Vätskeersättning till hundEn hund blir fort uttorkad. Då är det viktigt att hunden får i sig vätska om den inte dricker själv.


 Vätskeersättningen ska användas för att hunden ska kunna återhämta sig i samband vid uttorkning vid t. ex. varmt väder samt vid diarré. Vid diarré och kräkningar förloras stora mängder vätska ur kroppen.


Recept:1 liter ljummet vatten, 2 msk honung eller druvsocker, 1 tsk salt och 1/2 tsk bikarbonat.


Koka upp vattnet, blanda i resten av ingredienserna och rör om tills allt löst sig. Låt vätskeersättningen svalna. Servera i små portioner. Använd sked eller doseringsspruta om hunden eller inte dricker själv. Vätskebehovet är som grund 0.5 dl vätska per kg och dygn och ökar om hunden drabbas av diarré.

 


Om hunden inte dricker frivilligt kan du mata den med vätskeersättningen. Vätskan kan du ge med matsked/tesked eller försiktigt med hjälp av en spruta i mungipan. Om hunden har aptit och äter torrfoder som vanligt kan du utesluta saltet eftersom hundfoder innehåller salt. Vill den inte äta sitt torrfoder kan du prova med att ge burkmat i stället. Den innehåller mycket vätska.


Recept på hemlagad hundmat finns i arkivet under 2020-10-05


 


 


Motionera inte hunden överhuvudtaget under dagens varmaste timmar.


Hundar kan inte reglera kroppstemperaturen och svettas som vi människor gör. De har endast några få svettkörtlar i trampdynorna. Överhettning och värmeslag kan snabbt inträffa.


 

                 

Vätskeersättning till hundägare


Även vi hundägare kan behöva fylla på med vätskeersättning för att återställa vätskebalansen i kroppen. 


1 liter vatten

6 tsk socker

0,5 tsk salt (ej örtsalt)


Blanda ingredienserna och koka upp. Rör om tills sockret och saltet har löst upp sig. Låt vätskeersättningen svalna. Smaksätt gärna med citron eller annan favoritfrukt. Förvara i kylskåp.


 


Ät frukt och grönsaker som innehåller mycket vatten: t ex gurka, tomat, vattenmelon, morot och hallon. Drick vatten, lite men ofta!
 
Glad Sommar!