ÅKSJUKA


 

....är vanligast hos valpar och unghundar. Oftast växer det bort, men inte alltid.


Symtomen kan vara flera:

    intensivt flåsande

    hunden dreglar mycket

    trötthet och slöhet

    kräkningar

    nervositet och oro

    hyperaktivitet (hunden hoppar och far runt i bilen, vilket givetvis är trafikfarligt))

 

Det är viktigt att hunden får träna att åka bil redan som valp och att man tränar en åksjuk valp regelbundet, helst dagligen. Åk korta turer 50 – 100 meter eller runt kvarteret. Därefter förlängs sträckan gradvis till ett mål som hunden tycker är roligt, en skogspromenad, en hundkurs eller besök hos en hundkompis etc. Hunden ska förknippa bilresandet med något roligt.


Undvik att ge hunden mat 2-3 timmar innan och rasta hunden väl före resan. Se till att det är god ventilation i bilen. Det får inte vara för varmt för hunden. Rasta ofta om ni ska åka långt. Se till att hunden har tillgång till friskt vatten.


Tryggast och lugnast är det att förvara hunden i en bur som är placerad längst bak i en kombi bakom ett nät eller galler. Hunden kan även sitta i en bur som är väl förankrad i baksätet. Du kan också spänna fast hunden i ett speciellt säkerhetsbälte anpassat för hund. OBS! Det är både olagligt och livsfarligt att ha en hund lös i bilen!


 

Delar två hundar bagageutrymmet så måste det finnas en mellanvägg som skiljer hundarna åt...

 




Lindrande hjälpmedel vid åksjuka......



Ingefära 





Man kan prova att ge ingefära till en hund som lätt drabbas av åksjuka.


    En skiva färsk ingefära får ligga och dra i en kopp hett kokt vatten. När vattnet svalnat ger du hunden 1 tsk – 2 msk beroende på storlek och vikt på hund. (1 tsk - liten hund, 1 msk - mellanstor hund och 2 msk - stor hund.)



  

Adaptil-spray 

 

Adaptil-spray innehåller feromoner som är lugnande för hunden

  

    förebygger och hjälper till att avbryta tillstånd relaterade till oro och rädsla

    hjälper valpar såväl som vuxna hundar att bibehålla lugn och stabilitet

    kan köpas hos din veterinär eller på djurapotek

    Spraya 8-10 pumpslag med D.A.P. cirka 15 minuter före bilresan. Effekten varar i 1-2 timmar. Spraya på nytt när effekten avtar.

 


I svårare fall kan du behöva ge din hund medicin. Kontakta veterinär för lämplig medicinering. En nackdel med åksjukemedicin är att hunden oftast blir trött och slö av den. Olika hundar påverkas olika mycket och biverkningen sitter i olika länge..



Hunden kan ju givetvis bli åksjuk i andra samfärdsmedel, som buss, tåg, tunnelbana etc. Den kan förstås även bli sjösjuk