där hunden vistas mest. Låt doftavgivaren sitta i kontakten hela tiden. Den täcker en yta på upp till ca 70 kvm. Den får inte övertäckas och skall inte kopplas in under en gardin, bakom en dörr eller bakom/under möbler.


Adaptil finns även som spray som du kan spraya i hundbädden, på en scarf som hunden bär runt halsen etc. 


Adaptil halsband skall sitta på dygnet runt. Halsbandet har effekt efter ca 1-2 timmar i ca 4 veckor.Sedan finns även tuggtabletterna Aptus Relax som är lugnande och bidrar till mindre stress för hunden. De välsmakande tabletterna ges 30 minuter innan effekt önskas. Kan användas dagligen eller vid behov. De innehåller bl a grönt tepulver, L-tryptophan och Vitamin B1.

 

 

Zylkène är också ett naturligt välsmakande tillskott som hjälper hunden att hantera stressiga situationer. Det framställs ur komjölk och utan kemikalier. Det innehåller inte laktos. Kombinera gärna med Adaptil- feromonerna. 

 

 


 


Det finns även en CD med ljudträning för hund. Har du en ung hund som ännu inte blivit skrämd så är denna skiva ett bra hjälpmedel för att förebygga dåliga upplevelser. Träningsmetoden bygger på att man spelar ljud av fyrverkerier, åska och skott på en så bra ljudanläggning som möjligt. Man spelar så ofta man kan, gärna någon timma varje dag. Meningen är att hunden inte ska reagera, utan bara uppleva ljudet som en naturlig bakgrund. Sedan ökar man volymen successivt, men ser till att hunden aldrig upplever något obehag.