ATT SKAFFA HUND


 

Ja, vad för slags hund ska jag välja? Vilken slags hund passar egentligen mig och mitt leverne? Ska jag satsa på en valp eller kanske en vuxen hund? Det finns många hundar som behöver omplaceras av olika anledningar. Eller har du funderat på att adoptera en hund från utlandet? Hur som helst finns det mycket som du måste ta hänsyn till och det är mycket bättre att vara förberedd och skaffa kunskap före hundköpet.



Här följer några viktiga punkter som du bör tänka på INNAN hundköpet:· 

Vill hela familjen ha hund? Det är oerhört viktigt för det är alltid hunden som blir lidande om någon i familjen inte alls gillar att bli med hund.

· Tjatar barnen efter en hund? Var medveten om att det ALLTID är de vuxna som måste ta ansvar för hundägandet.

· Har du råd att ha hund? Förutom inköpspriset så tillkommer försäkring, veterinärkostnader, foder, leksaker, utrustning som koppel, halsband, bädd, hundbur eller annan säkerhetsanordning om du är bilägare samt ev. kursavgifter o litteratur.

· Vad ska du använda hunden till?  Vill du vara ute mycket? Vilka aktiviteter tilltalar dig mest? Ska du verkligen skaffa en brukshund, jakthund eller annan arbetande ras om du bara vill ha en sällskapshund som inte är lika krävande? Nej, självklart inte så gå inte efter hundens utseende vid val av hund. Att skaffa sig kunskap om olika rasers bakgrund underlättar valet av ras och många olyckliga kombinationer mellan hund och människa skulle minskas.

· Hur länge måste hunden lämnas ensam om dagarna? Har du ett heltidsarbete så bör du tänka dig för både en och två gånger innan du beslutar dig för att skaffa hund om du inte har ordnat med hundpassning. Hunden ska rastas minst var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar oftare. Unga valpar får bara lämnas ensamma korta stunder och ska ensamhetstränas försiktigt och successivt. Det gäller även många omplaceringshundar. Det tar tid att anpassa sig till den nya miljön med alla nya dofter och ljud.. Hundar är flockdjur och är beroende av sällskap så det är inte schysst mot hunden om den regelbundet lämnas ensam långa stunder.

· Vill du ha en tik eller hanhund? En valp eller vuxen hund? Du måste väga fördelar och nackdelar med varandra.

· Hur mycket pälsvård vill du lägga ned? En långhårig päls kräver ofta mer arbete vad gäller borstning och bad. Har du tålamod, tid och intresse av flera timmar av borstning och kamning? En korthårig är betydligt enklare att hålla ren men den står inte emot kyla som andra pälstyper. Den strävhåriga behöver trimmas och det kan man behöva hjälp med, åtminstone som nybörjare.


 


VALP eller VUXEN HUND

Här följer några argument för eller emot valp eller vuxen hund:

Valp

Fördel: Du har chans att påverka valpens utveckling till vuxen hund och det är spännande att följa de olika stadierna i valpens utveckling. Valpar är oerhört söta och charmiga

Nackdel: Det är jobbigt innan valpen blivit rumsren och ensamhetsträningen tar tid. Valpen får inte lämnas ensam mer än korta stunder i taget. Det kan kännas ansvarsfullt och svårt att ge valpen den rätta starten i livet.

Vuxen hund:

Fördel: Du kan välja en hund som är trygg och harmonisk och du kan välja en hund som redan har ett visst beteende och sätt. Du kan kolla om hunden har rassjukdomar, HD eller AD-fel. Du slipper oftast träna rumsrenhet och en trygg hund klarar lättare av ensamhet

Nackdel: Du har inte samma chans att forma hunden till den individ du vill ha och du missar den busiga och personliga valpperioden. Du vet inte vad hunden har gått igenom tidigare

 


TIK eller HANHUND?

Nackdelar:

Tikarna löper normalt under tre veckor två gånger per år. Löpningen medför många gånger förändringar i humöret. Likaså skendräktigheten som drabbar ungefär hälften av alla tikar

Hanhundar: Bor man i ett tikrikt område så kan hunden vara kär under många veckor, vilket också påverkar humöret. Det kan vara en oerhört jobbig tid för både hunden och hundägaren


En hund till?

Om du redan har en hund och skall välja en hund till är det viktigt hur du väljer nästa. Två hannar och två tikar kan nämligen bli ovänner om de är för lika varandra till sättet. Ju mer jämngamla de är, desto större är risken. Det ska helst vara minst två-tre års skillnad för att risken ska vara så liten som möjligt, men det får inte heller vara för stor åldersskillnad mellan två hundar av samma kön. Lika raser av samma kön ger risk att de blir så jämna att konkurrensen ökar. Välj åldersskillnad och annat som skiljer raserna åt så har du minimerat risken för bråk!

Om du har en gammal hund ska du låta hunden få åldras i lugn och ro och inte utsätta den för en valp eller ny hund i familjen.


 



Att välja uppfödare:

Genom Svenska Kennelklubben kan man få en förteckning på de uppfödare som finns för varje ras. De flesta raser har rasklubbar där man kan få veta mer om rasen och uppfödare. Ofta har rasklubben en ”valpförmedling” där man kan få adresser till uppfödare som har valpar för tillfället.

Det bästa är om man kan få träffa både mamman och pappan till valparna och själv se att de är friska och trevliga men ofta är det endast mamman man träffar. Är mamman rädd av sig, kan valparna bli rädda eftersom de påverkas av henne.

Det är viktigt att valparna bor inomhus hos uppfödaren, där det finns människor som rör sig, möbler, lukter och ljud som telefon, TV, och dammsugare m.m.


I Sverige finns närmare 350 olika raser registrerade hos Svenska Kennelklubben (SKK) vilket innebär att alla borde kunna hitta en ras vars egenskaper passar. Vissa raser är rena jakt-, vall- eller brukshundar, några behöver pälsvård och många kräver mer motion och aktivitet än andra. De är indelad i tio olika rasgrupper.


Grupp 1. Bruks- vall- boskaps- och herdehundar

Grupp 2. Schnauzer, pinscher, molosser, bergs- & sennenhundar

Grupp 3. Terrier

Grupp 4. Taxar

Grupp 5. Spetsar och hundar av urhundstyp

Grupp 6. Drivande hundar o spårhundar

Grupp 7. Stående fågelhundar

Grupp 8. Apporterande hundar

Grupp 9. Sällskapshundar

Grupp 10. Vinthundar      


 










Finns ALLERGIVÄNLIGA hundar? 


Pudel, schnauzer, irish softcoated wheaten terrier, bedlington terrier, kerry blue terrier, basenji, bichon frisé, malteser, portugisisk vattenhund, italiensk vinthund och kinesisk nakenhund är raser som anses som allergivänliga raser, men det finns inga garanterat allergisäkra hundar.

Många tror att en viss pälsstruktur minskar allergirisken, men det behöver inte vara pälsen som är problemet. De flesta allergiker tål inte de äggviteämnen som finns i hundens hudavlagringar, alltså mjäll, saliv och urin. En allergiker bör först prova att vara hundvakt åt den aktuella rasen samt informera säljaren/uppfödaren om sin allergi så att hunden kan återlämnas om det skulle bli nödvändigt. Vanligt är också att allergiker reagerar kraftigare för valpar än för vuxna hundar och även för svarta hundar. Hur man reagerar på en hund varierar från individ till individ.


AVMASKNINGAR och VACCINATIONER

På köpeavtalet och på veterinärintyget noteras om valpen har avmaskats innan överlåtelsen. Uppfödaren bör ha avmaskat valpen minst två ggr med 14 dagars mellanrum. Det finns också noterat om valpen har vaccinerats och anvisningar om framtida vaccinationer. Vaccinationsintyg bifogas eller finns infört i registreringsbeviset.

Man behöver avmaska valpen ytterligare två ggr med 12-14 dagars mellanrum i den nya hemmiljön. Det finns olika avmaskningsprogram för olika preparat. Rådfråga därför på apotek.

EU har öppnat gränserna för husdjur.

Med EU-passet kan sällskapsdjur resa till 24 länder utan problem. Jordbruksverket producerar passet som du köper hos din veterinär. Det är en värdehandling i form av en 30-sidig folder som innehåller viktiga uppgifter om husdjuret. Passet är beräknat att räcka under djurets hela livstid.

Information finns på Jordbruksverket - www.sjv.se

Tullverket – www.tullverket.se




KÖP INGA SMUGGELHUNDAR!


 


Smugglingen av hundar in i landet har ökat dramatiskt. Det är framför allt små hundar, som chihuahua, mops och pekines som efterfrågan är stor på. Ur smittskyddssynpunkt är det katastrof. Vi kan få in sjukdomar som Sverige har varit befriade från, som t ex den fruktade dvärgbandmasken och rabies.

Rabies: är en dödlig sjukdom som finns i östra Europa och i stora delar av världen i övrigt. Som exempel rapporteras flera hundra fall hos djur årligen i de baltiska staterna. Tiotusentals människor dör årligen.

Insmugglade hundar kan också bära på den fruktade dvärgbandmasken som finns över hela kontinenten och som närmast i Danmark. Medan hunden inte behöver frukta masken, så är den dödlig för människan. Om dvärgbandmasken får fäste i Sverige, innebär det slutet för att äta bär, svamp och frilandsodlade grönsaker om de inte kokas först. Maskens ägg sprids via djurens träck och praktiskt taget omöjligt att se.


KÖP INTE HUNDVALP eller VUXEN HUND om du INTE

– får träffa valpens mor

– överta hunden hemma hos uppfödaren eller ägaren

– hunden har stamtavla och vaccinationer gjorda i Sverige

– om du är OSÄKER på om hunden är smugglad, kontakta Svenska kennelklubben och fråga om råd





Nästa blogg kommer att handla om vad man ska tänka på när det gäller adopterade hundar från utlandet...

 

Albin och Becka, två fd gatuhundar från Rumänien